Gazete Vatan Logo

"Yerli oto için zamana ihtiyaç var"

TOYOTA Pazarlama CEO’su Bozkurt: Düğmeye bugün basılsa en az 10 yıla ihtiyaç var

TOYOTA Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği yerli otomobil için bugün düğmeye basılsa en az 8-10 yıla ihtiyaç olduğunu söyledi.

Güney Rotary Kulübü, Ali Haydar Bozkurt’a, ’Meslek Hizmet Ödülü’ verdi. Adana Hilton Oteli’nde düzenlenen törende ödülünü Çukurova Belediye Başkanı CHP’li Yıldıray Arıkan’ın elinden alan Bozkurt, Adanalı olduğunu belirterek, kentte mutlaka ’portakal çiçeği festivali’ yapılmasını önerdi. Güney Rotary Kulübü 2011- 2012 Dönem Başkanı Mesut Koca da konuşmasının ardından Bozkurt’a çiçek verdi.

’KRİZE RAĞMEN REKOR OLACAK’

Ödül töreninden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, açıklanan ihracat rakamlarına da dikkat çekerek, "2011 yılının ikinci yarısında kurlardaki artış ve Merkez Bankası tarafından alınan önlemlerle otomotiv sektörü de biraz yavaşladı, bir önceki yıla göre büyüme eksiye doğru gitmeye başladı" dedi.

2011 yılı başında 1 milyon adetlik beklenen otomobil satışının 850 bin civarında gerçekleştiğini aktaran Bozkurt, "Bu satış rakamları da rekor olacak. Çünkü bir önceki yıl satışlar 750 bin civarındaydı. Krize rağmen artış oldu. Ama beklenenin altında kaldı. İyinin kötüsünü yaşamış gibi oluyoruz" diye konuştu.

’DAHA DÜŞÜK PAZAR SEYRİ BEKLİYORUZ’

Otomotiv sektörünün 2012 yılına ilişkin beklentileri sorulan Bozkurt, şunları söyledi:

"Son yıllardaki en büyük sevincimiz 30- 40 yıldır çok yüksek seyreden enflasyonun tek haneli rakamlara inmesiydi. Maalesef yine çift haneli enflasyon gündemde. Enflasyonu yüzde 5 seviyesinde görmek hayalimizdi ama ne yazık ki 10.45 olarak açıklandı. Kur arttı. Bunlar ekonominin genel seyrine etkileri olacak gelişmeler. Bu yıl, geçtiğimiz yıla göre daha düşük bir pazar seyri bekliyoruz. Maalesef geldiğimiz kur seviyesi belli emtiaların fiyatlarının yükselmesine yol açacaktır. Bunun da etkisiyle otomotivde 2012’de tahminen yaklaşık 750 bin civarında bir pazar oluşacağını düşünüyoruz. Ekonomide kara tablo çizmiyoruz. Ancak 2012 daha temkinli bir yıl olacak. Planlamaları, bütçeleri daha temkinli yapacağız."

’İYİ ÇALIŞILMASI GEREKLİ’

Yerli otomobil üretimiyle ilgili de görüşlerini açıklayan Bozkurt, Türkiye’de otomotiv sektörünün yılda 1.2 milyon adetlik üretime sahip olduğunu bildirdi.
Üretimin yüzde 85’inin de ihraç edildiğini kaydeden Bozkurt, şöyle konuştu:

"Otomobilde yüzde 100 yerli bir markayı sıfırdan yaratmak, bunun dizaynı, ’en küçük civatasına kadar biz yapalım’ gibi birşeyle yola çıkmak doğru bir yaklaşım değil. Bir markanın geliştirilmesi ve zaman içinde yerli oranının arttırılması düşünülüyor. Dünya devleri bile pazarlarda tutunabilmek için ciddi bir rekabetle karşı karşıyalar. Bu ortamda ortaya çıkaracağınız markanın arkasında ciddi bir AR-GE desteği olması gerekiyor. Yan sanayimiz iyi, ama çok daha iyi olması gerekiyor. Eğer teknoloji geliştirmezseniz ortaya çıkaracağınız marka çok uzun ömürlü olmuyor. Böyle bir otomobili Türk mühendisleri dizayn da eder, üretir de yapar da. Ama bu işin ekonomik de olması lazım. Böyle bir markayı sadece Türkiye’de satmak için üretirseniz yaptığınız yatırımı karşılama şansınız yok. Mutlaka dünya pazarına açılması ve milyon adetli satışlara ulaşması gerekiyor. ’Bugünden yarına bu iş olur’ gibi bakmak, ’gelecek yıl hemen banttan otomobil iner’ diyei düşünmek doğru değil. Bu orta vadeli projedir. Çalışmasına bugün başladığınızda, düğmeye bastığınızda belki 5- 6 yıl, belki daha uzun bir süre isteyen, uzun soluklu bir çalışmadır. Bu sürece giderken burada üretilen otomobillerdeki yerlilik oranlarını yükseltmek, daha çok farklı modelleri üretmesini sağlamak gerekiyor. Milyon adetli bir üretimden bahsediliyorsa, bu proje için bugün düğmeye basılırsa bana göre 8-10 yıl zamana ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir milyon adetlik üretime tek bir model ile ulaşılmaz. İyi çalışılmalı."

Haberin Devamı