Gazete Vatan Logo

1 KW elektrik ücreti ne kadar? 2017 yılı elektrik fiyatları nasıl olacak?

En önemli ihtiyaçlardan biri olan elektrik fiyatlarıyla bazı kişileri üzebiliyor. Elektrik fiyatını hesaplamak için kolay bir yol bulunuyor. Bu sayede elektrik faturanızın ne kadar geleceğini anlamak daha mümkün olabiliyor.

1 KW elektrik ücreti ne kadar? 2017 yılı elektrik fiyatları nasıl olacak?

1 KW elektrik 1000 watt elektrik demektir. Aslında pek çok elektronik ürün üzerinde "KW" simgesini görmek mümkündür. Bu belirtilen rakam ürünün 1 saat kullanıldığında tüketmiş olduğu elektriği kapsar.

1 KW elektriğin birim fiyatı 0,314096 TL yani 31 kuruştur fakat bu fiyat üzerine pek çok zorunlu bedel de eklenir. KDV, elektrik tüketim vergisi, dağıtım bedeli, sistem kullanım bedeli, sayaç okuma bedeli, kaçak kullanım bedeli, enerji fonu, TRT payı... Tüm masraflar eklendiğinde elektriğin birim fiyatı 31 kuruştan 44 kuruşa yükselir.

2017 ELEKTRİK FİYATLARI

2017 elektrik fiyatları için henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Elektirik için öngörülen zam oranı ise %6 olarak bekleniyor. Önemli bir konu daha vardır ki ülkemizde elektrik üreticisi olarak sadece TEDAŞ bulunur. Elektrikle ilgili diğer firmalar TEDAŞ'tan alım ve satım yaparlar. Dolayısıyla elektrik dağıtıcısı firmalarda %2 oranında bir artış görülebilir.

ELEKTRİK FİYATLARI NASIL HESAPLANIR?

Elektrik fiyatını hesaplamak oldukça basittir. Bunun için fatura üzerindeki KW değerini toplam tutara bölmek gerekir. Örnek olarak 84,60 TL (ödenmesi gereken toplam fatura tutarı) 235,47 TL (tüketilen kW) 84,60 / 235,47 = 0,36 TL 1 kW/h tutarı ortaya çıkmaktadır. Tabi bu rakamlar faturanın yüksek veya düşük olmasına göre bir miktar değişiklik gösterecektir; ama ortalama bu rakamlara tekabül edecektir.

Haberin Devamı