Gazete Vatan Logo

15 Haziran'da üniversiteler açılacak mı? YÖK Başkanı, Üniversiteler ne zaman açılacak? sorusuna cevap verdi!

Corona virüsü salgını önlemleri kapsamında üniversiteler 23 Mart tarihinden itibaren eğitime uzaktan devam ediyor. 23 Mart’tan bu yana üniversite öğrencileri, Üniversiteler açılacak mı? Üniversiteler ne zaman açılacak? Sorularını soruyordu. Merak edilen soru Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamalarla son buldu. Öte yandan corona virüsü salgını nedeniyle önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim gören öğrenciler, talep etmeleri halinde 2019-2020 Eğitim Öğretim yılı bahar döneminde kayıtlarını dondurabiliyorlar. Öte yandan YÖK Başkanı da üniversitelerin ne zaman açılacağına yönelik açıklama yaptı? Peki, Üniversiteler ne zaman, 15 Haziran’da mı açılıyor?

15 Haziran'da üniversiteler açılacak mı? YÖK Başkanı, Üniversiteler ne zaman açılacak? sorusuna cevap verdi!

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrası üniversitelerin de durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bakanlar ile gerçekleştirdiği kurul toplantısının ardından üniversitelerin 15 Haziran'da açılacağı ve bu eğitim kurumlarının akademik takvimlerine geri dönebileceğini açıkladı. Öte yandan YÖK Başkanı Yekta Saraç da konuyla ilgili açıklama yaaptı.

ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN AÇILACAK?

Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle üniversitelerde 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminde yüz yüze eğitim yerine uzaktan eğitim yapılıyor. Öğrenciler 23 Mart tarihinden itibaren uzaktan eğitim alıyorlar. Öğrenciler isterlerse okullarını bu süreçte dondurabiliyorlar. Ancak son gelişmelerin ardından gözler üniversitelerin açılacağı tarihe çevrildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 4 Mayıs 2020 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada üniversitelerin açılış tarihine ilişkin şu bilgileri verdi;

"Yüksek Öğretim Kurumları sınavı 27 - 28 Haziran'da, Liselere Geçiş Sınavı 20 Haziran'da, Askeri Öğrenci Sınavı 14 Haziran'da yapılacaktır. Üniversiteler 15 Haziran'da akademik takvime dönebilecekler."

Haberin Devamı

YÖK, "Devletin ilgili kurumlarından 1 Haziran 2020'den itibaren 14 gün boyunca salgının kontrol altına alındığının ve kesin düşüşe geçtiğinin beyan edilmesi koşuluyla, 15 Haziran 2020 tarihinden sonra üniversitelerimizde de normale dönüşün ilk aşaması başlayacaktır." açıklamasını yaptı.

KAYIT DONDURMA HAKKI

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) alınan yeni kararla, koronavirüs salgını nedeniyle önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim gören öğrencilerin talep etmeleri halinde 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar döneminde kayıtlarını dondurabilmesine; tez savunma ve yeterlik sınavlarının ise denetlenebilir olma ve “kayıt altına alınmak şartıyla" video konferans gibi dijital imkanlar ile yapılabilmesine olanak sağlandı.

Yükseköğretim Kurulunca, rektörlüklere gönderilen yazıda, koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle üniversitelerde 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminde yüz yüze eğitim yapılmaması yönünde alınan karar hatırlatıldı. Bu kapsamda üniversitelerde eğitim, sadece uzaktan öğretim, açık öğretim ve dijital öğretim yöntemi ile yapılacak ve derslerin teorik kısımlarının gerekli teknik alt yapı ve yeterliğe sahip olmaları halinde uzaktan ve dijital öğretim yöntemle yapılması konusunda üniversiteler yetkili olacak.

Haberin Devamı

Yazıya göre, küresel salgın nedeniyle ikametgahlarına dönen bazı öğrenciler, bulundukları yerlerde internet erişimi, bilgisayar temini gibi olanakları sağlamakta zorlandıklarını belirterek YÖK'ten, uzaktan devam edemedikleri dersler nedeniyle mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Yükseköğretim Kurulunun dünkü toplantısında, Kovid-19 küresel salgınının bahar dönemi eğitimi başladıktan sonra ortaya çıkması ve bazı öğrencilerin uzaktan öğretime devam etme imkanlarının olmadığı da göz önünde bulundurularak bazı yeni kararlar alındı.

Buna göre, koronavirüs salgını nedeniyle önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim gören öğrenciler, talep etmeleri halinde 2019-2020 Eğitim Öğretim yılı bahar döneminde kayıtlarını dondurabilecek. Kayıt dondurulan süre, azami süreden sayılmayacak.

Haberin Devamı

Lisansüstü eğitimde tez aşamasında olan öğrencilerin tez döneminde öğretimlerine uzaktan devam edebilmelerine ya da kayıt dondurma işleminden yararlanıp yararlanamayacaklarına, tez danışmanın görüşü alınarak üniversite yönetim kurulunca karar verilecek. Bu süreçte tez döneminde olup azami süresi biten öğrenciler için eğitime ara verilen süre kadar ilave süre verilecek.