Gazete Vatan Logo

'Yeni yol haritası sonuca götürecek’

Diyarbakır’da Çözüm Süreci Çalıştayı

'Yeni yol haritası sonuca götürecek’

Ak Parti’nin Diyarbakır’da yaptığı, ’Yeni Türkiye’nin Açılan Kilidi: Çözüm Süreci Çalıştayı’nda konuşan Başbakan yardımcısı Beşir Atalay, “Yeni bir yol haritası üzerindeyiz. Yeni yol haritası sonuca götürücü olacaktır. Yasal düzenlemeler de yapılacak” dedi.

Çözüm sürecinde geçilen yeni aşamayla birlikte AK Parti, Diyarbakır’da bir çalıştay düzenledi. ’Yeni Türkiye’nin Açılan Kilidi: Çözüm Süreci Çalıştayı’, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, Ak Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın, eski PKK’lı ve DTK Genel Sekreteri Seydi Fırat’ın yanı sıra yazar, gazeteci, akademisyen, siyasetçiler, akil adamlar, sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

HDP-BDP katılmadı

Çalıştaya, HDP, BDP’den katılım olmadı. Kamu Güvenliği Müsteşarlığı tarafından hazırlanan Türkçe, Kürtçe ve Arapça basılan’ Sessiz devrim’ adlı kitap davetlilere dağıtıldı. Çalıştayda konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ’Değişimden çok, normalleşme kavramını çok sevdim” diyerek, hükümetin yaptığı çalışmaları anlatarak, büyük riskler aldıklarını söyledi ve özetle şu mesajları verdi: “Büyük sorunlar daima zor çözülür. Ama temel aktör bu defa toplum. Toplumda büyük destek var. Toplum artık özellikle bu bölgede terörle varılacak şiddet varılacak bir yerin olmadığını görüyor.”

‘Hareketlilik başladı’

“Anneler olayı tesadüf değil. Gecikmiş toplumsal tepkilerdir. Aynı düşünce ikliminin içinden bu tepkiler geliyor artık. Şiddet istemiyoruz artık diyor. Sorunlarımızı demokratik siyaset içinde çözeceğiz diyor. İki hafta önce çözüm süreciyle ilgili yeni adımlar atılacak, daha somut yol haritası üzerinde çalışılıyor diye duyulduğunda bölgede de hareketlilik başladı. Yol kesmeler vesaire, bunları anlamakta zorlanıyoruz. Güvenlik birimlerimiz çözüm sürecinin hassasiyeti nedeniyle çok temkinli dikkatli. Çünkü bizim talimatımızdır o ama bölgede de bu hassasiyetin çok fazla dikkate alınması gerekiyor. Bu sabrın istismar edilmemesi gerekir.”

‘Bu bir devrimdir’

“Bir defa şunu ifade edeyim. Siyasi heyetin adadan dönüşünden sonra açıklamalarını önemli ve doğru buluyoruz. Bunlar bizim de düşüncelerimiz ve ifade ettiğim gibi yeni yol haritası sonuca götürücü olacaktır. Yasal düzenlemeler de yapılacak, Meclise de gidilecek. Bütün boyutlarıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugünlerde herkesten istirham ediyoruz. Pozitif katkı verici cümlelere ihtiyacımız var. Çözüm sürecini yürütenler samimiyet sınavından geçiyor bunlar çok önemlidir ve bu doğrusu şaşkına çevirdi, ezberler bozuldu. Kendi içlerinden anneler diyor ki, çocuklarımıza sahip çıkacağız çocuklarımız bizim. Bu bir devrimdir.”


İÇİŞLERİ BAKANI: ‘Anneler aynı dilde ağlarmış, öğrendik’

Çalıştayda konuşan İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Anneler aynı dilde ağlarmış bunu öğrendik. Konuştukları dil ne kadar farklı olursa olsun ağlayışları aynı dilde. Bunun için bu sese ve çığlığa kulak vermek lazım. Bu çığlık zaten bizim ortaya koyduğumuz projenin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor” dedi.

‘Eşkıyalar yol keser’

Ala, Lice’deki izinsiz gösterilerle ilgili de şu değerlendirmede bulundu: “Yol kesme, araç durdurma, bunları eskiden eşkıyalar yapardı. Böyle yöntemlere başvurulmamalı. Bunların kimseye faydası yok, hele çözüm sürecinin bu kadar yoğun devam ettiği bir dönemde bunlar tam sabotaj anlamına gelecek şeylerdir. Bunlara biz fırsat vermeyiz.”

Barış hutbesi

Ulucami’de okunan hutbede barış sürecinden söz edildi. İmam Mehmet Emin Mülayim hutbenin sonunda “Bu barış sürecine vesile olanlardan Allah razı olsun. Bu barış sürecinin olumlu bir şekilde sonuçlanması için Allah yardımcıları olsun. Bu barış sürecini bozmak isteyenlere ise Allah izin vermesin. Allah bizi bir daha 2000’li, 1990’lı yıllara geri çevirmesin” dedi.



Diyarbakır selfiesi

Diyarbakır’da Liluz otel’de düzenlenen çözüm süreci çalıştayına cuma namazı nedeniyle ara veren Başbakan Yardımcısı BeşirAtalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker cuma namazını Merkez Sur ilçesinde bulunan tarihi Ulucami’de kıldı. Bakanlar camiye giderken çevredekilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın etrafını saran gençler onunla selfie çektirmek için yarıştı. Yoğun güvenlik önlemleriyle ilgili koruma müdürlerini sık sık uyaran Efkan Ala, “Sakin olun, yavaş, bırakın vatandaş gelsin” dedi.