Gazete Vatan Logo

15 bin dolara kaçış garantisi

Yasa dışı göçü organize eden bir şebeke İstanbul polisinin 4 ay süren çalışması sonucu çökertildi. Sahte pasaportlarla mültecileri Avrupa’ya ulaştıran şebekenin elebaşının Suriyeli sığınmacı Faisal Alkalahaf olduğu öğrenilirken kaçakçılık organizasyonuyla ilişkili 21 Suriyeli, 8 Türk ve 1 Irak vatandaşı da gözaltına alındı

15 bin dolara kaçış garantisi

Göçmen kaçakçılarından büyük vurgun

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, bir ihbar üzerine göçmen kaçakçılığı yaptığı belirtilen gruba yönelik dört ay önce takip başlattı. İnsan kaçakçılarının İstanbul’un çeşitli semtlerindeki ofisleri birer “göçmen bürosu”na çevirdikleri ortaya çıktı. Şebeke liderinin ise Suriyeli Faisal Alkalahaf olduğu öğrenilirken Profesör lakaplı 4 çocuk babası Alkahalaf’ın 7 yıl önce Türkiye’ye sığınmacı olarak geldiği öğrenildi.

Şifre: ‘Sayılar’

Polis tarafından çökertilen şebekenin göçmen kaçakçılığında kullandığı şifre yöntemi de ortaya çıktı. Şebeke mültecilerle gerçekleştirdiği ilk buluşmada paranın yarısını alırken orada yabancı vatandaşlara içinde sayı yazan bir kağıt veriyor. Şüpheliler sonrasında da mültecileri yurt dışına çıkarmaya hazırlandığı gün elinde şifre olarak belirlediği sayıyla gelen yabancı vatandaşlardan paranın geri kalan kısmını alarak işlemleri yapıyor. Başta Fransa, Almanya, Belçika, İtalya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine göçmen kaçakçılığı yaptığı tespit edilen şebekeye yönelik Fatih merkezli sekiz ilçede gerçekleştirilen operasyonlarda, çetenin orjinal pasaportlar üzerindeki fotoğrafları sürekli değiştirdiği ve bu şekilde göçmenleri yurtdışına çıkardıkları tespit edildi.

Haberin Devamı

Tarife de ortaya çıktı

Operasyonda şebekenin tarifesi de ortaya çıktı. Hava yoluyla transfer için 10-15 bin euro isteyen şebekenin, kara ve deniz yolu için belirlediği fiyat 3 bin Euro. Aynı operasyon kapsamında gözaltına alınan Rojhat Özkan’ın ise daha önceden “PKK terör örgütü üyeliği’ ve ‘cinayet’ suçlarından 22,5 yıl hapis cezasına çarptırıldığı,mülteci gibi hareket ederek yurt dışına kaçmak istediği öğrenildi. Şebekeye başvurarak Avrupa ülkelerine kaçmak hazırlığında olduğu bildirilen Özkan Fatih’te bir otele giriş yaparken polis ekipleri tarafından kıskıvrak yakalandı. Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, teknik takip süresince şebeke ile irtibata geçerek hazırlattığı pasaportlarla yurtdışına kaçmaya çalışan 138’i Suriye, 25’i Bruma, 20’si Afgan, 7’si İran, 5’i Eritre, 2’si Irak’lı toplam 197 şüphelinin yakalandığını belirtti.

Haberin Devamı

50 ülkeye 1050 pasaport

Adreslerde yapılan aramalarda, aralarında Fransa, Belçika, Hollanda, Bulgaristan, İspanya, İtalya, İsveç ve Suriye’nin de bulunduğu 50 ülkeye ait 1050 adet orijinal boş pasaport, çeşitli ülkelere ait 33 kimlik kartı ve ehliyet, 200 boş uçuş kartı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve Atatürk Havalimanı’na ait 10 mühür, yazıcı, sahte belge tespitinde kullanılan ışın sistemi, 1 tabanca ve bilgisayarlar ele geçirildi.