Gazete Vatan Logo

1.6850’ye kadar geri çekilme yaşanabilir

Dövizde, Borsa'da faizde olacakları önceden görüp yazan Ali Ağaoğlu'ndan yeni tahmin...

Borsa’nın 60 binin altını test edeceğini, endeks 68 binlerdeyken gören yazarımız Ali Ağaoğlu, dolardaki hareketi de önceden bildi ve dolar henüz 1.63’lerdeyken 1.73 seviyesini hedef olarak gösterdi. Ali Ağaoğlu dünkü yazısında da ‘1.7350 bugün için önemli teknik seviye’ demişti. Kur dün tam da 1.7345’ten geri döndü. Ağaoğlu dünkü gelişmeler ışığında önümüzdeki günleri yorumladı: ABD’deki gelişmeleri beklemek gerek. Ola ki ABD’deki borçlanma limiti sorunu çözülürse ilk aşamada 1.6850 seviyesine kadar bir geri çekilme olabilir. Sonrasında bir etrafa bakıp karar verecektir piyasa.

Kurlardaki yükseliş ve haraketliliği iyiden iyiye arttı. Dünkü yazımda dolar/TL kurlarında 1.7350 seviyelerine kadar bir yükseliş olabileceğine değinmiştim. Her ne kadar bu kadar çabuk olmasını beklemesem de 1.7348 ile piyasa tam da bu seviyeye kadar çıktı. Ardından gelen satışlarla günün ilk saatlerinde 1.7230’lara kadar gerileyen kurlara bir destek de Merkez Bankası’ndan geldi.

MB dün piyasaları ilgilendiren iki karar aldı. Bu kararlar sonrasında dolar/TL kurları 1.7070 seviyesine indikten sonra yeniden 1.7220’lere yükseldi. (Bu arada hatırlatmakta fayda var, dün euro/dolar paritesi 1.4325-1.4415 gibi oldukça dar bir bant aralığında hareket etti.)

Alınan kararların ilki, günlük 30 milyon dolara kadar indirilmiş olan döviz alım ihalelerinin iptal edilmesiydi. Yanlız bu kararın ardındaki gerekçe oldukça ilginçti: “Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde Avrupa ülkelerinin kamu borçlarına ilişkin sorunlara çözüm getirmek amacıyla önemli kararlar alınmıştır. Alınan kararların uygulanmasının ve piyasalara yansımasının izleneceği önümüzdeki günlerde döviz alım ihalelerine ara verilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir. “ Döviz alım ihalelerinin iptalini gerektirecek bir mazeret gibi görünmeyen bu açıklamaya döneceğim.

İkinci karar ise döviz zorunlu karşılık oranlarının indirilmesiydi. “Bankacılık sektöründe yükümlülüklerin vadesinin uzamasını teşvik etmek amacıyla, yabancı para zorunlu karşılık oranları uzun vadeli yükümlülükler için azaltılmış, bir yıldan kısa vadeli yükümlülükler için ise bir değişikliğe gidilmeyerek yüzde 12 olarak sabit tutulmuştur. “ Zamanlaması “manidar” olan bu indirimin mazeretine de değineceğim. 1 yıl ve daha uzun vadedeki mevduatların karşılık oranları yüzde 1-2 arasında değişen oranlarda indirildi. Döviz hesaplarının ortalama vadesinin 45 gün dolayında olduğu bankacılık sistemine çok da etkisi olmayacak bu karar sonrasında MB rakamına göre 590 milyon dolarlık likidite sağlanmış oluyor.

Bakıldığında her iki kararın da ardında çok da mantıklı mazeretler yok. Sadece piyasalardaki kur yükselişinin sertleştiğini gören MB bunun ivmesini bir parça yavaşlatmak istemişe benziyor. Yoksa bu kararların kurlardaki tırmanışı sona erdirmesi söz konusu bile değil! Hele ki piyasalar kurlarda bir yükselişi “fiyatlamaya” başlamışken. Bu durumdan MB’nin da çok şikayetçi olduğunu düşünmüyorum. Geçtiğimiz Kasım ayından bu yana örtülü olarak sürdürdükleri “kontrollü gerginlik” politikasıyla amaçladıkları da bundan çok farklı bir şey değildi bence! Cari açığın azaltılabilmesi için kurların yükselmesi gerektiğini, ancak bunun kontrollü bir şekilde olmasını arzulayan MB, alışılmadık “politika karma(şa)sıyla” kafaları karıştırarak bu amacına önemli ölçüde ulaşmış oluyor.

Peki bu kararlardan sonra kurlardaki yükseliş duracak mı?

