Gazete Vatan Logo

12 bin yıllık mağara tahrip edildi

Marmaris’teki hem doğal hem de büyük arkeolojik öneme sahip Nimara Mağarası kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce tahrip edildi.

12 bin yıllık mağara tahrip edildi

Eski Taş Çağı’ndan Tunç Çağı’na kadar birçok döneme ait eserlerin çıkarıldığı, dünya çapında arkeolojik ve doğal bir öneme sahip Marmaris’teki Nimara Mağarası’nın duvarlarına kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından yazılar yazılıp kazınarak zarar verildi. Marmaris’teki hareketli turizm sezonu boyunca yerli ve yabancı binlerce turistin akınına uğrayan 12 bin yıllık doğal oluşumlu mağaranın duvarlarına oje, kara kalem, sprey boya gibi maddelerle çeşitli isimler yazıldı; kesici aletlerle kazınarak birtakım figürler çizildi. Mağaranın 30 metre içine inmek için konumlandırılan korkulukların tekme atılarak yerinden oynatıldığı görüldü.

Levhalar da sökülmüş

Ayrıca mağaraya giden ana ve patika yollardaki yönlendirme levhaları da yerinden söküldü. Milli Parklar Müdürlüğü sınırları içinde bulunup Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı mağarayla ilgili Marmaris Belediyesi’nden Bakanlık nezdinde girişimle bu alanın tekrar düzenlenmesini ve dokusunu kaybetmeden mağaradaki yazıların silinmesi gerektiği yönünde açıklama getirirken bakanlık yetkilileri tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Haberin Devamı

Sit alanı

Nimara Mağarası, 1999 yılında keşfedilerek arkeolojik ve doğal sit alanı ilan edildi. 26 Temmuz 2000 yılında mağara içinde ve çevresinde kazılar başlatıldı. Dönemin Muğla İl Turizm Kültür Müdürü Murat Süslü ile Marmaris Müze Müdürü Neşe Kırdemir tarafından başlatılan kazılarda elde edilen bulguların incelenmesinde MÖ 10 bin yıla dayandığını, yani 12 bin yıl önce insanların mağarayı mesken edindiği tespit edildi, 2008 yılında ise ziyaretçilere açıldı.