Gazete Vatan Logo

1 Nisan şakası gibi

Krupiyelikten gelen Türk 392 otelli dev grubu yönetiyor

DEV otelcilik grubu Rezidor’un yönetimine bir Türk atandı. İş hayatına krupiyelikle başlayan Yiğit Sezgin, şirketin global operasyonlarının başına getirildi

35 yaşındaki genç turizmci 1 Nisan’da gelen terfiyle ilgili olarak, “Dünyanın ikinci büyük otelcilik grubunun dümenine geçtim, şaka gibi” diye konuştu

20 yaşında krupiyerdi. Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenciydi o sıralar. 22 yaşında dünyanın en büyük otelcilik zincirlerinden Hilton’un İstanbul ayağında gece müdürlüğü yaptı. Arkadaşları partilere, eğlencelere giderken o çıkabilecek her türlü sorunla boğuşuyordu. Şimdilerde otelcilik alanında gelinen en üst seviyeye birkaç adım uzaklıkta sadece.

Dünyanın en büyük ikinci otelcilik şirketi olan Rezidor, 1 Nisan itibarıyla Global Satış ve Pazarlama Direktörlüğü görevine 35 yaşındaki genç Türk turizmci Yiğit Sezgin’i atadı. Daha birkaç ay önce dünyanın en hızlı büyüyen otelcilik zinciri Rezidor’un Kuzey Afrika ve Ortadoğu Satış ve Pazarlama Direktörlüğü görevini üstlenmişti ve “Şimdiki hedefim Rezidor’un Global Satış ve Pazarlama Direktörü olmak” diye açıklamıştı. Hayali gerçek oldu ve çalışkanlığıyla şimdi bünyesinde Radisson Blu, Park Inn, Missoni, Regent, Country Inn markalarını barındıran Rezidor’un 392 oteli ondan soruluyor.

372 otel daha eklendi

VATAN Gazetesi’ne konuşan Yiğit Sezgin, “Birkaç ay önce Türkiye, Katar, Mısır ve Bahreyn bölgelerini de kapsayan bölgede 20 otelin operasyonlarını yönetiyordum. 1 Nisan itibarıyla bu sayıya 372 tane daha eklendi. Bu, daha çok çalışmam anlamına geliyor” dedi.

Afrika’dan Amerika’ya 62 ülkede yer alan Rezidor’un bu atamayla bir ilke de imza attığının altını çizen Sezgin, “2 yıl içinde bölgede açılacak 20 otelin direktörlüğü bana verilmişti. Daha o oteller açılmadan Rezidor’un dümenine geçtik. Ekip desteğinin önemini daha iyi anladım” diye konuştu. Turizm aşkı aileden gelen Yiğit Sezgin çocukluk yıllarında koymuş otelciliği aklına. Anneannesinin anlattığına göre, TÜRSAB’ın Kurucu Başkanlığı’nı yapan ve Türk Hava Yolları’nda genel müdürlük yapmış dedesi

Rıfat Zeynioğlu’nu gölgesi gibi

takip ediyormuş: “O zaman yaşıtlarım doktor, öğretmen olmak isterken ben otelci olacağımı söylermişim. Şimdi geldiğimiz

nokta da bu tercihimde haksız olmadığımı gösteriyor.”

1 Nisan şakası gibi

Hilton’un ardından Ritz Carlton’da çalışan Sezgin, yurtdışında ilk tecrübesini de Dubai’de edinmiş. Sonra Katar ve Bahreyn’de de çalışmış. Bahreyn’de rezidans ve SPA projelerine imza atan Sezgin, Bahreyn Veliaht Prensi’nin teklifi üzerine Bahreyn Ekonomi Geliştirme Kurulu’na girmiş ve bir spor pazarlama şirketine genel müdür olarak atanmış. Rezidor Grubu, Dubai’deki Inter Continental Oteli’ni satın alınca Radisson SAS markasını yerleştirme görevini Yiğit Sezgin’e teslim ediyor. Yaklaşık 4 yıldır Dubai’de Rezidor Grubu’nda üst düzey yönetici olarak çalışan Sezgin’e, geçen yıl aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika çalışma bölgesindeki 20 otelin dışında Radisson Blu, Missoni ve Park Inn markalarıyla yeni açılacak Kahire, Abu Dabi, Libya, İskenderiye, Suudi Arabistan’da Medine, Mekke, Lagos, Cape Town, Johannesburg ve Port Elizabeth’de 40 otel emanet edildi. Sezgin “Global Satış ve Pazarlama Direktörlüğü” hedefine 1 Nisan’da ulaşmasına, “Şaka gibi” diyor.

Türk turizminin önüne geçen tek şey Türk turizmciler

TURİZM alanında prestij ve başarının sınırına birkaç metrelik yol kaldığını söyleyen Sezgin, şöyle devam etti: “Günde 16 saat çalışırım. Sırrım ise geleneksel misafirperverliğe sahip olmam. Ekip arkadaşlarıma ’Gelenlere turist değil, evinize gelmiş misafirlermiş gibi hizmet edin’ diyorum. Türk turizmi giderek büyüyor. Herkes Türkiye’yi konuşuyor. Son dönemde bunun önüne geçen bir şey var. O da Türk turizmciler. Birçok otel ve turizm markasında profesyonelleşmiş turizmciler geliyor. Hem de çığ gibi. Dünyanın birçok otelinde Türk turizmci tanıyorum.”

BUNDAN SONRAKİ HEDEFİ TURİZM BAKANLIĞI KOLTUĞU

Türkiye’deki 6 yaşındaki kızını ayda sadece 1 kez gördüğünü kaydeden Sezgin, “Bu işin çilesi de bu” dedi. Sezgin, şimdiki hedefini ise, “Türkiye’ye Turizm Bakanı olarak dönmek isterdim. Turizm Bakanlığı’nda özel bir ekiple, özel sektör gibi çalışmak isterdim” diye konuştu.

REZİDOR’UN 35 BİN ÇALIŞANI VAR

* Rezidor Grubu: Otel

* Sayısı: Avrupa, Amerika, Afrika ve Ortadoğu’da 392 otel n Çalışan Sayısı: 35 bin

* Markaları: Radison Blu, Park Inn, Regent, Country Inn, Missoni, Regent International Hotels n 2009 yılı cirosu: 677.2 milyon Euro

Haberin Devamı