Gazete Vatan Logo

140 yeni model

Otomotiv devleri krizde boş durmadı 140 yeni modelle fuar rekoru kırdı

Krizin yaralarını sarmaya çalışan otomotiv üreticileri dün kapılarını açan Paris Otomobil Fuarı’nda 140 yeni model sergiledi. 2008’de bu sayı 90’la sınırlı kalmıştı. Paris’te görücüye çıkan araçlar, 29 Ekim’de start alacak İstanbul Autoshow 2010’da Türk tüketicilerle buluşacak.

Küresel ekonomik krizden ağır alan dünya otomotiv sektörü, yaralarını sarmaya başladı. 2008’deki finansal krizde dip yapan otomotiv devleri, yeni modellerle atağa kalktı. Krizde boş durmayan şirketler, dün kapılarını açan Paris Otomobil Fuarı’nda rekor sayıda yeni model sergiledi. Fuarda 92’si dünya prömiyeri olmak üzere toplam 140 aracın tanıtımı gerçekleşti. Bu sayı 2008 yılında sadece 90 adetti. Paris Otomobil Fuarı, eski günlerdeki gibi görkemli bir açılışa sahne oldu. Dev organizyona, 26 ülkeden 306 marka katıldı. 13 binden fazla gazetecinin takip ettiği fuarı 1.5 milyon kişinin gezmesi bekleniyor.

Otomotiv üreticileri, bu yıl daralması beklenen Avrupa’da yeni modellerle doping etkisi yaratmaya çalışacak. Paris’te sergilenen yeni modellerin yaklaşık 60’ı da 29 Ekim’de başlayacak İstanbul Autoshow 2010’da Türk tüketicilerle buluşacak.

Fuarda konsept “Gelecek, şimdi” ana temasıyla çevreci araçlar oldu. Paris’te sergilenen 20’si konsept, 140 yeni araç içinde en fazla dikkati sıfır emisyonlu yüzde 100 elektrikli modeller çekti. 100 km’de 2.6 litre harcayan dünyanın en cimri aracı Plug in Prius Hybrid, Bursalı Renault Fluence Z.E., Renault Kangoo Z.E., Renault Twizzy, Peugeot iOn, Citroen C Zero ve Volvo C30 Zero ve Fisker Karma göze ilk çarpan modellerdi.

Bunun yanı sıra Citroen C4, Mercedes CLS, yeni BMW Serisi, Peugeot 508, Toyota Verso S, Range Rover Evoque, Porscshe GT2, Audi A7, gibi modeller ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Türk modellerin gövde gösterisi

Fiat, Paris’te geçtiğimiz hafta Avrupa’da “Yılın Ticari Aracı” seçilen Bursalı Doblo’yu sergiledi. Fiat standında yer alan aracın binek versiyonu Dualogic Eco, yakıt tüketimiyle dikkat çekti. 90 beygir güç üreten 1.6 Multijet motorla donatılan Doblo, 100 km’de ortalama 5 litre yakıt tüketimiyle dikkat çekti. Fiat, “Yılın Ticari Aracı” seçilen Doblo’nun yanı sıra yine Tofaş’ın Bursa fabrikasında üretilen Fiorino’nun Cubo Trekking versiyonunu da ziyaretçilerle buluşturdu.

Elektrikli Fluence 45 bin lira

Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde seri üretimine başlanacak elektrikli Fluence Z.E.’nin dünya prömiyeri Paris’te gerçekleşti. Elektrikli otomobil, 2011’in ilk yarısında Avrupa’da satışa sunulacak. Fluence Z.E.’nin Avrupa’daki vergi destekli satış fiyatı dizel bir araca denk olan 23 bin 400 euro olarak açıklandı. Ayrıca aracı kullanacaklar ayda 79 euro batarya kirası ödeyecek. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Fluence Z.E.’nin Avrupa ile aynı anda Türkiye’de de satışa sunulacağını söyledi. Aybar, “Yılsonu doğru elektrikli araçların şarj istasyonlarını İstanbul’da görmeye başlayacaksınız bile. Hedefimiz büyükşehirlerde 2013 yılına kadar 3 bin şarj istasyonu kurmak” dedi.

Citroen, Lacoste için konsept üretti

Citroen, otomobil tutkunlarına ünlü giyim markası Fransız Lacoste’la birlikte sürpriz hazırladı. Fuarda Citroen Lacoste isimli sıradışı bir konsept sergilendi. 4 kişilik araç, özellikle hobi tutkunları için tasarlandı.

Ön kapısı ve tavanı olmayan “havadar” konsept, sörf, kayak ve golf sporuyla uğraşanlar için birebir 3.45 metre uzunluğunda, 1.52 metre yüksekliğindeki araçta, çevre dostu 3 silindirli motor kullanıldı.

Haberin Devamı