Gazete Vatan Logo

‘Yolsuzluk dosyaları asla kapanmayacak’

CHP lideri Kılıçdaroğlu, koalisyon çalışmaları konusunda partisinin 14 temel ilkesini tekrar hatırlatarak, “Hiçbir yolsuzluk dosyası asla kapatılmayacak. Eğer dosyalar kapatılıyorsa parlamento güven kaybeder” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlerden sonra partisinin ilk grup toplantısında yaptığı konuşmada koalisyon ihtimalleri, Suriye sınırında yaşananlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

KİMSEYİ YOK SAYMIYORUZ: Geçen 13 yılın faturası bize çok ağır oldu. Koalisyon konusunda seçimlerde izleyeceğimiz stratejimizi izleyeceğiz. Doğrudan vatandaşın sorununa kilitlenmek. Kısır siyasi tartışmalardan uzak durmak. Hiçbir vatandaşı ötekileştirmemek. Hiç kimseyi yok saymıyoruz. Kim kiminle koalisyon yapacak tartışmaları var. Bunları da bir kenara bıraktık, bunlar eski siyasi anlayıştır dedik. Elbette partiler bir araya gelecek. İlkelerden yola çıkalım dedik, kimin kiminle koalisyon yapacağı değil hangi ilkeler içinde koalisyon yapılacağıdır dedik. Bu çerçevede ilkelerimizi belirledik.

Haberin Devamı

OLMAZSA OLMAZIMIZ... Kurulacak hükümetin demokrasiyi onarma hükümeti olacağını söylemek isterim. 14 temel ilke belirledik Vatandaşın can güvenliği, mal güvenliği, hukuk üstünlüğü, makul şüpheyle insanların hapse atıldığı bir düzeni kabul etmiyoruz. Yargının bağımsız olması... Şu anlayışa göre kurulan HSYK’yı kabul etmiyoruz. Siyasi ahlak yasası. Siyasetçi cebine çalışmayacak, yakınlarına çalışmayacak, halk için çalışacak. Refahın tabana yayılması. Emekliye Ramazan’da ve bayramda 2 maaş ikramiye olmazsa olmazımızdır. Asgari maaşın 1500 lira olması olmazsa olmazımızdır.

YENİ BİR ANLAYIŞ: Hiçbir yolsuzluk dosyası asla kapatılmayacak. Eğer dosyalar kapatılıyorsa parlamento güven kaybeder. Ben açık ve net söyledim. Diğer partiler de ilkelerini bizim ortaya koyduğumuz gibi koysunlar Kabul etmiyorlarsa o ilkeleri de çıksın ortaya söylesinler. ‘Sen onu dedin bunu dedin’den uzak, halkı ön planda tutan yeni bir anlayış getiriyoruz.”

‘Meydanlar yasaklanamaz’
“Meydanları yasaklayan anlayışı da kabul etmiyoruz. Gençler nerede enerjilerini atacaklar, nerede eğlenecekler. Yasakçı bir devlet anlayışını kabul etmiyoruz. Özgür medya istiyoruz. Gazeteci özgürce yazabilmeli. Tutuklu gazeteci istemiyoruz. Etik değerleri yüksek bir medya istiyoruz, ahlaklı medya istiyoruz. Hele hele havuz medyasının kaynağı kesilmelidir. Birilerini ayakta tutmak için devletin parası harcanmamalıdır.”
‘Bedel ödüyoruz’
kılıçdaroğlu, konuşmasında sınırda yaşanan gelişmelerle ilgili şöyle dedi: “Suriye konusunda başından beri ’yanlış’ yapıyorsunuz dedik’. Bize Baasçı dediler. Şimdi iktidarda olanlar dahi hatalarını kabul eder noktaya geldi. 2 milyon Suriyeli nasıl yaşayacak? Yeraltı dünyasının en önemli aktörleri olursa hiç şaşmayın. Davutoğlu’na yine seslenmek isterim; Senin adına başkaları konuşmamalı, Suriye adına önce sen konuşmalısın. Suriye’ye neden gireceğiz, hangi gerekçeyle gireceğiz? Akan kan yetmedi mi? Ramazan ayı orada kan akıyor. Dış politikada iki ana eksen vardır. Bir dış politika milli olmak zorundadır. Geçtiğimiz 13 yıl bunu bozdu. Bedel ödüyoruz. Bedeli ödeyen hükümet değil, bu ülkenin insanları.”
‘Çarkçı Kemal’ davasına ret
Kılıçdaroğlu’nun, “Dersim Ermenisi Yemuş Hanımın Oğlu Çarkçı Kemal” adlı kitapta kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle yazar Süleyman Yeşilyurt ile Yıldız Yayıncılığın sahibi Atilla Şahin aleyhine açtığı toplam 105 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası reddedildi. Dava dilekçesinde kitapta, “Kılıçdaroğlu’nun geçmiş yaşantısı, etnik ve dini kökenleri, mesleki geçmişi hakkında tamamı gerçek dışı karalamalara yer verildiği” ifade ediliyor, bu sebeple davalılardan toplam 105 bin liralık maddi ve manevi tazminat talep ediliyordu.

Haberin Devamı