Gazete Vatan Logo

1.976 ürüne suçüstü

Bakan Pekcan, 41 bin 818 ürünün denetlendiğini belirterek “1.296 üründe haksız fiyat artışı var, 680’inde de gramajla oynanmış. Cezayı 10 katına çıkarma yetkimiz var” dedi

1.976 ürüne suçüstü

TİCARET Bakanı Ruhsar Pekcan, tüketiciye zarar veren uygulamaları gerçekleştiren firma ve kuruluşlar üzerindeki denetimlerini artırdıklarını belirterek, “Bu denetimlerde 2 bin 499 firmada 41 bin 818 ürün denetlendi. 131 firmada 1.296 ürün için haksız fiyat artışı tespit ettik. Ayrıca 680 üründe fiyat etiketinde mevzuata aykırılık bulundu, gramajda oynamalar falan. Bunlarla ilgili her türlü tedbiri almaya, yetkilerimiz ölçüsünde devam ediyoruz” dedi. ‘Yerli Üretim Logosu Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Pekcan, spekülasyon yoluyla üretici ve tüketiciye zarar vermek isteyen şirketlere engel olacaklarını söyledi.

Pekcan, şunları kaydetti: “Gerekli önlemleri alıyoruz. Son 2 haftada ‘Alo 175 Hattı’na ve dilekçelerde bakanlığımıza yaklaşık 18 bin başvuru yapıldı. Bunları değerlendiriyoruz ve anında tedbirlerimizi alıyoruz. Diğer taraftan tüketicilerimizin fiyat dalgalanmalarından etkilenmemesi için gerek gümrük prosedürleri üzerinde gerekse gümrük vergileri üzerinde değişiklikler yapıyoruz. Vatandaşımızın en temel besim maddesi unun piyasada spekülatif dalgalanmalara maruz kalmaması için de tedbirler aldık. Aslında kelimenin tam anlamıyla halkın ekmeğiyle oynamak isteyenlerin ekmeğine yağ sürmedik.”

Haberin Devamı

Ruhsar Pekcan, tüketicinin, genellikle market ürünleriyle ilgili şikayetlerinin olduğunu belirterek, “Bu firmaların savunmalarını istedik gerekli cezayı veriyoruz. Bizim 6 bin 900 TL’den 69 bin TL’ye kadar bunu 10 katına çıkarma yetkimiz var, bu kapsamda da değerlendiriyoruz” dedi.

Yerli üretim yapan yabancı da kullanacak

Yerli ürünlerde kullanılması zorunlu yeni logo tanıtıldı. İki elin bulunduğu kırmızı renkli logo, Türkiye’de üretilen tüm ürünlerin etiketlerinde, tarife ve fiyat listelerinde kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde bulunması zorunlu olacak.

Bakan Ruhsar Pekcan, Türkiye’de üretilen ürünler için yerli üretim logosu geliştirdiklerini belirterek, “Böylece vatandaşlarımız, etiketlerden, bu ülkede üreten, yatırım yapan, istihdam sağlayan insanlarımızın ürettikleri ürünlerin ayrımını yapabilecek” dedi. Pekcan, Türkiye’de yatırım yapan, istihdam yaratan, Türkiye ekonomisine inanan, ürünlerini Türkiye’de üreten yabancı firmaların ürünlerinin de yerli kabul edileceğine dikkati çekerek, “Onların da Türkiye’de üretilen ürünlerde alın teri vardır. Onlar da yerli üretim logosu kullanacaktır, onların da buradaki varlıklarını destekliyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı