Gazete Vatan Logo

‘Yolun sonu uçurum’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu ülkenin geleceğini ne bölücü örgüte ne paralel örgüte vermeyiz. Bu iki örgüt el ele vermişler. Aynı akıbete gidiyorlar. Gittikleri yolun sonu uçurum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün ilk olarak Batman’da toplu açılış törenine katıldı. Erdoğan daha sonra Diyarbakır’a geçti. Erdoğan konuşmalarında özetle şunları söyledi:

- KİMSENİN HAKKI VAR MI? Ara sokaklardan gelirken pisliği gördüm. Batmanlıyı pisliğe mahkum etmenin kimsenin hakkı var mı? Modern bir ülkeden bahsediyorsak her kurum görevini yapmak zorundadır. İnsana değer vermek nedir? İnsana değer vermek işte buralardan geçiyor. Ama birileri var ki insana değer vermek gibi bir mesele onlarda yok.

- BU ŞEHİR ÇOK ÇEKTİ: Bu şehir huzurun, barışın sevginin, kardeşliğin değeri de çok iyi bilir. Çünkü Batman terörden, faili meçhullerden çok çekti. Biz demokratik açılım hamlesini başlattığımızda en büyük desteği Batman’dan gördük, çözüm sürecinin en başta gelen temsilcisi yine Batman’dı. “Analar ağlamasın” diye seslendiğimizde Batman’daki analar gözyaşları içinde ama sevinç gözyaşları içinde destek verdi. Çözüm süreciyle tüm ayrımları ortadan kaldırdık.

Haberin Devamı

- KARŞISINDA BİZİ BULUR: Geçmişte asimilasyon politikalar vardı. Bunlara ayaklarımızın altına aldık, artık bunları hiçbiri yok. Kimse milletimiz bölmeye, vatanımız bölmeye, bayrağımızı yakıp yıkmaya, devletimizi parçalamaya boşuna zahmet etmesin. Karşısında bizi bulur. Devlet hiçbir vatandaşının etnik kimliğine bakmıyor. Mehmet Şimşek az önce burada bir konuşma yaptı. Benim Kürt kardeşim kendi dili ile konuşabiliyor muydu? Bunları biz getirdik.

- KÜRT SORUNU YOKTUR: Kürtçe eğitimi hayal etmek bile mümkün değildi. Faili meçhullerin çözülmesinden işkenceye kadar birçok konuda tarihi adımlar attık. Yol, su, elektrik, hastane her anlamda batıda ne varsa doğuda olacak dedik, yatırımlar yaptık. Çocuklara isim verilmesinden yerleşim yerlerinin adlarına kadar tüm yasakçı uygulamaları ortadan kaldırdık. İşte bunun için ben ‘ülkemizde artık bir Kürt sorunu yoktur’ diyorum. Niye? Kürt vatandaşımın sorunu vardır, o sorunlarla da zaten ilgileniyoruz. Devletin vatandaşları arasında etnik kökene, inanç grubuna veya başka herhangi bir kritere göre ayrımcılık yapılan dönem kapanmıştır.

Haberin Devamı

- İKİ ÖRGÜT EL ELE VERMİŞ: Niye buralara yatırım gelmiyor, işadamları neden yatırım yapmıyor. Korkuyor. Bu fabrikaları buraya kurarsam birileri gelip yakıp yıkar mı diye. Bakınız siyasi irade ve devlet bugüne kadar Çözüm Süreci’nde üzerine düşenleri yaptı mı? Bölücü örgüt ve güdümündeki parti verdikleri sözüler tuttu mu? Örgüt silah bırakacaktı, bıraktı mı? Bizim olduğumuz yerde kan değil berrak su akar. Örgütü ve güdümündeki partiye kalsa Türkiye çoktan 90’ların karanlık günlerine dönmüştü. Bu ülkenin geleceğini ne bölücü örgütü ne paralel örgüte vermeyiz. Bu iki örgüt el ele vermişler. Her ikisi de aynı üst aklın birer taşeronu. Bir de muhalefet var. Fareli Köy’ün Kavalcısı’nın arkasına takılmış aynı akıbete gidiyorlar. Gittikleri yolun sonu uçurum.

Haberin Devamı

- SÜRECİN MİMARI BENİM: Bu sürecin mimarı, bizzat şahsım. Bu sürece tüm vücudumu koydum. Şahsımı Çözüm Süreci’ni bitirmekle itham edenler, bugüne kadar sözlerini tutmayarak bu sürece en çok zararı vermiş olanlardır. Çözüm Süreci, onların sayesinde değil onlara rağmen bugünlere geldi. Örgüte ve güdümündeki partiye kalsa... İşte Van’da bilboardlara bazı afişler asmışlar. Basın mensupları, gördünüz değil mi? Bir musluk, musluktan ne akıyor? Kan akıyor. Şu hale bak. Siz, bununla ne kastediyorsunuz? Kendilerini tanımlıyorlar, çünkü onların olduğu yerde kan var. Bizim olduğumuz yerde o musluklardan kan değil berrak su akar, su. Farkımız bu. Diyorlar ki ‘Kürtlerin temsilcisi biziz’. Hadi canım. Ben, ‘Kürtlerin temsilcisiyiz’ diyenleri şu anda arka sokaklarda görüyorum. Pislikten geçilmiyor. Eğer temsilciysen buraları temizle. Öyle mi? Kürt vatandaşıma hizmetkar ol.”

