Gazete Vatan Logo

10 yıl sonra patlayacak!

Küresel ısınma alarmı veren bilim adamları dünya liderlerini uyardı: Sanayi devriminden bu yana dünyanın ortalama ısısı 0.8 derece arttı. Önümüzdeki 10 yıl içinde 2 derecenin üstüne çıkacak. Bu da geri dönülmez nokta olacak. Kuraklık başlayacak, ormanlar yok olacak, deniz seviyesi yükselecek....

Bilim adamları tarafından hazırlanan bir rapor, küresel ısınma kabusunun 10 yıl içinde geri dönülmez bir noktaya ulaşılabileceğini ortaya koydu, İngiliz Kamu Politikaları Araştırma Enstitüsü, Amerikan Gelişme Merkezi ve Avustralya Enstitüsü adlı kuruluşlarca yürütülen çalışmaya göre dünyanın ortalama sıcaklığı 1750'den bu yana 0.8 derece arttı. İngiliz Independent gazetesinde yayımlanan habere göre "geri dönülemez" diye belirlenen aşama, şu anda 14.6 derece olan dünyanın ortalama sıcaklığının 2 derece yükselmesiyle yaşanacak. Bunun da 10 yılda gerçekleşmesi bekleniyor.

Geri sayım başladı
"İklim Tehdidiyle Yüzleşme" adlı bir rapor hazırlayan bilim adamları şu tehlikelere dikkat çekiyor: Özellikle fosil yakıtların kullanımından kaynaklanan sera etkisiyle artacak sıcaklıklar sonucu büyük kuraklıklar ve su kıtlıkları gözlenecek. Tarımda verim düşücek. Hastalıkların artacak. Deniz seviyesi yükselecek, ormanlar yavaş yavaş yok olacak! Bu bir felaket senaryosu değil. Dünya için geri sayım başladı. Bu aşamaya sadece 1.2 derece kaldı. 10 yıl sonra dünya ortalama 16 derece sıcaklığa ulaşacak. Buzullarla kaplı Grönland eriyecek, buna paralel olarak deniz suyu ısınacak ve daha az tuzlu hale gelecek. Atlas Okyanusu'ndaki Gulf Stream sıcak su akıntısı duracak. Batı Antarktika ve Grönland'ın erimesi 100 yıl içinde deniz suyu seviyesinin 10 metre yükselmesine neden olabilecek. Bilim adamları "geri dönülemez" diye tanımladıkları aşama için, Sanayi Devrimi'nin başladığı 1750 yılı öncesindeki ortalama sıcaklık değerleri kriter alıyorlar. Çünkü bu dönemde endüstriyel üretimde kullanılan fosil yakıtlardan çıkan karbondiyoksit gazı nedeniyle dünyayı ısıtan sera etkisi de ortaya çıkmaya başlamıştı.

Neler yapılmalı?
Raporu hazırlayanlardan Tony Blair hükümetinin eski Ulaştırma Bakanı Stepnen Byers, "Önümüzde bir saatli çevre bombası bulunuyor" diyor. Raporda bu felaketin önüne geçilebilmesi için ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya, Kanada, Japonya ve Rusya'dan oluşan G8 ülkelerine "2025'e kadar elektrik ihtiyacınızın dörtte birini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayın ve 2010 yılına kadar da düşük karbonlu enerji teknolojilerine yönelik araştırma fonlarınızı iki kat artırın" çağrısında bulunuluyor.

İşte dünyayı bekleyen son
Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'un hazırladığı ancak yönetim tarafından gizlenen "felaket" raporuna göre, bütün dünyayı korkunç bir son bekliyor. Buna göre küresel ısınma 3 yıl içinde başlayacak ve 20 yıllık bir zaman dilimi içinde görülmemiş kuraklık, açlık ve kaosa yol açacak.

Kıyı kentleri batacak
Yalnızca 3 yıl sonra Hollanda'da büyük bir fırtınanın çıkacak ve ülkenin geniş bir bölümü yaşanmaz hale gelecek. Lahey kenti sular altında yok olacak. Avrupa' daki kıyı kentlerinin kaderi de Lahey'le aynı olacak. Yani sular altında yok olmak.

İngiltere Sibirya olacak
Pentagon 2010 ve 2020 arasındaki yıllar için ise Avrupa kıtasında ve ABD'de sıcaklıklarda dengesizliklerin yaşanmasını öngörüyor. Tarımı ve ülke ekonomilerini vuracak bu gelişmeler, en çok İngiltere'nin başını ağrıtacak. Çünkü, bu ülkeyi Sibirya benzeri soğuk ve kuraklık bekliyor olacak.

Su savaçları çıkacak
Hindistan, Güney Afrika ve Endonezya kuraklık ve açlık yüzünden çıkacak iç savaşların pençesinde dağılacak. Dünyanın yeni savaş amacı "su" olacak ve bu uğurdaki savaşlardan galip gelmek için Japonya, Almanya, Kuzey ve Güney Kore, İran, Mısır gibi ülkeler nükleer silah geliştirecek.

Kitlesel göç olacak
Rapora göre, ABD ve Avrupa, Afrika'dan kitlesel göç akınlarıyla boğuşacak, İskandinav ülkelerinde yaşayanlar da güneye göç etmeye başlayacak.

Sera etkisi nedir?
Şu an dünyanın aşırı ısınmasının sebebi olarak gösterilen "sera etkisi" aslında doğal bir süreç. Çünkü, sera etkisi, dünyada yaşam olması için gereken sıcaklığın dengeli bir şekilde varolmasını sağlıyor. Su buharı, karbondioksit ve metan gazı, dünyanın üzerinde doğal bir örtü oluşturuyor. Dünyaya ulaşan güneş enerjisinin yaklaşık yüzde 70'i, böylece tekrar uzaya gönderilmiş oluyor. Ancak karbondioksit salınımına yol açan fosil yakıtların kullanılması ve ormanların yok edilmesi, sera etkisi yapan gazların atmosferde normalin çok üzerine çıkmasına neden oluyor. Isıyı tutma özelliğine sahip karbondioksit gibi gazların artması sonucu Dünya, Güneş'ten gelen ışınları gerektiği şekilde tekrar uzaya yansıtamıyor. Dünyada "hapis kalan" ışınlar da atmosferin ve dünyanın aşırı ısınmasına yol açıyor.

Haberin Devamı