Gazete Vatan Logo

1.5 milyar euroluk ‘enerjik’ start

Türkiye ile Almanya yatırımlarda yepyeni bir sayfa açarken, ilk iş birliği anlaşması hızlı geldi. Siemens ve Temsan, 1.5 milyar euroluk projeyle ekonomik ömrünü tamamlayan çevrim santralleri yenileyecekler

1.5 milyar euroluk ‘enerjik’ start

İki yüzyıla yakındır müttefik olan Türkiye ile Almanya ilişkilerinde yepyeni bir sayfa açıldı. 5 yıl aradan sonra Ankara’da toplanan Türkiye-Almanya, Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi’nin (JETCO) ilk toplantısında yatırımların ve ticaretin artırılması için anlaşılırken, enerjide iki ülke arasında niyet mektubu imzalandı.

JETCO zirvesine katılan Alman şirketler de Türk şirketlerle yeni iş birliklerini duyurmaya başladı.

Türkiye’de birçok yatırım bulunan Siemens ve Temsan (Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş.), düşük verimliliğe sahip ve ekonomik ömrünü tamamlayan kombine çevrim santrallarının, enerji verimliliği yüksek modellerle yenilenmesi konusunda iş birliği yapmak üzere bir niyet mektubu imzaladı. Yatırım sonucunda elde edilecek enerji verimliliği yüzde 45 seviyesinden yüzde 60’ın üzerinde bir noktaya ulaşacak. Bu sayede santraller, 5 ila 7 senelik bir periyotta yatırım maliyetlerinin geri dönüşünü sağlayacak. Toplam büyüklüğünün 1.5 milyar euroya ulaşması beklenen projeyle, Türkiye’deki yıllık toplam doğalgaz tüketiminin de yüzde 2 oranında azalması mümkün olacak.

Haberin Devamı

İş birliğiyle ilgili açıklamalar yapan Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, ülke ekonomisinin can damarlarını oluşturan enerji üretimi ile enerji verimliliği konularında Siemens Türkiye’nin 162 yıldır yürüttüğü faaliyetler ve tamamladığı projelerle Türkiye’ye önemli katkılar sunduğunun altını çizdi. Gelis, “Siemens Türkiye olarak TEMSAN A.Ş. ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu önemli iş birliği sayesinde, ülke çapında birçok santralimiz üretimde ciddi verimlilik artışı yaşayacak. Yüksek teknolojiyle hayata geçireceğimiz bu enerji dönüşümü vesilesiyle ülkemize ve ekonomimize katkı sağlayacak olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Türkiye gazda kavşak olacak

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, “Almanya, enerji üreten lider ülke konumunda. Türkiye de Avrupa’nın bir parçası. Güçlerimizi birleştirdiğimiz zaman birçok şeyi başarabiliriz” dedi. Altmaier, şunları kaydetti: “Türkiye gaz konusunda kavşak olacak. Kömür ve linyite bağımlılık azalırsa, doğalgazdan enerji üretimi önem kazanacak. Kuzey Avrupa’daki kaynaklara bakıldığında Türkiye ve Almanya olarak Rusya’dan doğalgaz ithal ediyoruz, gelecekte de böyle olacak, dolayısıyla istikrarlı ilişkiler sürdürülmeli. Türkiye’deki gaz ağının Avrupa ağıyla entegrasyonu önemli.”

Haberin Devamı

Yatırım güvenin ispatı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Almanya ile Türkiye arasında enerjideki iş birliği potansiyelinin hızlıca hayata geçirilmesi için Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile bir niyet mektubu imzaladıklarını belirtti. 2. Türk-Alman Enerji Forumu’nda iki ülke ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulunan Dönmez, birçok Alman şirketin Türkiye’de uzun yıllardır yatırımlarını sürdürdüğünü ifade etti. Dönmez, şöyle devam etti: “Ülkemize gösterilen bu ilgiden, firmaların Türkiye’ye güveninden memnun olduğumuzu ifade etmek isterim. Türk-Alman ortaklığını daha ileri seviyelere taşımak için iki ülkenin iş insanlarının üçüncü ülkelerde birlikte yatırım yapmaları her iki ülkenin de çıkarına olacak. Ülkemizin enerjide son 15 yılda yaşanan dönüşüm sürecinde Alman enerji şirketleri ve finans kurumları, finansmanın yanı sıra teknolojilerini, uzmanlıklarını ülkemize getirerek bu süreçte önemli bir rol üstlendi. Bu şirketler ortaklarıyla birlikte ülkemizin enerji sektörüne yaklaşık 25 milyar euro yatırım yapmış ve 15 binin üzerinde istihdam sağladı. Yüksek yatırım miktarları, Alman yatırımcıların hem sektöre hem de Türkiye’nin ekonomisine duydukları güveni gösteriyor.”

Haberin Devamı