Kısa bir süre için evet! 1.7350 önemli bir “teknik” seviyeydi ve aşılması ilk denemede zor olacaktı! Bence bu seviye korunacaktı, korundu! MB kararlarından daha önce kurların bu seviyeyi görüp, dönmesi de bunu kanıtlar nitelikteydi! Peki kurlar bu seviyeden geri gelir mi sorusunun cevabı için ABD’deki gelişmeleri beklemek gerek. Ola ki ABD’deki borçlanma limiti çözülürse ilk aşamada 1.6850 seviyesine kadar bir geri çekilme olabilir. Sonrasında bir etrafa bakıp karar verecektir piyasa. Ancak orta vade için geri çekilme lerde 1.60’ların altına inilmesi bundan böyle hayli zor olacaktır.

ABD’deki borçlanma limiti krizi çözülmez ve dünyayı bir “finansal tsunami” vuracak olur ise bu kez de 1.7650 seviyesi bizler için ilk durak olacaktır! Bu seviyenin üzeri başta hükümet, MB, BDDK olmak üzere ve tüm piyasa katılımcıları için alarm zillerini çaldıracaktır.

Altın ne olur?

Bu arada ABD’deki borç limiti krizi sırasında altın da “gerginlikten nasibini aldı” ve 1,624.2 ons/dolar ile yeni bir “tarihi rekor” kırdı! Kurlardaki yükselişin de desteğiyle içeride de altının gramı da 90.17 TL’ye çıkarak yeni bir rekor kırdı ! ABD’de müzakereler sürdükça altında 1,630-35 dolar/ons seviyesine kadar bir yükseliş olabilir. Bu da gram fiyatlarında da (kurlardaki cari seviye korundukça) yeni rekorlar anlamına gelecektir.

Şahsen ABD’deki borç limiti krizinin bir temerrütle sonlanacağını düşünmüyorum! Mutlaka bir çözüm bulacaklardır. ABD dünyadaki “güçlü konumunu” sırf bu sebeple kaybetmek istemeyecektir! Bu nedenle kısa vadeli altın yatırımcıları için bu seviyelerin “kâr realizasyonu” için kullanılması mantıklı bir hareket olabilir. Orta ve uzun vadeli düşünenler de stop loss (zara durdurma) seviyelerini dar tutarak kısa süreli satım-alım tarzında işlemleri düşünebilirler!

29 Mayıs tarihli yazıdan

İMKB 100’de geçtiğimiz haftaki düşüşün (61.800 lerdeyken ) durduğu varsayımıyla 63.900-64.000 bandına doğru bir toparlanma görebiliriz (64.477 görüldü!). İster sonrasında, isterse düşüş henüz durmamış ve aşağı yönlü hareket devam ediyor olsun, asıl hedef (Mayıs ortalarında İMKB 66 binlerdeyken seçimlerden sonraki ilk hafta için yapılmış tahmin) 59.750 seviyesi olacaktır. (Seçimden sonraki Perşembe günü 59.840 görüldü)

16 Haziran tarihli yazıdan

Teknik olarak bakıldığında halen daha gidilecek yerler var. Bugün dolar/TL’de 1.6180 seviyesinin üzerinde bir kapanış (1,6275 görülüp 1.6113 kapatmış. Ancak sonra...) olur ise 1.6450-1.6570 seviyeleri resmin içine girecek (Bu seviyeler aşıldı!). Ha keza bono bileşik fazilerinde de 9.25 seviyesi ilk hedef (9,29 görüldü! ). İMKB için aşağıda 2-3 Mart tarihlerinde 58.664 ile 59.428 arasındaki “boşluğa” kadar devam edebilecek bir hareket yakın zamanda görülebilir (yakın zamanda değil, ancak dün bu boşluk kapandı! )

4 Temmuz tarihli yazıdan

“...sorun olarak algılanan cari açık meselesinin daha da fazla tartışılmasına, piyasaların çok da hoşuna gitmeyecek yeni önlemlerin alınmasına yol açacak. Bu da son üç iş gününde bizim piyasalarımızın yurtdışındaki olumlu havadan ayrıştırdı. İMKB’de 63.850’ye kadar bir toparlanma görebiliriz. (64.186 görüldü) İMKB’deki kısa vadedeki yükseliş ihtimalinin (Cuma günü 3.92 cent’ten kapanan İMKB’nin kısa vadede 4.34 (4.08 görüldü) seviyesine kadar yükselme ihtimali var) azalacağını ve önümüzdeki haftalarda yerini düşüşe bırakacağını bekliyorum. (Gerçekleşti) Böylesi hareketin hedefinin 3.2 cent seviyesi olması olasılığı hayli yüksek. (Dün 3.39 görüldü!)

Haberin Devamı