Zerdüşt dininin eğitimi veriliyor
Erdoğan, HDP’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılacağı yönündeki açıklamasını eleştirdi ve Diyanet’in bastırda Kürtçe Kuran’ı Kerim mealini göstererek şöyle dedi: “Hale bak Diyanet’i kaldıracak. Çünkü bunların dinle işi yok. Bakınız kaldıracağız dedikleri Diyanet şu anda ‘Qur’ana Piroz a Kurdi’ adıyla Kürtçe Kur’an mealini yayınladı. Kudüs, Yahudilerindir diyecek kadar ileri gidiyorlar. Zerre kadar bunları İslam ile alakası olsa bu ifadeyi kullanamaz. Kudüs Müslümanların en önemli Kâbe’si. Şu anda Musevilerin orada attığı adımın ne olduğunu biliyorsunuz. Dağlardaki kamplarda elimizdeki belgeler; bunlar Zerdüşt dininin eğitimini veriyorlar. Bir oyuna geldik bir daha aynı oyuna gelmeyelim.”
İşçilere kızdı: Nankörlük yapmayın
Erdoğan konuşmasında sırasında kadro talebinde bulunan taşeron işçilere yüksek sesle tezahürat etmeleri nedeniyle tepki gösterdi: Arkadaşlar bakınız, şu yaptığınız şeyler çok yanlış. Yani bir yerde çalışıyorsunuz, nankörlük yapmayın. Bir imkan sizlere tanınmış, oralarda çalışıyorsunuz ve Sayın Başbakanımız da özellikle açıklamaları yaptı, bu açıklamaları da takip edeceksiniz. İnşallah seçimden sonra da bunların adımları zaten atılacaktır. Lütfen provake etmeyin. 20-30 kişi toplanıyorsunuz böyle bir adım atıyorsunuz.”
‘Dağdan emir alıyorlar’
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Erdoğan’ın Batman ve Diyarbakır’da, partili belediye başkanlarının karşılamayacağını ve ağırlamayacağını açıklamıştı. Erdoğan bu durumu eleştirdi ve şöyle dedi: “Buraya gelirken kendime göre bir program yaptım. Valiliği de ziyaret ederim, belediyeyi de… Sağ olsun belediye başkanı havalimanına gelmedi. Bu nezaketi göstermeyen bir belediyeyi Cumhurbaşkanı olarak benim ziyaret etmem doğru mu? Bunu bilmenizi istiyorum ki istismar etmesinler. Geçenlerde Çanakkale’ye gittim. Belediye Başkanı geldi havalimanında karşıladı. Kendisi CHP’li, her gittiğimde ziyarete gelir. Ama bunlar emir alıyorlar. Dağdan emir alıyorlar.”
‘Sıra silahları gömmeye geldi’
Cumhurbaşkanı Diyarbakır’da, “Elinden silahı bırakmayan, silahların gölgesinde particilik oynamaktan vazgeçmeyenlerin çözüm sürecini eleştirme hakları yoktur” dedi. Erdoğan, İstasyon Meydanı’nda yaptığı konuşmada sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu konuda siyasi irade ve devletin kurumları üzerlerine düşenleri yapmıştır. Artık sıra silahları gömüp üzerine beton dökmeye geldi. Çözüm sürecinin samimiyet göstergesi işte bu adımdır. Bu adımı atmayanın ne millete ne bize ne hükümete söyleyecek tek bir sözü yoktur.”
Erdoğan Diyarbakır’da ayrıca HDP Eşbaşkanı Demirtaş’ın “Cumhurbaşkanı kimin parasıyla meydanlara çıkıyor” sözlerine cevap verdi.
‘Cumhurun başı olarak çıkıyorum’
“Beyefendi rahatsız oluyor. ‘Cumhurbaşkanı meydanlara kimin parasıyla çıkıyor’ diyor. Devletin parasıyla çıkıyorum. Bu benim en doğal hakkım, yasal hakkım. Cumhurun başı olarak buraya çıkıyorum. Yüzde 52’nin oyu ile buraya geldim. Ama sen yüzde 52’yi alsaydın sana da ben saygı duyardım ama sen saygısızlık yapıyorsun.”

Haberin Devamı