Gazete Vatan Logo

1000 gün şerefine O KİTAP

Yarın 1000'inci günümüzü kutluyoruz. Ve bizi Türk basınının zirvesine taşıyan okurlarımıza YÜZYILIN EN ÖNEMLİ SAĞLIK KİTABINI armağan ediyoruz

Bu kitap neden önemli?
Bu kitap önemli değil, çok önemli. Çünkü dünyanın en iyi doktorları ABD'de yaşıyor. Dünyanın en gelişmiş sağlık araştırma laboratuvarları ABD'de... ABD, sağlık konusunda küçük bir hata yapan doktorları ve kurumları ağır şekilde cezalandırıyor. ABD, sağlıkla ilgili en yeni bilgilere, en detaylı laboratuvar analizlerine, titizlikle yapılmış istatistiklere sahip bir ülke. Dolayısıyla bu kitap, yapılan son araştırmaların sonuçlarına dayanılarak yazıldığı için çok yeni ve çok önemli.

Bu yazarlar neden öenmli?
Dr. Mehmet Öz, kalp ve damar hastalıklarında dünyanın en iyi birkaç isminden biri. Dünyanın en iyi hastanelerinden New York Presbyterian'da kalp cerrahı olarak çalışıyor. ABD'nin en ünlü televizyoncusu Oprah Winfrey'e göre dünyanın en saygı duyulan cerrahı. Dünya Dr. Öz'ü yapay kalp AbioCor'u geliştiren insan olarak tanıdı. Öz, ABD eski Başkanı Bill Clinton'a by-pass ameliyatı yapan ekipte yer aldı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da kendini Mehmet Öz'e emanet eden ünlülerden. Dr. Öz, Koç'un tıkalı kalp damarlarını, oldukça yeni ama zor bir yöntemle, "kalbi durdurmadan" değiştirdi.

Kitabın diğer yazarı Michael F. Roizen ise "sağlıklı yaşam gurusu" olarak tanınıyor. Roizen anti-aging, yani "genç kalma" veya "geriye yaşlanma" diye tanımlanan bilim dalının uzmanı. Hastaları arasında dünyanın en büyük şirketlerinden 500'ü aşkın CEO ve Nobel ödüllü 8 bilimadamı yer alıyor. Yazdığı 19 kitap, tam 20 dile çevrildi. Dr. Roizen "real age" adlı kavramın yaratıcısı. Önerdiği yaşam biçimiyle, vücudunuzun gerçek yaşını nüfus kağıdındaki yaşınızın altına düşürüyor. Roizen'in nüfus kağıdı yaşı 59, ama vücudunun yaşı 41.

Bu kitapta neler var?
Kitap 12 bölümden oluşuyor ve tam 420 sayfa... 50 soruluk bir testle başlıyor. Daha testi çözerken bile sağlıkla ilgili doğru bildiğiniz çok şeyin aslında yanlış olduğunu öğreniyorsunuz. Test vücudunuzla ilgili ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu gösteriyor.

Sonra bölümlere geçiliyor. İlk bölüm vücudunuz. Burada, sanki bir elektrikli ev aletinin çalışma prensibi kadar basit ama ayrıntılı şekil de vücudunuzun nasıl çalıştığı anlatılıyor. Zaten kitabın ismi de "Vücudunu kullanma kılavuzu." Tıpkı bir çamaşır makinesinin kullanım kılavuzu gibi.

İkinci bölümde kalp ve damarlar anlatılıyor. Yani Mehmet Öz'ün "guru" olduğu alan. Önce sistem sonra bu sistemi bozan faktörler anlatılıyor. Sigaradan, yüksek tansiyona kadar tüm risklerin yaptığı tahribatlar, bunlardan kurtulma yolları yalın bir dille okura öğretiliyor. Hangi vitaminleri, hangi besin katkılarını almanız, ne yemeniz, ne yememeniz, ne sıklıkta egzersiz yapmanız gerektiği tek tek sayılıyor. Tabi bu önerilere uymazsanız başınıza neler geleceği de...

