Gazete Vatan Logo

100 bin doktorun temsilcisi Dr. Sayek kansere yenildi

Türk Tabipler Birliği (TTB) eski Başkanı Göz Doktoru Füsun Sayek dün sabah hayatını kaybetti. Sayek’in cenazesi bugün eşinin memleketi İskenderun’da toprağa verilecek

Türk Tabipler Birliği’nin en uzun süre başkanlığı yapan (1996-2006) ve Türkiye’deki 100 binin üzerinde doktorun temsilcisi olan Dr. Füsun Sayek, yakalandığı meme kanserinden kurtulamadı. Dün sabaha karşı tedavi gördüğü Hacettep Tıp Fakültesi’nde hayatını kaybeden 59 yaşındaki Sayek, kocasının memleketi olan İskenderun’da bugün toprağa verilecek. 20 yılı aşkın süredir doktorluk yapan ve kendisi gibi kocası da doktor olan Füsun Sayek de tıpkı diğer kanserliler gibi hastalığı kendi keşfetmesine rağmen tanı konulmasını uzunca bir süre reddetti.

YÜZDE 85’İ HASTA
Aylarca inkâr, öfke ve suçluluk duyguları içinde cebelleştikten sonra hastalığını kabul ettiği, başkanı olduğu Türk Tabipler Birliği’ne yazdığı bir mektupla anlatan Sayek, “Tanı konulmasını reddettim, bir doktorum olmadı. İnkâr, öfke, suçluluk ve nihayet kabullenmeyi ben de yaşadım. Kemoterapi tedavisine başladım. Kendime neden daha iyi bakmadım, neden daha doğru beslenmedim, sevdiklerimi üzdüm işte, ne çok iş erteliyorum” diyerek meslektaşlarıyla dertleşti. Sayek, “Doktorlar doktora gitmesini öğrenemiyorlar. Genelde hastane koridorlarında birbirlerine danışıyorlar. Yüzde 85’i hasta olarak çalışıyor. Ben de benzerlerini yaşadım” diyerek bir doktorun hasta olmasının zor olduğunu mektubunda anlatıyordu. Sayek, uzun zamandır çok yakın dostları dışında hiç kimseyle görüşmüyordu. Hatta yaşamayı çok sevdiğini söyleyen Sayek’in teselliyi ünlü şair Can Yücel’in dizelerinde bulduğu belirtiliyordu. İşte o dizeler: “Çaresiz dertlere düştüm, yok mu bunun çaresi?/ Var: Yaşamayı ölecek kadar sevmek.” Füsun Sayek’in özellikle politikacılarla arası hiç iyi olmadı. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devri sırasında Ankara’da düzenlediği protesto mitinginde, “Başbakana iğne yapmak istiyorum, ihtiyacı var” diyerek kamuoyunun dikkatini çeken Dr. Sayek’in tedavisi, mezun olduğu okul Hacettepe Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümü’nde Doç. Dr. Alev Türker ve Prof. Dr. Emin Karasu tarafından yapılıyordu.

KİMDİR?
FÜSUN Sayek, 1947 yılında Niğde Bor’da doğdu. 1970’te Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitiren Sayek, aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda başladığı uzmanlık eğitimini 1971-1976 yılları arasında ABD’de New York eyaletinde sürdürdü. 1981’de göz hastalıkları uzmanı olan Sayek, 1986’da İngiltere’de toplum göz sağlığı sertifikası aldı. 1984-1986 yılları arasında Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeliği, 1990-1994’te TTB Merkez Konseyi üyeliği, 1996-2006’da da TTB Merkez Konseyi Başkanlığı yaptı.

Haberin Devamı