Gazete Vatan Logo

14 yaşındaki Megan Türkiye’de şifa buldu

Skolyoz hastası Kuzey İrlandalı Megan, ülkesinde ameliyat için çok ileri tarihe gün verilince ailesi Türkiye’ye getirdi. Küçük kız, yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.

14 yaşındaki Megan Türkiye’de şifa buldu

İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler’i bünyesinde barındıran Birleşik Krallık’ta halka ücretsiz sunulan sağlık sisteminde ciddi tıkanıklıklar yaşanıyor. Bu da uzman doktorlardan randevu ve ameliyat için çok ileri tarihlere gün verilmesine neden oluyor. BBC’nin haberine göre Kuzey İrlanda’da yaşayan 14 yaşındaki Megan ve ailesi, ameliyat için en erken bir yıl sonraya randevu verilince çareyi Türkiye’ye gelmekte buldu. Megan omurganın sağa ya da sola eğrilmesi olarak tanımlanan “skolyoz” hastasıydı. Üstelik skolyoz 70 derece gibi yüksek bir rakama ulaşmıştı. Ailesi hemen Türkiye’ye geldi ve Megan Acıbadem Maslak Hastanesi’ne yatırıldı. Yapılan solunum testinde akciğer kapasitesinin yüzde 50’ye kadar düştüğü tespit edildi. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay tarafından yapılan tetkiklerin ardından ameliyata alınan Megan, sağlığına kavuştu. Megan, şimdi Londra’da düzenlenecek dans yarışmasında ülkesini temsil etmeye hazırlanıyor.

‘Hastalar koridorlarda ölüyor’

BBC’nin haberine göre İngiltere’yi de bünyesinde barındıran Birleşik Krallık’ın genelinde, sağlık konuları hedeflerin oldukça uzağında. Royal College of Surgeons’ın yayınladığı yeni veriler, özellikle Kuzey İrlanda’da durumun giderek kötüleştiğini ortaya koyuyor. 2017 yılı sonu itibariyle, tedavi için bir yılı aşkın bir süredir bekleyen hastaların sayısı 14 bini aşarken, bunların 3 bini ise iki yıldan uzun zamandır bekliyor. Kuzey İrlanda’da bu sayı, her 100 kişide bir kişiye denk geliyor. İngiltere’de de ameliyat için bir yıldan daha ileri bir zamana tarih alan hasta sayısı ise yaklaşık 1.800.

Haberin Devamı