Gazete Vatan Logo

10 numara yağın ÖTV'si artıyor

Yılda 1.3 milyar lira kaybettiren 10 numara yağın ÖTV’si artıyor...

SANAYİDE kullanılan 10 numara yağın kaçak akaryakıt üretiminde kullanılmasını önlemek için ÖTV artışı yapılacak. Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini belirten Enerji Bakanı Yıldız, “10 numara yağın daha düşük olan vergisi akaryakıt düzeyine çıkacak. Ancak gerçek sanayiciyi mağdur etmeyeceğiz. Üretim belgesi gösterene aradaki fark vergi iadesi ile geri ödenecek” dedi.

ANKARA - Mazot fiyatlarının yüksekliği nedeniyle 10 numara yağın akaryakıt olarak kullanımının artması hükümeti harekete geçirdi. Her yıl 1 milyar liranın üzerinde vergi kaybına neden olan kaçak 10 numara yağın kullanımını frenlemek için vergisi artırılacak.

Daha çok kamyon ve otobüs gibi araçlar, ucuz olması nedeniyle 10 numara yağı mazotla karıştırarak akaryakıt olarak kullanıyor. Ancak son dönemde yol kenarlarında satılmaya başlanan 10 numara yağla ilgili Maliye ile Enerji Bakanlığı kesin bir çözüm arayışına girdi. Bu kapsamda 10 numara yağda ÖTV artışı gündeme alındı. Üzerinde durulan plana göre, gerçekte sanayi üretiminde kullanılan 10 numara yağın, kaçak akaryakıt üretiminde kullanılmasını önlemek üzere ÖTV artışı yapılması ancak sanayicinin mağdur edilmemesi için üretimini kanıtlayan sanayiciye, aradaki vergi farkının “vergi iadesi” olarak geri verilmesi üzerinde duruluyor.

Gelişmeyi Enerji Bakanı Taner Yıldız açıkladı. Bakan Yıldız, “Maliye Bakanı ile görüştük. 10 numara yağda sanayiciyi mağdur etmeyecek ama kaçak akaryakıt üretiminde kullanımını engelleyecek bir vergi önlemi üzerinde duruyoruz. Maliye ile bir çalışma başlattık” dedi. Romanya ziyaretinin ardından Türkiye’ye dönüşünde gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Yıldız, 10 numara yağa ilişkin üzerinde çalışılan çözümü şöyle anlattı:

“Üzerinde durduğumuz formül, 10 numara yağın akaryakıttan daha düşük olan vergisini akaryakıtla aynı düzeye çıkarmak.

Ama gerçek sanayicinin de mağdur olmaması gerek. Bu yüzden bunun vergisini artırıp, örneğin kapasite kullanım raporu veya bir başka üretim belgesini gösteren sanayiciye aradaki farkın vergi iadesi ile geri ödenmesi üzerinde duruluyor. Bunun detaylarını Maliye çalışacak.”

Vergi farkı 1.2 lira

Edinilen bilgilere göre akaryakıt fiyatlarının sürekli artması, 10 numara yağdan elde edilen akaryakıta olan talebi radikal şekilde arttırdı. 10 numara yağ gibi madeni yağlara yönelik talep, motorin tüketimini yüzde 30’dan fazla düşürdü. Maliye’nin de, motorin yerine madeni yağ kullanımı nedeniyle vergi kaybının 2010’da yaklaşık 1.3 milyar TL’yi bulduğu belirtiliyor. Halen akaryakıt ve 10 numara yağ arasında kilogram başına yaklaşık 1.2 lira vergi farkı bulunuyor.

Maliye, 10 numara yağda bulunan ve baz yağ olarak tanımlanan, “spindle oil”, “light neutral”, “heavy neutral” gibi malları, ÖTV’yle ilgili I sayılı listenin B cetvelinde yer veriyor. Bunlar halen kilogram başına 1.0560 TL tutarında ÖTV’ye tabi. Bunların kullanılmasıyla örneğin yüzde 70 oranında baz yağ barındıran bir kimyasal karışım olarak “10 numara yağ” üretildiğinde bunun ÖTV tutarı kilogram başına 0.21 TL’ye geliyor. Ancak motorinin ÖTV’si litre başına 1.2345 TL. ÖTV ve KDV hesabı birlikte yapıldığında toplam vergi farkı 1.2 TL’ye çıkıyor. Bu baz yağların ÖTV’si olmayan bir malın üretiminde kullanılması halinde indirimli ÖTV uygulamalarıyla, vergi oranı daha düşük belirleniyor ve bu yağlar arasındaki vergi farkı 1.4 TL’ye ulaşıyor.

10 numara yağa çözüm: Akaryakıttaki vergi düşsün

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, mazot fiyatlarının yüksekliği nedeniyle kamyoncu ve nakliyeci esnafının 10 numaralı yağ kullandığını savunarak, “Kaçak sigara gibi yollarda 10 numara yağ satılıyor, akaryakıt fiyatlarındaki vergiler düşürülmezse 10 numara yağ kullanımı daha da artacak” dedi.

Nükleerde Japonya ‘olmazsa olmaz’ değil

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin nükleer santral çalışmasıyla ilgili gelinen noktayı anlatarak kritik bir değerlendirme yaptı. Sinop’a kurulacak nükleer santralle ilgili Japonya’yla yürütülen müzakerelerin çok yoğun şekilde devam ettiğini belirten Yıldız, görüşmelerin Mart sonunda belli bir aşamaya geleceğini umduğunu söyledi. Her iki tarafın da istekli olduğunu belirten Yıldız, Mart sonuna kadar belli prensiplerin çizilmiş olması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de nükleer santralden hiç kimsenin vazgeçme şansı olmadığını belirten Yıldız şöyle konuştu: “Herkesin kendi yükümlülükleri var. Japonya da Türkiye de kendi üzerine düşeni yapacak. Onlara düşen bizim çizdiğimiz çerçevede bize telif getirmeleri. Ancak şu da açık, Japonya Türkiye için olmazsa olmaz değildir. Türkiye’nin menfaatleri doğrultusunda karar vereceğiz.”

‘TRT payına ben de karşıyım ama ne yapayım’

TANER Yıldız, elektrik faturasında bir maliyet unsuru olan TRT payı kesintisine ilişkin eleştirilerle ilgili kendisinin de TRT payının kaldırılması gerektiğini savunduğunu söyledi. Yıldız, ancak kaldırılacak bu gelir yerine ikama edilecek bir başka gelir bulunması gerektiğini ancak bu şekilde kaldırılabileceğinin görüldüğünü belirtti. Yıldız şöyle konuştu: “TRT payını oluşturan tutar yıllık 450 milyon lira. Bu dilimi ikame edecek gelir bulunsun, kaldıralım. Karşı olduğumu söyledim ama ne yapayım.”

Galatasaray’a geri döndü

BİR süre önce Türk Telekom Arena’nın açılışında Galatasaray tribünlerinin Başbakan’a dönük protestosunun ardından tepki gösteren Galatasaray taraftarı Taner Yıldız, “Taraftarlığımı bir süre askıya alıyorum” demişti. Yıldız, önceki gün yaptığımız sohbette, bu kararından vazgeçtiğini söyledi. Yıldız, taraftarlığa geri döndüğünü belirterek, “Bir tepki göstermek istedim” diye konuştu.

Haberin Devamı