Gazete Vatan Logo

1 milyar TL yatırımla 40. yaşını kutluyor

Ak-Kim 40. yılında kimya, otomotiv ve savunma sektörlerinde 1 milyar liralık yatırım yapacak. Şirket 5 yıl içinde 750 milyon dolar ciroya ulaşmayı hedefliyor

1 milyar TL yatırımla 40. yaşını kutluyor

Dünyada 4 trilyon dolarlık pazar olan kimya sektörünün Türkiye’deki en büyük oyuncularından biri Ak-Kim, 40. yılında büyük yatırımlarla ses getirmeyi hedefliyor. Ak-Kim, başta kimya olmak üzere otomotiv ve savunma alanında hem yatırım yapacak hem de satın almalar ile pazar payını büyütecek. Bu kapsamda Ak-Kim’in önceliği inovatif ürünler ve devletin teşvik verdiği alanlar olacak.

Önümüzdeki 5 yıl içinde yapacakları 1 milyar liralık yatırımın sonucunda Türkiye’nin cari açığının yüzde 2’sini kapatacaklarını söyleyen Akkök İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, “Türkiye’ye baktığımızda görüyoruzki, kimya sektörü, otomotiv ve hazır giyim sektörlerinin ardından en çok ihracat gerçekleştiren üçüncü sektör. Ancak Türkiye’nin dış ticaret açığında kimya sektörünün 25 milyar dolar payı var. Bu sebeple kimyada önceliğimiz katma değer yaratan, inovatif ürünler geliştirmek. bu şekilde her sene yüzde 10-15’lik büyüme yakalayacağız” şeklinde konuştu.

Fırsat bakıyorlar

Ak-Kim’in özel kimyasallar alanında sektörün bir numaralı oyuncusu olmasını istediklerini ifade eden Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri,“2023’e geldiğimizde Ak-Kim’i 750 milyon dolar cirolu bir şirket konumuna getirmek istiyoruz. 40 yıldır organik ve inorganik büyümesini sağlıklı şekilde sürdüren Ak-Kim, yeni şirket satın alma fırsatlarını da değerlendirecek. Gizem Frit’in ardından bu yıl Alman Dinox’u satın aldık. Var olduğumuz pazarlarda daha da güçlenmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Askere bor tabanlı çelik yelek
Kimya’nın sürekli bir değişim içinde olduğunu belirten Ak-Kim Genel Müdürü Kipri, “Ar-Ge ekibimizi sürekli geliştirdik. Koç Üniversitesi ile yeni kurduğumuz araştırma merkezi bor tabanlı ürünler üzerinde çalışıyor. Bu ürünler zırhlarda ve çelik yeleklerde kullanılacak. Ümit ediyoruz ki askerlerimizin hayatını kurtaracak ve can kaybını azaltacak. Karayolları için yeni geliştirdiğimiz asfalt katkı maddesi ile asfaltın daha uzun ömürlü olmasını ve yakın gelecekte köprü ve otoban asfaltlarının her yıl değişmemesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Anahtar teslim projeler
Ak-Kim’in sadece ürün değil dünyaya know-how ihraç ettiğini dile getiren Akkök Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Raif Ali Dinçkök de, “Akkök Holding olarak önceliğimiz sürdürülebilir büyüme ve karlılık yaratarak; ülkemize ve paydaşlarımıza değer katmak. Ak-Kim dün olduğu gibi bugün de Türkiye ekonomisine katma değer sağlamaya devam ediyor. Bu gururu her geçen gün biraz daha büyütmek en büyük hedefimiz” dedi. Dinçkök, şöyle devam etti: “15 senedir yurt dışında anahtar teslim fabrikalar kuruyor. Ak-Kim 15 yıldır farklı ülkelerde tesisler inşa edip teslime ediyor. Sadece yurt dışında değil, yurt içinde de anahtar teslim tesis projeleri yapmak istiyoruz ve bu anlamda gelecek projelere talibiz.”

Haberin Devamı