Daha sonra beyin ve sinir sistemi; kemikler, eklemler ve kaslar; akciğerler, sindirim sisteminin anlatıldığı bölümler geliyor. Kitabın devamında cinsel yaşam ve cinsel organlar, duyu organları, bağışıklık sistemi ve hormonlar başlıklı bölümler var.

Sonra kanserden korunma yolları çok detaylı olarak anlatılıyor. Son bölümde ise sağlıklı yaşam için herkesin uyması gereken bir diyet var. Aslında buna diyet değil, sağlıklı yaşam için gerekli beslenme alışkanlığı demek daha doğru olur.

İşte birkaç ipucu... Gerisi kitapta!..
Kolesterol nedir?
Damarların iç çeperlerinde, yüksek tansiyon ya da şeker hastalığı gibi nedenlerle yırtılmalar olur. Vücut, damarlarda açılan bu yaraları tamir etmek için o bölgeye kolesterol yollar. Kolesterol yara bandı işlevi görür. Eğer iyi kolesterolünüz yüksekse, bu yara pürüzsüz şekilde kapatılır. Kötü kolesterolünüz yüksekse durum değişir. Kötü kolesterol gevşek bir maddedir. Yarayla birlikte, damarın sağlıklı bölgelerine de yapışır. Ve bir gün damarınız tıkanır, kalp kasına kan akışı durur: Sonuç; kalp krizidir.

İdeal egzersiz süresi ne olmalıdır?
Serin bir ortamda 20 dakika süren ve sizi terleten egzersiz sağlığınız için ideal. Vücut sağlığı için haftada 3 kez yapmalısınız. Fazlası zayıflamaya ve vücudunuzun güzelleşmesine yarar.

İdeal tansiyon ne olmalıdır?
Türkiye'de genellikle büyük 13 küçük 8.5-9'sa normal denir. Kitaba göre ideal tansiyon 11.5'e 7.6. Bu değerlerin üzerindeki seviyeler tehlikeli. Haç veya başka yollarla tansiyonunuzu ideal seviyeye getirmelisiniz. Çünkü sağlığınızın bir numaralı düşmanı yüksek tansiyondur. Kalp krizlerinin yüzde 50'sine 12.5-8 ve 14-9 gibi tansiyon sebep olur.

Üşümek hasta olmaya yol açar mı?
Hayır. Üşümek ya da ıslanmak insanı hasta yapmaz. Grip ve nezlenin nedeni virüslerdir. Annenizin yaptığı tavuk çorbası bu hastalıklara ilaç gibi iyi gelir.

Her gün bir bebe aspirini almalı mıyız?
Yetmez, her gün iki bebe aspirini almalısınız. Toplam 162 gram. Bu doz, kalp sağlığı ve kanserle savaşta idealdir.

ABD'de çıktığı gibi 1 numara oldu?
"SEN: Vücudunu Kullanma Kılavuzu" piyasaya çıktığı ilk 3 günde 350 bin sattı. ABD ve Kanada'da en çok satan kitap oldu. Wall Street Journal, Associated Press, Barnes & Noble'ın en çok satanlar listesinde zirveye yerleşti. Yayınevleri ve gazeteler ise kitapla ilgili şu yorumları yaptı:

HarperCollins: Vücudunuz ve sağlığınızla ilgili "neden" ve "nasıl" sorulan bu kitapla yanıtlanacak.

Amazon: Bu kitabı okuduktan sonra sağlıklı bir hayat için gereken her şeye sahip olacaksınız.

Oprah Winfrey: Bu kitap hastalıklara karşı en büyük silahınız olacak. Üstelik başka kim omurları bisküviye benzeterek anlatır ki? Diğer sağlık kitaplarına hiç benzemiyor!

People: Otomobiller kullanım kılavuzuyla geliyor, insanlar neden öyle olmasın? Bu kitap size genç ve zinde bir yaşamın anahtarını sunuyor.

Haberin Devamı