Gazete Vatan Logo

1 Mayıs sıkıyönetim bayramı!

Ultra güvenlik önlemleri göz açtırmadı

1 Mayıs sıkıyönetim bayramı!

Sendikalarla hükümet arasındaki 1 Mayıs inatlaşması çözülemeyince İstanbul’da dün kuş uçurtulmadı. Taksim’e çıkışı engellemek için barikatlar kuruldu, toplu ulaşım kesildi. Yolda kalan vatandaş isyan etti...

Megakent İstanbul dün adeta sıkıyönetim dönemlerinden kalma bir gün yaşadı. Pek çok güzergahta deniz, kara ve hatta hava ulaşımı iptal edildi. İnsanlar Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçmek için çile çekti. Akşam üzere saat 16.00’ya kadar İstanbul7da bir yerden bir yere seyahat etmek neredeyse imkansız hale geldi.



Bariyerler kuruldu

Taksim ve çevresindeki önlemler geceden başladı. İstanbul Valiliği’nin Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs kutlamasına yasaklamasının ardından, günler öncesinden Taksim ve çevresine getirilen demir bariyerler saat 00.30’dan itibaren belirlenen noktalara kuruldu. Galata ve Unkapanı Köprüleri de saat 03.30’da kapatıldı. Araç sürücüleri alternatif yollara yönlendirildi. Sabah saatlerinde işlerine gitmek üzere yola çıkan vatandaşlar ise Unkapanı Köprüsü’nü yürüyerek geçmek zorunda kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1 Mayıs nedeniyle daha önceden belirlediği ulaşım tedbirleri kapsamında, bazı metrobüs ve metro duraklarının turnikelerine şerit çekildi.



Metrobüs aksadı

1 Mayıs nedeniyle toplu taşıma araçlarındaki kısıtlamalar vatandaşların tepkisine neden oldu. Mecidiyeköy istikametine ve Anadolu yakasına gitmek isteyenlerin Cevizlibağ durağında inmek zorunda kalması otobüslerde yoğunluğa neden oldu. Metrobüsten inen yolcuların bazıları uygulamaya tepki gösterdi. Bazı yolcular işlerine geç kaldıklarını belirtirken, bazı yolcular işe gitmeyerek evlerine geri döneceklerini söyledi.



Tek çare tabanvay

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Taksim ve Taksim’e çıkan yollara kurulan barikatlar nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşadı. Büyükdere Caddesi girişine kurulan polis bariyerleri nedeniyle hastaneye ve işyerlerine gitmek isteyen vatandaşlar ile polis arasında tartışma yaşandı. Polis ekipleri izin vermeyince, vatandaşlar alternatif yollara yönlendirildi. Bazı vatandaşlar ise ulaşım sıkıntısı nedeniyle yürümeyi tercih etti. Vapur seferleri iptal edilirken, bazı iskeleler de kapatıldı. Taksim güzergahına uzak noktadaki Marmaray ise yolcu taşımaya devam etti.



Gaz sıkan çelik duvar!

Emniyet Genel Müdürlüğü, toplumsal olaylara müdahale için 4 portatif çelikten duvar yaptı. Dün ilk kez Ankara Sıhhıye-Kızılay arasında kullanılan çelik duvarların üst tarafında kamera sistemi kurulu. Aynı zamanda kurulan sistemle göstericiler yüklendiği sırada gaz sıkma özelliği de bulunuyor. Arama noktası olarak da kullanılacak olan çelik duvarların arkasındaki kafes, kısa süreli gözaltı işlemleri için. Çelik duvarlardan üçünün İstanbul’a gönderildiği öğrenildi.



90 yaralı, 142 gözaltı

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs eylemlerinde 19’u polis, 90 kişinin yaralandığını açıkladı. Açıklamada, “Halen 23 yurttaşımız müşahade altında tutulmakta olup hayati tehlikeleri bulunmamaktadır” denildi. Valilikten verilen bilgiye göre ayrıca 142 kişinin de gözaltına alındığı, 8 adet el yapımı bomba ile birlikte bol miktarda eylemlerde kullanılmak üzere hazırlanan malzeme ve molotof ele geçirildiği söylendi.



Yenikapı’ya 6 kişi gitti!

Avrupa yakası için kutlama alanı olarak belirlenen Yenikapı’da 1 Mayıs kutlamalarına beklenen katılım gerçekleşmedi. Yenikapı’daki kutlamaya sadece, 8 ay önce kurulan Katılımcı Büro Çalışanları Sendikası (Katılım Bürosen) Başkanı ile 5 Yönetim Kurulu üyesi katıldı.

















Haberin Devamı