Gazete Vatan Logo

'Yunanistan gibi oluruz'

Seçim vaatlerini değerlendiren Ali Babacan, “İstikrar sarsıldığı zaman bir ülkenin ne duruma düşeceğini etrafımızdan görüyoruz. Bakın Yunanistan’a” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, muhalefetin seçim vaatlerini değerlendirerek, “Bunların gerçekten Türkiye’de yapılacağına piyasalar, iş çevreleri inanıyor olsa bugünden zaten ekonomi allak bullak olur. Bugünden faizler en az yüzde 16-17’lere çıkar, daha da ilerisi olabilir” diye konuştu.

TV’de soruları yanıtlayan Babacan, söz konusu vaatlerin içeriğine bakıldığında, Türkiye ekonomisinden azıcık anlayan herkesin kolayca oturup 15-20 dakikada çıkaracağı hesaplar olduğunu dile getirdi.

Etrafımıza bakalım

Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İstikrar bir kere sarsıldığında bir ülkenin ne duruma düşeceğini etrafımızdan görebiliyoruz. Bakın Yunanistan’a, geçen yıl 100 bin memur işten atıldı. Memur ve emekli maaşlarını düşürdüler. Bol keseden dağıtıyorlardı bir dönem. AB’deki parayı alıyorlardı ki bizim öyle bir imkanımız yok. Mesela Polonya’ya bu yıl milli gelirinin yüzde 4’ü kadar AB’den hibe geliyor. Bizim milli gelirimizin yüzde 4’ü demek, 32 milyar dolar. Türkiye’ye bir yerlerden yılda 32 milyar dolar hibe gelse, herhalde çok farklı şeyler biz de yaparız ama Yunanistan örneği... Ne kadar bedava para gelirse gelsin ki bizim öyle bedava para gelen bir yerimiz yok. Dikkatli harcanmazsa, har vurup harman savrulursa bir ülkenin ne duruma düşeceği komşumuzdan belli.”

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “CHP bunları yaparsa, Yunanistan oluruz mu diyorsunuz?” sorusuna da “Bunları yaparsa değil, zaten inşallah öyle bir ihtimal yok. Ama Türkiye’de öyle yanlış politikalar uygulanırsa, sonucu Yunanistan, iflas noktasına gelen bir ülkedir” diye konuştu.

'Doların muhatabı Merkez Bankası'
Merkez Bankası’nın doların yükselişine müdahale etmediğine ilişkin eleştiriler üzerine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kurumun elinde müdahale için çok farklı enstrümanları olduğunu söyledi. Bunların sadece piyasaya dolar satmakla sınırlı olmadığını anlatan Babacan, “Merkez Bankası elindeki enstrümanları ne zaman ve hangi yönde gerekirse kullanabilir. Ben hep söylüyorum, Merkez Bankası’nın ne yaptığı veya ne yapması gerektiğiyle ilgili konularda muhatabın Merkez Bankası olması, onlara sorulması gerekiyor. Merkez Bankamızın operasyonel bağımsızlığı, araç bağımsızlığı var. O çerçevede Merkez Bankamızın söylediklerine ve yaptıklarına dikkat etmek gerekiyor” diye konuştu. Faizlerin, dünyadaki gelişmelere de bağlı bulunduğuna, o nedenle şimdiden bir şey söylemenin zor olduğuna dikkati çeken Babacan, “Bizim kanaatimiz şu; doğru politikalar izlendiğinde, doğru bir duruş sergilendiğinde ve politikalar, güven ile istikrar üzerine inşa edildiğinde enflasyon beklentisi düşecektir, bunun yanında faizler de düşecektir” dedi.

Haberin Devamı