Gazete Vatan Logo

100 öğrenciden 42'si bilemedi!

Türkiye’deki öğrencilerin en temel becerileri bile başlangıç seviyesinde!

100 öğrenciden 42'si bilemedi!

PISA 2012 sonuçlarına göre sınava giren Türk öğrencilerin matematikte yüzde 42’si, fende yüzde 24’ü, okuma becerilerinde ise yüzde 22’si en temel seviyenin bile altında kaldı.

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı PISA 2012 sonuçlarına göre Türkiye’nin 65 ülke arasında ilk 40’a dahi giremeyip Matematikte 44, fen bilimlerinde 43 ve okuma bececerilerinde 42. sırada yer almasının yankıları devam ediyor. Puan bazında ortalama 4.5 puan artış gösteren Türkiye adına PISA raporu detaylı incelendiğinde eğitim seviyesiyle ilgili veriler oldukça düşündürücü.


Matematik ve okuma becerilerinde 8, fen bilimlerinde ise 6 seviyede değerlendirilen PISA’nın tüm sınavlarında, seviye 5 ve üstü başarı gösterebilen öğrencilerimizin oranı yüzde 5’in altında. Şangay-Çin’de öğrencilerin yüzde 30,8’i, Singapur’da ise yüzde 20’si seviye 6’da. Türk öğrencilerin yüzde 67’si seviye 2’nin altında yer alıyor. Zirvedeki Şangay-Çin’de ise bu oran yüzde 1.

Yarısı en altta

Matematik değerlendirmesinde en temel matematiksel işlemlerin ve sorgulamaların yapıldığını gösteren ‘seviye 1’ ve altındaki seviyeye giren Türk öğrencilerin oranı yüzde 42. OECD ortalaması ise yüzde 22. Bu oran Türk öğrencilerin yaklaşık yarısının ancak temel matematiksel kavramları kolaylıkla kullanabildikleri sorularda başarılı olduğunu gösteriyor.

Üst düzey fenci yok

Ancak daha karmaşık ilişkiler kurulması gereken, üst düzey sorgulama, analiz ve yorum isteyen sorularda, yani seviye 5 ve 6’nın toplamında öğrencilerimizin sadece yüzde 5.9’u başarılı. Sadece Seviye 6’ya bakıldığında ise yüzde 1 gibi daha vahim bir sonuç çıkıyor. Fen alanında seviye 6 yani üst düzey bilimsel düşünme becerilerine sahip öğrencilerin oranı yaklaşık yüzde 0. Bu durumdaki diğer ülkeler Arnavutluk, Malezya, Peru, Romanya, Tunus, Uruguay, Şili, Brezilya, Ürdün ve Endonezya. Şangay-Çin’de seviye 5 ve 6’nın toplam yüzdesi yüzde 25. Öğrencilerin yüzde 30’u ise seviye 4’te.

Temel beceride durum

Seviye 4 ve üstünün OECD ortalaması yüzde 28. Ancak Türkiye’de Seviye 5 ve 6’nın toplamı sadece yüzde 3. Seviye 4 ve üstü becerilere sahip öğrenci oranı OECD’nin altında ve yaklaşık yüzde 14. Türkiye’de öğrencilerin yüzde 24’ü en temel beceriler olan seviye 1’in altında. Öğrencilerin yüzde 60’ı ise seviye 2’nin altında yer alıyor.

Haberin Devamı