Gazete Vatan Logo

‘Yeniden doğuş olarak kutlamak daha önemli’

10 Kasımları kuru kuruya ölüm yıl dönümü olarak anmayı değil, yeniden doğuş olarak kutlamayı daha önemli gördüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Atatürkçülük adına değişime direnenlere rağmen biz onun dileklerini yerine getireceğiz” dedi

‘Yeniden doğuş olarak kutlamak daha önemli’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

‘Gönül sınırlarımız başka’

Türkiye, Türkiye’den büyüktür. Biz 780 bin kilometrekareye hapsolamayız. Fiziki sınırlarımız başkadır, gönül sınırlarımız bambaşkadır. Musul’daki, Kerkük’teki, Humus’taki, Üsküp’teki kardeşlerimiz fiziki sınırlarımız dışında olabilir ama hepsi gönül sınırlarımızın içindedir, kalbimizin tam ortasındadır.

Yeni Türkiye kavramı

Anadolu Selçuklunun bıraktığı yerden bayrağı nasıl Osmanlı devraldıysa, Osmanlının bıraktığı yerden Cumhuriyet almıştır. Tarihimize bütünüyle sahip çıkacağız. Yeni Türkiye kavramının ilk kez Gazi tarafından Nutuk’ta defalarca zikredildiğini paylaşmak, hatırlatmak isterim. Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı’nı kalkan yaparak bu kavram üzerinden bizi yıpratmaya çalışanların aslında cumhuriyet ruhuna ne kadar yabancı oldukları ortadadır. Gücünü milletten alan Fatih, İstanbul’un ve Yeni Çağ’ın kapılarını bize açarken, Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları da ‘bitti’ denilen bir milletten devşirdikleri güçle Yeni Türkiye’yi inşa ettiler.

Haberin Devamı

90 yılla sınırlamak

“100 yıl önce bu coğrafyanın bedenini parçalayan şimdi nihai darbeyi vurmanın peşindeler. Bizler en ileri teknolojileri ülkemizde inşa ederek muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkacağız. Cumhuriyetin 100’üncü yılı farklı kutlanacak. Atatürkçülük adına değişime direnenlere rağmen biz onun dileklerini yerine getireceğiz. Gazi’yi kendi dogmalarının içinde hapsetmeye çalışarak devlet ve millet tarihimizi 90 yılla sınırlandırmaya kalkanlara izin vermeyeceğiz. 10 Kasımları kuru kuruya ölüm yıl dönümü olarak anmayı değil, yeniden doğuş olarak kutlamayı daha önemli görüyorum. Bunu yasa dönüştürdüğümüz zaman, yas kazandırmaz, bunları milat olarak görmek, yeniden doğuş olarak görmek bizi çok daha farklı geleceğe taşıyacaktır.

‘Cumhuriyetimizi güçlendireceğiz’

Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım, Beştepe’deki programda özetle şunları söyledi: “Şüphesiz, Cumhuriyetimizin kurucu değerleri milletimiz için ayırıcı değil, birleştirici ve bütünleştirici niteliklere sahiptir. Bizim görevimiz, bu birleştirici bütünleştirici unsurları daha da güçlendirmektir, bunun için azami bir dikkatle bütün vatandaşlarımızın hukukunu koruyan, güvence altına alan bir gayret içerisindeyiz. Birlikte kurduğumuz, birlikte yaşattığımız Cumhuriyetimizi kuruluş ilkelerine ve felsefesine uygun olarak daha da güçlendirecek geleceğimiz olan gençlere emanet edeceğiz. Dahili ve harici saldırılar ile ihanetler, ülkenin birliğine ve bütünlüğüne yönelmiş tehditler, vatanımızda bin yılda oluşmuş bu kardeşliği bugüne kadar bozamamıştır, bundan sonra da asla bozamayacaktır.”

CHP’ye eleştiri

“Açıkçası ben, Samsun’a çıktığı andan itibaren mücadelesini sadece milletine güvenerek yürüttüğünü söyleyen Gazi’nin mesajlarını hâlâ anlayamayanlar olduğunu üzüntüyle takip ediyorum ve görüyorum. Üstelik bunların başında da bizzat kurucusu olduğu partinin mirasyedileri geliyor. Kendi küçük siyasi çıkarları uğruna ülkelerini, milletlerini, devletlerini Gazi’nin emaneti olan Yeni Türkiye’yi karalamanın, itibarsız hale getirmenin, hedef haline getirmenin peşinde olanlar onun adını ağızlarına almayı hak etmiyorlar.”

Haberin Devamı