Gazete Vatan Logo

1 milyon seferberliği

Otomotivciler darbe girişimi sonrası frene basan satışların 1 milyonun altına inmemesi için çalışıyor. Bazı markalar zam yapmayacağını açıklarken, fırsatlar da hız kazanacak.

1 milyon seferberliği

Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, Türkiye’yi tanıyan, ülkenin dinamiğini bilen ve potansiyeline inanan yatırımcının yatırımlarına devam ettiğini belirterek, “Olağanüstü halde pazarın 1 milyonun altına düşmemesi için olağanüstü gayret sarf ediyoruz” diye konuştu.

Özkök, Türkiye’de otomotiv yatırımı olan markaların 15 Temmuz’dan sonra da Türkiye’ye olan güveninde sorun oluşmadığını söyledi. Özkök, söz konusu olayın etkilerini yadsımanın mümkün olmadığını aktararak, şunları kaydetti:

Yatırımlarda sıkıntı olmayacak

“Bunun kısa vadede etkileri var, orta ve uzun vadede sonuçlarına da bakmak lazım. Markalarımıza baktığımızda dış yatırımcı açısından hiçbir değişiklik yok. Aksine daha güçlü bir şekilde bize yatırım yapmak istiyorlar. Netice itibarıyla burada hiçbir sıkıntımız yok. Ancak Türkiye’ye hiç gelmemiş, uzaktan bakan ve Türkiye’yi belki yatırım listesine sokabilecek olan yatırımcıda belki bir parça bekleme olabilir. Ancak yatırımlarda bir sıkıntı olmayacak.”

Nissan Türkiye Genel Müdürü, ekonomik müjdeler paketinin bir an önce devreye girmesi gerektiğini, tüketicilerdede bir beklentinin oluştuğunu kaydetti. Sinan Özkök, sadece ticari araca değil binek otomobile de ÖTV’de destekler olabileceğini ifade ederek, “Normale dönme sürecini hızlandırmak istiyorsak bir takım desteklerle tüketiciye eski güveni kazandıracak bir yapıya geçmemiz lazım. ÖTV’de sene sonuna kadar bile olsa yapılacak indirimler veya iyileştirmelerle, ekonomiye tekrar o eski trendini kazandırabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Hurda araç teşviği getirilebilir

Özkök, 15 Eylül’den sonra eski kampanya agresifliğine girileceğini düşündüklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Geçen yıl rekor yıl olmasına rağmen bu yıl hem üretimde hem ihracatta hem de iç pazarda geçen yılın üzerinde seyrediyorduk. 15 Temmuz olayı yaşanmasaydı bir rekordan bahsedecektik. O yüzden bizim için kayıp yıl olmaması lazım. Otomotiv sektörü desteklenirse bu yıl da iç pazarda rekor kırılabilir. Ekonomik ömrünü tamamlamış hurda araçlara teşvik verilebilir. Bu araçlardaki yaş sınırı aşağıya çekilebilir. ÖTV’de ve faiz oranlarında iyileştirme yapılabilir. Sektörün önü bir parça daha açılır ve vatandaşın güveni tekrar yerine gelir.”

Haberin Devamı

Özkök, bütün markaların kampanyalarını kuvvetlendirerek önümüzdeki dönemde piyasayı canlandırmanın peşinde olacağını sözlerine ekledi.

Fiyatlara zam yok

Opel Türkiye Genel Müdür Özcan Keklik, başarısız darbe girişimi sonrası özellikle büyükşehirlerdeki showroom trafiğinde düşüşler gerçekleştiğini ancak önümüzdeki günlerde güvenin tekrar geri gelmesiyle piyasanın hareketleneceğini belirtti. Hayatın normal seyrine dönmeye başladığını söyleyen Keklik, “Önümüzdeki döneme pozitif bakıyoruz. Tabii ki bazı etkileri olacaktır ancak kısa sürede normalleşiriz. Biraz sabır gerekiyor” diye konuştu.

Özcan Keklik, tüketicileri desteklemek adına döviz kurlarındaki dalgalanmaya rağmen otomobil fiyatlarına zam yapmayacaklarını kaydetti.

Satışlar % 50 düştü

Temmuz’da otomotiv satışları sert fren yaptı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) resmi verileri bu hafta açıklayacak ancak otomotiv sektörü temsilcilerinin ortak tahmini, otomobil ve hafif ticari araç satışlarının 55 bin adet seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Bu da geçen yılın Temmuz ayına göre pazarın yüzde 49 daralması anlamına geliyor. Temmuz 2015’te toplam pazar 83 bin 836 adet olarak gerçekleşmişti. Otomotivciler Ağustos’ta satışların vites artırarak 70 bin adetler düzeyine doğru gidebileceğini belirtiyor. Geçen yılın aynı döneminde satışlar 82 bin 577 adet çıkmıştı.

Haberin Devamı

Yılın ilk 6 ayına baktığımızda satışların rekora doğru gittiğini gördük. Oto ve hafif ticari araç toplam pazarı yüzde 1.45 büyüyerek 438 bin 817 adet oldu.

55 bin araç

Satışlar 55 bine inecek.

Otomotiv pazarının Temmuz’da % 50 daralması bekleniyor.

Taksiler canlandırır

HyundaI Assan Genel Müdürü Önder Göker, bu hafta içinde ticari araçlarını yenileyeceklere ÖTV muafiyeti düzenlemesinin çıkabileceğini belirterek, otomotiv satışlarının bu sayede canlanacağını söyledi. Türkiye’de 100 bin taksinin olduğunu hatırlatan Göker, en az yüzde 25-30’unun yenilenmesini beklediklerini kaydederek, “Duyumlarımıza göre yılsonuna kadar geçerli olacak düzenleme uzatılacak. Böylece piyasa hareketlenecek. Biz de taksicilere özel kampanyalar hazırlıyoruz.” Göker, zor bir ay yaşadıklarını ve Temmuz’da pazarın 52-55 bin adet seviyesinde çıkmasını beklediklerini anlattı. Önder Göker, “Ancak umutsuz değiliz. Pazar yeniden yukarı yönlü ivme kazanacaktır. Satışlar Ağustos’ta 70 bin adetlere gider” diye konuştu.

Haberin Devamı