Gazete Vatan Logo

‘Yeni müfredat düşünmeyi öğretmeli’

‘Yeni müfredat düşünmeyi öğretmeli’

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, 4+4+4 müfredatında ders saatleri ve sayısının azaltacağını ve ders içeriklerinin sadeleştirileceğini duyurdu. Yaklaşık 17.5 milyon öğrenciyi ilgilendiren müfredatta yapılacak üç kritik değişikliği eğitimciler tartışıyor. Yapılacak düzenleme eğitim uzmanları arasında görüş ayrılıkları doğursa da üstünde uzlaşılan en önemli konu yeni dönemde derslerde öğrencilerin hayatın içinde kullanılabileceği bilgilere ağırlık verilmesi oldu.

‘Dersler hayatın içinden olmalı’

Salim Ünsal (Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Koordinatörü) “Lise müfredatı içerik açısından oldukça ağır. Biz çocuklara matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi dersleri akademik düzeyde okutuyoruz. Böyle kapsamlı müfredat içinde çocuklar istenilen performansa ulaşamıyor. Dersleri yaşamın içerisindeki kavramlarla öğretmeliyiz. Çocuk derste işlediği teorik konularla yaşamda karşılaşmayınca ‘bunu neden okuyorum’ diye sorguluyor. Dil ve anlatım ya da Türk edebiyatı gibi dersler hem normal hem de seçmeli ders olarak yer alıyor. Tüm bunlar Türk dili ve edebiyatı olarak tek bir derste toplanabilir.”

Haberin Devamı

‘Başarılı sistemlerde ders saati az’

Burak Kılanç (Üniversite Tercih Merkezi Direktörü) Olumlu bir değişim. Akademik başarı anlamında Türkiye’den daha iyi başarı gösteren ülkelerde ders saatlerinin daha az, müfredatların ise daha hafif olduğunu görüyoruz. Çocuk öğrendiği bilgiyi hayatta kullanamıyor. Asıl amaç çocuklara öğrenmeyi öğretmek olmalı.”

‘Ağır değil’

Hatice Yılmaz (Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi) “İlkokullarda ders saati azaltılabilir ama öğleden sonra eve gitmek yerine kültür-sanat çalışmalarına katılmaları gelişmeye olumlu etki eder. Ortaokul ve lisede ders içerikleri ağır değil. 7-8 yıl önceki lise giriş sınavlarını bugün TEOG’a giren çocuklara verelim yüzde 100 yapan olmayacaktır. Ders içerikleri her yıl hafifliyor. Ama üniversiteye girerken Türkçe ve matematik ortalamaları yerlerde sürünüyor. Öğretmenler hâlâ ders anlatıp gidiyor. Bunun yerine öğrenilen konuyla ilgili ders içinde uygulama yaptırılsa çocuk daha iyi öğrenir. Çocuklara düşünmeyi ve araştırma yapmayı öğretecek bir programa dönmemiz gerekiyor.”

Haberin Devamı