Gazete Vatan Logo

10 dil bilen vekil!

Malayca, Urduca, Ermenice, Hintçe, Japonca, Rusça, Farsça bilen milletvekilleri bile var...

10 dil bilen vekil rakip tanımıyor!

Meclis’in en çok yabancı dil bilen üyesi, AK Parti Ankara Milletvekili Seyit Sertçelik. Sertçelik, 10 dil biliyor. ODTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunu olan Sertçelik, doktorasını Rusya Federasyonu St. Petersburg Üniversitesi Filoloji Fakültesinde Dilbilimi alanında tamamladı. Seyit Sertçelik, çok iyi düzeyde İngilizce ve Rusça, Azeri, Özbek ve Tatar Türkçesi, iyi düzeyde Ermenice, Bulgarca, Makedonca, orta düzeyde Sırpça ve Ukraynaca biliyor.

Bakanların biri dışında tamamı özgeçmişlerinde yabancı dil bildiklerini beyan etti. Bakanların çoğu İngilizce, bazıları ise İngilizcenin yanı sıra Arapça ve Fransızca biliyor. En çok yabancı dil bilen bakan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu.

Davutoğlu’nun bildiği diller İngilizce, Almanca, Arapça ve Malayca. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz İngilizceyi çok iyi düzeyde konuşabiliyor.

CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, İngilizce, İtalyanca, Fransızca, Almanca ve Farsça konuşabiliyor, bunun dışında işaret dilini de iyi düzeyde biliyor. AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu da iyi düzeyde İngilizcenin yanı sıra işaret diliyle iletişim kurabiliyor. MHP Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç çok iyi derecede Fransızca, Almanca, İngilizce, İtalyanca ve Arapça, iyi derecede Rusça ve orta derecede İspanyolca, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise İngilizce, Hintçe, Urduca, Arapça ve Japonca konuşabiliyor. CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay’ın bildiği diller ise İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Hırvatça ve Boşnakça.

BDP’li bazı milletvekillerinin özgeçmişlerinde “Kürtçe” ve “Zazaca” bildikleri beyan ediliyor.

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora da özgeçmişinde iyi düzeyde Süryanice, orta düzeyde İngilizce, Ermenice ve Kürtçe bildiğini beyan etti. BDP’lilerin yanı sıra AK Parti’den de Kürtçe bildiğini beyan eden milletvekilleri var. AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, iyi düzeyde Kürtçe ve az düzeyde İngilizce; AK Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar, çok iyi düzeyde Kürtçe, orta düzeyde Arapça ve Farsça, az düzeyde Fransızca; AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Zazaca ve İngilizce konuşabiliyor.

Meclis’te birden fazla üniversite bitiren milletvekilleri de bulunuyor. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Ankara Yüksek Öğretmen Okulu, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim ve Organizasyon Bölümü; CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi; AK Parti Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya, Gazi Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu ile Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesinden mezun.

Haberin Devamı