Gazete Vatan Logo

10 atom bombası 27 yaşındaki Kim-Un’a emanet

Kuzey Kore’nin dünyayı tehdit eden lideri Kim Jong-il öldü

10 atom bombası 27 yaşındaki Kim-Un’a emanet

Kuzey Kore’nin dünyayı tehdit eden lideri Kim Jong-il öldü

Dünyayı nükleer silahlarla tehdit eden Kuzey Kore’nin lideri Kim Jong-İl kalp krizinden öldü. Artık atom bombaları, yerini alan en küçük oğlu Kim Jong-Un emrinde

Kuzey Kore’yi 17 yıldır demir yumrukla yöneten Kim Jong-İl geçirdiği kalp krizi sonucunda hayatını kaybetti. Dünyanın dikkatini Uzak Doğu’ye çeviren 69 yaşındaki Kim Jong-İl’in ölümü, Kuzey Kore Devlet Televizyonu tarafından “Sevgili Liderlerimiz öldü” sözleriyle duyuruldu. Spiker devlet televizyonundan Kim’in ölüm haberini gözyaşları içinde okurken, ekranda göz yaşı döken halkın fotoğrafları yayınlandı. Jong-İl’in cumartesi günü zırhlı treni ile yaptığı yolculuk sırasında kalp krizi geçirdiği, müdahalelere rağmen kurtarılamadığı açıklandı.

“Kuzey Kore Halk Cumhuriyeti Kahramanı” unvanına sahip Jong-İl için ülke genelinde 29 Aralık’a kadar ulusal yas ilan edildi.

Tören 28 Aralık’ta

Kore Liderinin cenaze töreninin de 28 Aralık’ta yapılacağı açıklandı. Kim Jong-İl’in hayatını kaybetmesinin ardından iktidara yine hanedanından küçük oğlu Kim Jong-Un geçti. Kuzey Kore’nin resmi basın kuruluşu Kore Basın Merkezi Ajansı (KCNA) 27 yaşındaki Kim Jong-Un hakıknda “Genç sevgili liderimiz” tabirini kullanırken tüm halkın onu yeni lideri olarak kabul etmeleri ve izinden gitmesi çağrısında bulundu.

Kuzey Kore, lideri Kim Jong-İl’in ölmenisine rağmen askeri gücüyle gövde gösterisi yapmayı ihmal etmedi. Jong-İl’in öldüğü saatlarda ülkenin doğu kıyılarında kısa menzilli füze başarıyla denendi.

Güney Kore alarmda

Jong-İl’in ölümü Güney Kore’i alarma geçirdi. ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Myung-Bak’ı arayıp destek vedi. Sınır bölgesindeki tüm ordu birimledi tayakkuza geçti. Başbakan tüm planlarını iptal etti. Borsa yüzde 4.5 değer kaybetti.

Ülkeyi halası ve amcasıyla birlikte yönetecek

Dünyanın tek komünist hanedanlığı ile yönetilen Kuzey Kore’de yönetim Kim ailesinin üçüncü kuşak lideri olan Kim Jong-Un’a geçti. Hakkında çok az bilgi olan Jong-Un, hiç askere gitmedi ama orgeneral rütbesine sahip. İsviçre’de eğitim gören Jong-un’a liderlik yolu büyük kardeşlerinin yaptığı hatalar sayesinde açıldı. Kim Jong-İl’in ülkenin yönetimini daha 2001 yılında ortanca oğlu Kim Jong-Nam’a bırakacağı biliniyordu. Ancak Rock&Roll hayranı olan Jong-Nam, Japonya’nın başkenti Tokyo‘da bulunan Disneyland’a sahte pasaportla gitmek isterken yakalanınca babasının gözünden düştü. Jong-un son olarak Askeri Konsey’in başkan yardımcılığını yönetiyordu. Jong-Un’un Genelkurmay Başkanı amcası Jang Song Thaek ve askeri konseyin başında olan halası, perde arkasından ülkeyi yönetiyor.

