Gazete Vatan Logo

100 milyar dolarlık rest

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı adeta pokere döndü. 50’şer milyar dolarlık karşılıklı ek vergi hamlelerine, bir yenisi eklendi. Trump, 100 milyar dolarlık listeyle son kozunu oynadı.

100 milyar dolarlık rest

Dünyanın en büyük iki ekonomisinin ticaret savaşı iyice kızıştı. ABD’nin 50 milyar dolar tutarındaki 1.300 ürüne ek vergi getirmesine aynı şekilde karşılık veren Çin’e Donald Trump’tan bir misilleme daha geldi. Büyüyen ekonomik gerilim tüm dünyayı korkuttu.

Sürpriz bir hamle yapan ABD Başkanı Donald Trump, ABD Ticaret Temsilciliği’nden (USTR) Çin’e 100 milyar dolarlık ilave gümrük vergisi getirilmesini talep etti. Trump, USTR’nin 1974 tarihli Ticaret Yasası’nın 301. maddesi kapsamında gerçekleştirilen kapsamlı inceleme sonucunda, Çin’in sürekli olarak Amerika’nın fikri mülkiyetini adaletsizce ele geçirmeye yönelik faaliyetlerde bulunduğu hükmüne vardığını belirtti.

ABD’li çiftçiye koruma

ABD Başkanı Çin’e şu sözlerle rest çekti: “USTR, incelemesinde tanımlanan uygulamaları ve politikaları kaldırmasını sağlamak amacıyla Çin’e 3 Nisan 2018’de 50 milyar dolarlık gümrük tarifesi getirilmesini önerdiğini açıkladı. Çin hatasını telafi etmek yerine, imalatçılarımıza ve çiftçilerimize zarar vermeyi seçti. Çin’in haksız misillemesi nedeniyle USTR’ye 301. madde kapsamında 100 milyar dolarlık ilave tarifelerin uygun olup olmayacağını değerlendirme ve uygunsa hangi ürünlere vergi uygulanacağını belirleme talimatını verdim.”

Haberin Devamı

Trump, ayrıca ABD Tarım Bakanlığı’nı Çin’in soya fasulyesi ve buğdaya getirdiği vergi nedeniyle Amerikalı çiftçileri korumaya yönelik bir plan hayata geçirmekle görevlendirdiği bilgisini paylaştı.

Donald Trump, Amerikalılar’ın fikri mülkiyetleri ve teknolojilerinin korunmasını sağlayacak görüşmelere hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Savaştan korkmuyoruz

Çin, ABD’nin yeni adımına sert tepki gösterdi. Çin hükümeti, ABD Başkanı Donald Trump’ın 50 milyar dolarlık tarifeye ilaveten 100 milyar dolarlık gümrük tarifesi uygulanması talimatına yönelik, “Her ne pahasına olursa olsun ulusal çıkarlarını koruyacakları” açıklamasını yaptı. Çin Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Çin bir ticaret savaşı istemiyor ancak bir ticaret savaşından da korkmuyor. Çin sonuna kadar gidecek karşı saldırıda bulunmak ve yeni kapsamlı önlemler almak zorunda kalacaktır. Her ne pahasına olursa olsun ulusal çıkarlarını korumaya devam edecek” ifadelerine yer verdi. Ayrıca ticari çatışmayı başlatan tarafın Washington yönetimi olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Tehlikeli kumar

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’den gelen misillemeye karşı yanıt vermesine yönelik bu adımı, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşını çok daha ciddi hale getirecek “tehlikeli bir kumar” olarak nitelendirildi. İki ülke arasındaki karşılıklı misillemelerin sürmesi, hisse senedi piyasalarında da yeniden paniğe neden oldu. Trump&’ın 100 milyar dolarlık yeni misilleme vergi talebi ile Asya, Avrupa ve ABD borsaları düşüşlerle açıldı.