Gazete Vatan Logo

'Vergi denetiminin siyasallaştırılması riski var'

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, vergi rejiminin omurgasını gelir vergisinin oluşturması gerektiğini belirtirken

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan, vergi sisteminde planlanan düzenlemelerin vergi denetimini siyasallaştırma riski taşıdığı uyarısında bulunarak, “Bu riskin olmaması için özerk vergi idaresi şart” dedi


İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, vergilendirmede mali güç ilkesini en iyi gözeten verginin gelir vergisi olduğunu ve bu nedenle vergi rejiminin omurgasını gelir vergisinin oluşturması gerektiğini belirtirken, vergi sisteminde yapılması planlanan bazı değişiklik ve düzenlemelerin vergi denetimini siyasallaştırma riski taşıdığını söyledi.

İSMMMO’nun Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirdiği seçimsiz 20. Olağan Genel Kurul toplantısında açılış konuşmasını yapan Başkan Yahya Arıkan, yapılması planlanan değişikliğin gerekçesinin vergi kayıp ve kaçağıyla mücadele olduğunu hatırlattı. Arıkan şöyle devam etti: “İyi de hangi hükümet dönemi olursa olsun, Maliye Bakanlığı’nın hangi işletmeye hesap sorup hangisine sormadığını nasıl takip edeceğiz? Hangi vergi mükellefine gidecek, hangisine gitmeyecek? Bu sistem, siyasi erkin eline sıkı bir tehdit sopasının verilmesi riskini taşımaktadır. Denetimin siyasallaşması riskini taşımaktadır. Denetimin siyasallaşmasının önünün kesilmesi ancak özerk bir vergi idaresi ile olur.”

Türkiye en ağır yarayı aldı

Arıkan, küresel krizde Türk ekonomisinin dünyada en çok küçülen ekonomiler arasında yer aldığını ve bütün iyimser yorumlara karşın bu krizden payını aldığını ifade ederek, “Türkiye de küçülmede şampiyonlar ligine girmiştir. Türkiye’nin kendi yapısal sorunlarına krizin etkileri tuz biber olmuştur” diye konuştu. Türkiye ekonomisinin daha da küçüleceğini iddia eden Arıkan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tahminler ekonomimizin bu yıl yüzde 5 ile yüzde 7 arasında küçülebileceğine işaret etmektedir. Bu da işsizliğin artması anlamına gelmektedir. Rekor kıran işsizliğin 2010 başında yeni rekorlar kırması, yüzde 18’lere ulaşması beklenmektedir. Yüzde 19 olan tarım dışı işsizliğin de yüzde 22’ye çıkması beklenmektedir. Sanayi ve hizmetler sektörünün yeni iş alanı yaratma kabiliyetini de ölçen tarım dışı işsizlik oranının bu boyutlara ulaşması Türkiye için büyük bir tehlikedir.”

Kriz iyi yönetilemedi

Arıkan, konuşmasında işsizliği krizin faturasının çalışan kesimlere ödetilmesi olarak niteleyerek, “Ekonomik sorunları görmezden gelerek kriz sürecini iyi yönetememenin faturası çok ağır olmuştur. Bu faturayı ödeyen kesim de çalışan kesimdir, işsiz kalandır ve iş bulma umudunu yitirendir. Bu şekilde krizin faturası toplumsallaştırılıyor. Yani fatura bizlere, çevremize, gençlerimize kesiliyor” dedi.

Ekonomik küçülmenin Türkiye’nin en büyük sorunu olan işsizliği daha da büyüttüğüne vurgu yapan Arıkan, “İşsizlik çığ gibi büyümektedir. Türkiye’de her üç gençten biri, ne okumakta ne de çalışmaktadır. Gerçek işsizlik oranı yüzde 24’tür. Türkiye, bu rakamlarla dünya sıralamasında en çok işsizin olduğu üçüncü ülke olmuştur” diye konuştu.

Şeffaf bir vergi sistemi için öneriler



* Vergi rejiminin omurgasını gelir vergisi oluşturmalı.

* Türkiye’de yaşayan herkes doğumdan ölüme kadar Gelir Vergisi Beyannamesi vermeli.

* Vergi kesintisi sistem içinde “ön vergileme” niteliğini taşımalıdır. Nihai vergi olmamalı.

* Gelirin tanımı “gelir, harcama ve tasarrufları” kavramalı; gelir vergisi beyanları bu üç kavramı içerecek biçimde yapılmalı.