Dünyaya sırt çeviren ülke

Kore Savaşı’yla 1953’te kuzey ve güney diye ayrılan ülkenin kuzeyinde 23 milyon kişi var. 1.1 milyon askeriyle dünyanın en büyük beşinci ordusuna sahip olan ülkede 50 yılı aşkın bir süredir ağır komünist politikalar yüzünden asker kökenli olmayan halkın tamamı yoksul. Ülkede Kim hanedanlığı aleyhinde konuşmak hapse atılma sebebi. Yabancıların ülkeyi ziyaret etmesi merkezi hükümetin iznine bağlı. Yurtdışına çıkış da yasak. Nükleer silaha sahip olan Kuzey Kore’de kıtalar arası menzile sahip 10 civarında atom bombası olduğu tahmin ediliyor.

Şimdi ne olacak?

-Dış baskılara rağmen Jong-Un’un nükleer programıyla ilgili görüşmeleri yeniden başlatması beklenmiyor.

-Genç lider gücünü ispat etmek için ezeli düşman Güney Kore’ye saldırabilir.

-Orduda kilit noktada bulunan amca ve hala gibi Kim hanedanı üyeleri yeni lidere arka çıkarak olası darbeyi bertaraf edecek.

Hollywood hayranı esrarengiz diktatör

Batılı istihbarat birimleri tarafından hep bir kara kutu olarak anıldı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-İl, 17 yıl yürüttüğü liderliği boyunca Batılı istihbarat birimleri tarafından hep bir kara kutu olarak anıldı. Jong-İl, Rusya’da Sibirya’nın bir köyünde babası Kim İl-Sun’un komutanlığını yaptığı Japonya’ya karşı gerilla yetiştiren bir kampta 1941 yılında dünyaya geldi.

1994’te babası İl-Sung’un yerine geçen Jong-İl, iktidarında ülkesini nükleer silahla tanıştırarak dünyaya kafa tuttu. Halkını dünyadan tamamen izole eden lider, kendisi lüks içinde yaşadı. Ülkede 1994 ile 1998 arasında 2.2 milyon kişi açlık ve açlığa bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiği ileri sürüldü.

Saç stili, abartılı büyük gözlükleri ve sürekli giydiği üniformasıyla akıllarda yer eden Jong-İl, üniversiteyi bitirdikten hemen sonra Komünist Parti’de çalışmaya başladı. Jong-İl, hayatında bir kez evlendi, üç metresi oldu. Üç erkek ve bir kız çocuk sahibi oldu.

1.55’lik diktatör

1.55 metre boyu yüzünden sürekli olarak apartman topuklu ayakkabı giyen ve permalı saçlarını kabartan Jong-İl, siyasal sisteminden nefret ettiği batının kültürüyle ise çok yakından ilgilendi. Tam bir Hollywood hayranı olan komünist liderin 20 bin filmlik film arşivi olduğu söyleniyor. Bu arşivde tüm James Bond filmleri mevcut. Film endüstrisini geliştirebilmek için Güney Koreli yönetmen ve oyuncuları kaçırdı

Çok iyi golfçü

NBA hayranı olan Jong-İl’in Tiger Woods kadar iyi golf oynadığı söyleniyordu. Lüks yemeklere, konyak ve puroya düşkünlüğü ile bilinen Jong-İl’in verdiği bir ziyafetin 4 gün boyunca sürdüğü de gelen bilgiler arasında. Kuzey Kore liderinin kendine ait şarap mahseninde 10 bin şişeden fazla şarap bulunduğu söyleniyor.

4 milyar dolar ne olacak

Dönemin Amerikan Başkanı George W. Bush tarafından “pigme” olarak tabir edildi ve terörizme destek verdiği için Kuzey kore “Şeytan ekseni” olarak nitelendirildi. Ancak Pyongyang yönetimi Kuzey Kore ile ABD arasında o dönemde sürdürülen diplomatik temaslardan zaferle ayrılmayı bildi. Jong-İl’in Avrupa’daki gizli hesaplarda acil durum için 4 milyar dolar parası olduğu iddia ediliyor.

Uçaktan korkuyordu

Jong-İl’in en bilinen özelliği ise uçaktan korktuğu için trenle seyahat etmesiydi. Zırhlı bir makam trenine sahip olan Kim, 2001 yılında Moskova’yı ziyaret etmesi gerektiğinde, tüm yolu iki buçuk ayda trenle giderek herkesi şaşırtmıştı.

Haberin Devamı