Gazete Vatan Logo

‘Yerli oto’ için Saab’ın haklarını Çin’den aldık

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil projesinde Saab 9-3’ün fikri mülkiyet haklarının Çinli NEVS’ten alındığını açıkladı. Işık, “Saab’ın platformuyla 3 yıl ve 1 milyar dolar avantajla başladık. 1 milyar dolara da projeyi bitiririz. TÜBİTAK, NEVS’le işbirliği yapacak” dedi.

‘Yerli oto’ için Saab’ın haklarını Çin’den aldık

Yerli otomobil projesinde Türkiye’nin yurt dışından hangi şirketten destek alacağı resmen açıklandı. Önceki gün güçlü uluslararası bir markayla işbirliğine gidildiği belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil projesinde Saab 9-3’ün fikri mülkiyet haklarını National Electric Vehicle Sweden’dan (NEVS) alındığını söyledi. Çinli NEVS, İsveçli Saab’ı 2012’de 460 milyon dolara almıştı.


Yerli otomobil için iki yolun bulunduğuna işaret eden Işık, bunlardan birinin her şeyin Türkiye tarafından yapılıp, ortaya bir prototip çıkarmak olduğunu söyledi. Işık, şöyle devam etti: “İkinci yol nedir? Bu noktada çalışmış, bilinen, kendini ispat etmiş bazı firmalarla işbirliği yapmak ama fikri mülkiyet hakları sizde olan bir platforma sahip olmak. Biz ‘5 yıllık zamanı ve 1 milyar doları boşa harcamayalım. Varolan bir platformun fikri mülkiyet haklarını alarak, bunun üzerinden teknolojiyi geliştirmeye devam edersek, en az 3 yıl ve 1 milyar dolarlık avantajla başlamış oluruz ve

o 1 milyar dolarla projeyi bitirebiliriz’ dedik. Saab 9-3’ün platformunun çok uygun olduğunu tespit ettik.”

Haberin Devamı




Saab 9-3’ün sadece isim hakkı değil, fikri mülkiyet haklarını aldıklarını belirten Işık, “TÜBİTAK burada önemli bir liderlik üstlenecek ama bunu satın aldığımız Saab 9-3’ü geliştiren NEVS şirketiyle bu alanda işbirliğimizi sürdüreceğiz” dedi.