Gazete Vatan Logo

10 TL’lik tişört mü 10 binlik gömlek mi

Yarın Beymen ve DeFacto halka arz yolculuğuna çıkıyor. Birinde 10TL’ye tişört satılırken, diğerinde 10 bin TL’lik gömlek var. Gelirleri, net kârları ve kâr marjlarına tüketici değil de borsacı gözüyle bakıldığında ikisinin de eşit değere sahip olduğu ortada.

10 TL’lik tişört mü 10 binlik gömlek mi

Yarın hem Beymen hem Defacto aynı anda halka arz ediliyor. DeFacto’da 10 liraya tişört, Beymen’de 10 bin liraya gömlek bulmak mümkün. Ancak halka arz fiyat karşılaştırması yaptığımızda ortaya çıkıyor ki yatırımcı gözünde ikisi de hemen hemen eşit değerde. Biri diğerinden ne daha pahalı ne de daha ucuz.

Beymen’in 2017 bilançosuna baktığımızda 1 milyar 315 milyon liralık satış, 733 milyon liralık satış maliyeti görüyoruz. Oluşan net kâr 138 milyon lira. Şirketin halka arzdan sonra oluşması beklenen ortalama piyasa değeri 2.2 milyar lira yani net kârının 16 katı.

DeFacto’nun 2017 bilançosundaysa 2 milyar 648 milyon liralık satış ve 1 milyar 457 milyon liralık satış maliyetine karşılık 202 milyon liralık net kâr görüyoruz. Burada da şirketin halka arz sonrası oluşması beklenen ortalama piyasa değeri yine net kârın 15.6 katına denk geliyor. Yani aracı kurumlar perakende sektörünün bu iki devini hemen hemen aynı çarpanla fiyatlamışlar.

İkisi de aynı kefede

Ayrıca iki şirketin de satış maliyetlerinin net satışlarına oranı yüzde 55. Anlaşılan o ki Beymen ve DeFacto’nun halka arz sürecini yöneten İş Yatırım bu markaları aynı kefeye koymuş.

Haberin Devamı

Bu iki firmanın fiyat politikaları ‘Demir mi pamuk mu?’ sorusuna benziyor. Kuşkusuz ilk bakışta Beymen’in daha kârlı ve piyasa değerinin de daha yüksek olabileceği akla geliyor. Ancak finansallar öyle demiyor.

Beymen, Türkiye’nin en lüks tüketim grubuna hitap ediyor. Markanın sadakat programına kayıtlı 1.6 milyon müşteri bulunuyor ve bunların ortalama yıllık harcaması 5 bin 224 lira. Markanın 5 yıl üstü müşterilerinin ortalama harcaması da 10 bin 361 lira düzeyinde.

DeFacto’da ise Türkiye’de sosyoekonomik olarak en düşük gruba yönelik ürünler sunuyor. Marka adeta damlaya damlaya göl yapıyor. Ufak ufak satışlarla dev bir ciroya ulaşırken tüm mağazalarına günde tam 1.5 milyon ürün gönderiyor. Markanın kapılarından geçen yıl 279 milyon müşteri girmiş. Yani her müşteri başına 10 liralık satış yapılmış.

Bir önemli not da şu iki şirket de halka arzdan gelecek olan parayı tekrar borçların finansmanında kullanmayı planlıyor.

Haberin Devamı

Lüks pazarın lideri

1969 yılında İstanbul’da kurulan Beymen, bugün Türkiye’de lüks giyim ve ayakkabı pazarının lideri olarak dünya çapında tanınıyor. 900’den fazla global moda markasını bünyesinde bulunduran şirketin 2017 itibarıyla 15 şehirde 86 mağazası var. Lüks giyim ve ayakkabı pazarında yüzde 32 ile en yakın 2 rakibinin toplamından daha yüksek pazar payına sahip. Marka ayrıca online lüks ve giyim pazarında da yüzde 79’luk pazar payını elinde bulunduruyor. 2017 cirosu bir önceki yıla göre yüzde 28 artarak 1.3 milyar TL oldu. Marka 2017’de turist kaynaklı gelirlerini de yüzde 64 artırmış durumda.

1 milyarı aşabilir
Beymen’in ek satış dahil 76 milyon 550 bin 250 adet hissesi halka arz olacak. Satış fiyatı 12.80 TL ila 15.36 TL arasında belirlendi. Üst banttan ek satış dahil halka arz büyüklüğü 1.18 milyar TL. Alt banttan ek satış hariç halka arz büyüklüğü 671.76 milyon TL.
Yurt dışı odaklı
DeFacto 2003’te İstanbul’da kuruldu. Şirketin ana hissedarı aynı zamanda şirketin yönetim kurulu başkanı olan Zeki Cemal Özen. DeFacto’nun 2017 itibarıyla yurt içinde 68 ilde 330 mağazası, yurt dışında da 23 ülkede 134 mağazası bulunuyor. Markanın yurt dışındaki mağaza açılışı son dönemde yurt içindeki açılışları geçerken ciroda yüzde 20 olan yurt dışı gelirlerin payının yüzde 35’e çıkması hedefleniyor. Bağımsız bir araştırma şirketinin raporuna göre Defacto, Türkiye’de ilk akla gelen hazır giyim markası konumunda.
RoadShow pozitif ilerliyor
Beymen CEO’su Elif Çapçı, 11 Mayıs’ta Borsa İstanbul’da işlem görmeyi planladıklarını söyleyerek “Piyasaların çalkantılı olduğu bir dönemde roadshow son derece pozitif ilerliyor; Beymen çok güçlü nakit yaratan, hızlı büyüyen ve borcu olmayan bir şirket; temettü politikası da yatırımcılar için son derece cazip. Roadshow’da ağırlıklı olarak Londra ve ABD’den yatırımcıların yanı sıra, Orta Doğu ile de yoğun temas ve ilgi var” dedi.
Yatırımcıyı etkilemez
Çapçı, talep toplama sürecinin DeFacto ile aynı günlere denk gelmesinin yatırımcı etkilemeyeceğini söyledi.
Beymen
Lüks giyim pazarının 2020’de 5.5 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.
DeFacto
Markanın faaliyet gösterdiği giyim pazarının 2020’de 101 milyar TL’ye ulaşması öngörülüyor.
Mavi
BIST’teki bir başka giyim markası Mavi’nin güncel piyasa değeri 2.4 milyar TL seviyesinde.
Vakko
Lüks perakende alanında faaliyet gösteren ve BIST’te işlem gören Vakko’nun güncel piyasa değeri de 656 milyon lira.

Haberin Devamı