Gazete Vatan Logo

13 yeşil santrale rekor kredi

Akfen Yenilenebilir Enerji, 530 milyon dolar yatırımla kuracağı 9 güneş ve 4 rüzgar santrali için 363 milyon dolarlık yatırım kredisi sağladı. Finansman Türkiye’deki en büyük yeşil proje kredisi oldu

13 yeşil santrale rekor kredi

Akfen Yenilenebilir Enerji, 13 rüzgar ve güneş enerji santralı projesi için Türkiye’nin en büyük yeşil kredisini aldı. Toplam 530 milyon dolar olan santral yatırımının 167 milyon dolarlık kısmını Akfen Holding kendi öz kaynaklarıyla karşılarken, 363 milyon dolarlık kredinin yerli ve yabancı toplam 6 banka tarafından sağlandı.

EBRD de ortak

Buna göre 103 milyon dolarlık GES kredisini Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile İş Bankası üstlendi. 260 milyon dolarlık RES kredisi de VakıfBank, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası ve İş Bankası’nın garantörlüğünde Almanya merkezli KfW IPEX-Bank ve EBRD tarafından sağlandı.

1 yılda bitecek

Yeni yatırımlarla Akfen Yenilenebilir Enerjinin yerli ve doğal kaynaklardan üretime dayalı enerji santrali kurulu gücü 574 MW’a çıkacak. Toplam güçleri 327 megavat olan 13 santral yaklaşık 1 yıl içinde tamamlandığında tam 1.2 milyon kişinin yaşadığı hanelerin elektriği tamamen doğal kaynaklardan sağlanmış ola-cak.

Bin megavattan sonra halka arz

Hamdi Akın, şirket olarak 2020’de yenilenebilir enerjide bin megavata ulaşmayı hedeflediklerini ve bunun için 2.9 milyar lira yatırım planladıklarını belirterek, “1.000 megavata ulaştıktan sonra artık şirketi halka arz etmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Para her zaman bulunur ama doğru ortak şart

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Türkiye’deki ilk ‘yeşil proje finansmanı’ olma özelliğini taşıyan krediyle yenilenebilir enerji sektörüne yatırma devam edeceklerini söyledi. Akın, şöyle konuştu: “İyi ortak ve doğru proje olduğu sürece projelerin her zaman fonlanabilir. Yurt dışından para getiririz, bankaları ikna ederiz ama doğru ortaklarla yapmak gerekiyor. Bunu yaptığımız takdirde de Türkiye’nin 2’nci çıkış döneminin yaşanacağını düşünüyorum. Bugünlerde yatırım yapanlar bunları çok değerli varlıklara dönüştürecektir, o yüzden tüm yatırımcıların biraz daha piyasaya entegre olmaları, ellerini taşın altına koymaları ve yepyeni bir Türkiye kuruluyor, yeni bir geleceğimiz inşa ediliyor gibi şartları zorlamaları gerekiyor.”

Haberin Devamı