Gazete Vatan Logo

'YPG terör örgütü değil'

Üniversiteli gençlerle sohbet eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, PKK'nın terör örgütü olduğunu söyledi ve ekledi: "YPG'nin şu ana kadar Türkiye'ye veya kendi halkına yönelik böyle bir uygulaması olmadı"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün partisinin Meclis grubu toplantısındaki konuşmasından sonra İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübü öğrencileriyle bir araya geldi.

Daha önce Kobani’deki halkın kurtarılması için yeni bir tezkere çıkarılması önerisinde bulunan Kılıçdaroğlu, öğrencilerle sohbetinde de Suriye’de PKK ile bağlantılı kurulmuş olan PYD’nin silahlı kanadı YPG ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Kılıçdaroğlu, bir öğrencinin ‘Hükümet Kobane'ye peşmerge geçişine izin verdi. Yine dün ABD, YPG'yi terör örgütü olarak görmediklerimi açıkladı. Financial Times'ın Türkiye'nin Kobene'de u dönüşü yorumuna yol açan bu gelişmeyi siz parti olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusuna şöyle yanıt verdi:

'Kendi vatanı için...'

“Bizim için YPG terör örgütü değildir. Şimdi bir kere terör örgütü olarak sivillere genç, yaşlı, kadın, erkek demeden öldüren örgütlenmelere biz ‘terör örgütü’ diyoruz. PKK bu bağlamda terör örgütüydü, çünkü genç, yaşlı, kadın, erkek demeden katletti. Ancak YPG'nin şu ana kadar Türkiye'ye veya kendi halkına yönelik böyle bir uygulaması olmadı. Olursa tabii ona da karşı çıkarız. YPG kendi vatanını kurtarmak için örgütlenmiş bir oluşumdur.”

Haberin Devamı

'Silahlar PKK'ya geçer’

“Şimdi hükümet Barzani'ye silah gönderdi. Barzani de diyor ki, biz bunları YPG'ye verdik. Bizim korkumuz şu; bu Silahların PKK'nın eline geçeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Bu silahlar bizi vurabilir. Bunu göz önüne almak lazım. Biz silah göndermektense askerimizin oraya gitmesinden yanaydık.”

Koç'tan da YPG izahı

CHP Sözcüsü Haluk Koç, dün yapılan Merkez Yönetim Kurulu topantısı sonrası yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "Ulusal birliğimizi bir terör eylemi içerisinde hedef alan her türlü organizasyon, Türkiye için önündeki, sağındaki, solundaki, arkasındaki, üstündeki hepsi terör örgütüdür. Ama bahsettiğiniz yapı bir tek Kobani çevresinde, orada kendi insanlarını, dünyanın en kanlı terör örgütü IŞİD'in saldırısına karşı bir güvence çerçevesinde tutma gayreti, PKK ile birleştirilmemeli.”

Haberin Devamı

Koridora destek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada Kobani'ye açılacak koridoru doğru bulduklarını söyledi. Kobani için "Küresel vahşet örgütüne karşı kendini savunmaya çalışan insanlara karşı her türlü yardımın yapılması lazım" diyen Tanrıkulu, CHP'nin PKK ile PYD'yi aynı görmediğini söyledi: "Kendi toprağını, vatanını, dağılmış Suriye rejimi içinde kendi haklarını korumaya çalışan bir halk ve onların silahlı güçleri var."