Gazete Vatan Logo

100. yılda barışa dua

100. yılda barışa dua

1915 olaylarının 100. yılında Türkiye Ermeni Patrikliği’nde anma yapıldı. İlk kez resmen düzenlenen ayine AB Bakanı Bozkır da katıldı. Ayinde kardeşlik ve barış vurgusu vardı.

Türkiye, 1915 olaylarının 100’üncü yılında bir ilke imza attı. Türkiye Ermeni Patrikliği Meryem Ana Kilisesi’nde Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan’ın yönettiği ayinle 1915’te hayatını kaybeden Ermeniler anılırken, ilk kez resmi kabulle Surp Badarak (Kutsal Sunu) anma ayini düzenlendi ve bu ayine resmi düzeyde katılım gerçekleşti. AB Bakanı Volkan Bozkır ayine katıldı.

Gözyaşıyla dua

Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle tatil olan Ermeni okullarının öğrencileri de ayine katıldı. Meryem Ana Kilisesi hınca hınç doldu. Yer bulamayanlar vaazı kilisenin bahçesinde dinledi. Ayine gelenlerin bir kısmı mum yakarken, bir kısmı ise duaların okunduğu sırada duygusal anlar yaşayarak, gözyaşı döktü. Surp Badarak ilahileri, İstanbul Kilise Koroları üyeleri tarafından seslendirildi. Patrik Vekili Ateşyan, 3 saat süren ayini kilisenin “Horan” adı verilen ön kısmında yönetti. Ayine ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Charles Hunter da katıldı. Ayrıca İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Fener Rum Patriği Barholomeos, Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva, Türkiye Süryani Katolik Patrik Genel Vekili Horepiskopos Yusuf Sağ hazır bulundu.

Haberin Devamı

‘İntikamcılık yersiz’

Aram Ateşyan, ayinin sonundaki vaazda şöyle konuştu: “100 yıl önceki anlayışların çizgisinde yürümek bugün için anlamsızdır. Türkiye Ermenileri bu ülkenin ayrılmaz ve sadık bir parçasıdır. Vatandaşlık sorumluluklarının tamamen farkındadırlar. Gündelik ilişkiler içinde bulunduğumuz komşularımız için dua ediniz. Ermeni ve Türk halkları arasındaki duvarların kaldırılabilmesi için Tanrı mucizesini göstersin, iki halk arasında yeni köprüler kurulsun. İntikamcı davranışlar sadece yersiz değil, aynı zamanda faydasızdırlar. İlişkileri düzeltmek için gösterilen çabaları da kısır döngüye sürükler. Dünyada bu kısır döngülerden memnun olanların varlığını eminiz. İki halk da duvarların kaldırılması için gereken yolları iyimser bir anlayışla aramak zorundadır. Bir yandan tüm insanlık için sevgiye inandığını iddia etmek, öte yandan da reddedici bir anlayışla davranmak, bizim için kabul edilemez. İnanıyoruz ki Ermeni ve Türk halkları arasında sevgi ve kardeşlik şafağını hazırlayabileceğimiz günler gelecek.”

Haberin Devamı

Çanakkale duası

Ateşyan Çanakkale şehitlerini de andı: “Yüreklerimizden çıkan dualardan bir pay da Çanakkale savaşlarında hayatlarını kaybeden Osmanlı ordularının askerlerinin ruhlarının esenliği için ayırıyoruz.” Ateşyan’ın Çanakkale şehitleri için yaptığı duaya kilisede bulunanlar ‘amin’ diyerek katıldı. Ateşyan’ın vaazından sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği Türkçe ve Ermenice mesaj Başrahip Anuşyan tarafından okundu.
Diasporaya eleştiri
Ermeni Patrikliği Ruhani Kurul Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan, “Bakan’ın katılımı acılara ortak olması açısından çok önemli ve umut verici. Türkiye bu konuda büyük adımlar atıyor. Önemli olan bu konudaki sorunların Türkiye platformunda çözülmesi. Ancak ne kadar olumlu adım atılırsa atılsın diaspora bunları hiçbir zaman tatmin edici bulmayacak” diye konuştu.
Diplomatlar yürüyecek
Dışişleri Bakanlığı’nda uzun yıllar görev yaparak emekliye ayrılan diplomalatlar, görev yaptıkları yıllarda Ermeni ASALA örgütünce öldürülen meslektaşları için yürüyecek. Yürüyüş bugün saat 14.00’te Ankara’da yapılacak. Ulus’taki Atatürk heykelinin önünde başlayacak olan yürüyüş Sıhhiye-Kızılay arasındaki Atatürk heykelinin önünde sona erecek.

Haberin Devamı