Gazete Vatan Logo

14 aylık Ömer’in ailesine ‘ikinci hayat’ telefonu

Dünyaya geldikten bir süre sonra kalp yetmezliği teşhisi konulan 14 aylık Ömer Kağan’a Hacettepe Tıp Fakültesi’nde başarılı bir kalp nakli gerçekleştirildi

14 aylık Ömer’in ailesine ‘ikinci hayat’ telefonu

Dilek-Zekeriya Deveci çiftinin kalp yetmezliğiyle mücadele eden 14 aylık çocukları Ömer Kağan’a Ankara Hacettepe Üniversitesi’nde İstanbul’dan getirilen kalp nakledildi. Doktorlar nakilin başarılı geçtiğini söylerken Ömer, bir süre yoğun bakım ünitesinde kontrol altında tutulacak.

Nakile iki çocuk çağrıldı

VATAN’ın ulaştığı minik Ömer’in babası Zekeriya Deveci, Hacettepe’den önceki gün akşam üstü aranıp nakil için hazır olmalarının istendiğini belirterek nakil işlemini şöyle anlattı:

Ömer Kağan 4 aylık olana dek kalbiyle ilgili bir rahatsızlık hissetmedik. 4 aylık olunca kalp rahatsızlığı teşhisi konuldu. Bir süre Konya’da tedavi oldu. 3 ay önce Hacettepe Tıp Fakültesi’ne gittik. Oğlum 45 gün burada tedavi oldu. Kalp hücreleri ölü olduğu için ilaç tedavisine cevap vermedi. Bu nedenle kalp naklinde sıraya alındık. Önceki günde iki defa Ankara Hacettepe Üniversitesi Çocuk Bölümün’nden aradılar. İlkinde hazırlık yapmamızı, ikincisinde ise yola çıkmamızı söylediler. Bizim gibi kalp nakli olabilecek bir çocuk daha varmış kalp hangisine daha uygun olursa ona nakil olacakmış. Yapılan tetkiklerde doktorlar, çocuğumuzun kalbinin artık tamamen durma noktasına geldiğini belirterek kalp naklini Ömer Kağan’a yaptılar. Dün 06.20’de başlayan ameliyat 10.50’ye kadar sürdü ve Allah’a şükürler olsun başarılı geçti. Nakil yine minik bir bedenden alınan kalp ile yapıldı. İstanbul’dan getirilen kalbin sahibi olan minik yavrumuz sayesinde oğlumuz şimdi hayatta. Kalbin sahibi minik yavrumuzun ailesine başsağlığı diliyoruz. Nakil için gösterdikleri duyarlılık içinde teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Haberin Devamı

Bu hususa duyarlı olalım

Nakille hayata tutunan Ömer’in imam olan dedesi Bayram Dinler ise bir imam olarak burada organ bağışına dikkat çekmek istiyorum. Bu konuda bir hayatın kurtarılması o organı bekleyen kişi ile onun çevresi için ne kadar önemli olduğunu burada somut olarak gördük. Lütfen toplum olarak bu hususta duyarlı olalım” dedi.

612 çocuk organ nakli bekliyor

Türkiye’de çocukların 70’i kalp nakli için sırada ancak geçen yıl sadece 4 çocuğa kalp nakli yapılabildi. Türkiye’de çocuklara kalp nakli yapılabiliyor. Ancak uygun organ bulma ihtimali çok daha az. Geçen yıl, kalp nakli bekleyen 19 çocuk hayatını kaybederken Ömer Kağan yeni yılın ilk şanslı çocuğu oldu.

Haberin Devamı