* Herkesin beyannameli olduğu gelir vergisi sistemi Anayasa’nın “sosyal devlet” ilkesini gözetmeli ve bu kapsamda “asgari geçim standardı” diyebileceğimiz bir tutar tüm mükellefler bakımından vergi dışı bırakılmalı.

* Sistem muafiyet, istisna ve indirimlerinde adaletli, eşit yaklaşımlar içinde olmalı.

* Sistem gelir, kazanç ve iratların tamamını kavramalı.

* Sistem mükelleflerin gelir elde ederken yüklendikleri tüm harcamaları giderleştirmeye elvermeli.



İŞ Bankası’nın satranç sponsorluğuna ödül



Her yıl iletişim projelerine yönelik olarak düzenlenen Avrupa SABRE Ödülleri’nde, İş Bankası’nın satranç sporuna verdiği destek “Avrupa’nın en iyisi” seçildi. İletişim sektörünün en saygın dergilerinden “Holmes Report”un ABD merkezli yayıncısı Holmes Group tarafından Amerika’da on yılı aşkın süredir dağıtılan SABRE Ödülleri, bir yıl içinde iletişim alanında ses getirmiş çalışmalara veriliyor. 2005 yılından bu yana Avrupa’da da düzenlenen yarışmada bu yıl ödül kazanan projeler, 21 Mayıs 2009’da İsveç’in başkenti Stockholm’de gerçekleşen ödül töreninde açıklandı.

İş Bankası’nın Aralık 2005’te Türkiye Satranç Federasyonu’nun (TSF) ana sponsorluğunu üstlendiği hatırlatılan açıklamada, “Bu destekle birlikte üç yıllık sürede ülkemizde satranç sporunun yaygınlaştırılmasında önemli aşamalar kaydedildi. Türkiye genelinde, satrancı seçmeli ders olarak alan öğrenci sayısı 100 binden 1 milyon 700 bine; okullarda açılan satranç sınıflarının sayısı ise 1.200’e ulaştı” denildi.


Garanti’nin kredi faizlerinde ‘İndirim Mevsimi’ başladı



Türkİye’nİn en çok kredi veren bankası Garanti, müşterilerinin her türlü ihtiyacı için 60 aya varan vadelerle sunduğu bireysel destek kredisinin faizlerinde “İndirim Mevsimi”ni başlattı. 13 bin TL’ye kadar, yüzde 50’ye varan faiz indirimiyle kullanılabilen krediye, 15 Haziran’a kadar başvurulabiliyor. Kampanya kapsamında indirimli faiz oranlarının yanı sıra, cazip dosya masrafı indirimleri de dikkat çekiyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, “Müşterilerimizin her türlü ihtiyacı için en avantajlı kredi fırsatlarını sunmaya devam ediyoruz. Faiz oranlarında yüzde 50’ye varan indirim fırsatıyla hazırladığımız ’İndirim Mevsimi’ kampanyası, tüketicilerden büyük ilgi gördü. Bu nedenle, Mayıs sonunda bitirmeyi planladığımız kampanyayı 15 gün daha uzattık” dedi.



Finansbank’tan banka kartıyla taksitli alışveriş


Fİnansbank, müşterilerine, banka kartıyla yapacakları alışverişlerini taksitlendirme imkanı sundu. Finansbank’tan yapılan açıklamaya göre, müşterilerine, üye işyerlerinden CardFinans Nakit ile yapacakları alışverişlerini taksitlendirme imkanı sunan banka, banka kartı kullanımının yaygınlaşmasına da katkı sağlamış olacak.

Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Temel Güzeloğlu, konuyla ilgili şunları kaydetti: “Son 3 yılda Avrupa’da kredi kartları cirosu yüzde 18 artarken banka kartı cirosu yüzde 39 arttı. Türkiye’de ise banka kartı ile yapılan alışveriş tutarı kredi kartıyla yapılan tutarının ancak yüzde 1’inden yüzde 2’sine gelebildi. Bizim kemikleşmiş bazı alışkanlıklarımız var. ’Alışverişte sadece kredi kartı kullanılır veya banka kartları sadece ATM’lerden para çekmeye yarar’ şeklinde düşünüyoruz. Oysaki banka kartı gibi önemli bir alternatif bulunuyor.”


Bankacı Sami Erdem vefat etti


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen Egebank’ın eski Genel Müdürü ve ortağı Sami Erdem vefat etti. Sami Erdem, 25 Mayıs Pazartesi günü öğle namazından sonra Şakirin Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Erdem, Vakıfbank Genel Müdürlüğü, Faysal Finans Kurumu Yönetim Kurulu Genel Koordinatörlüğü, Tütünbank Genel Müdürlüğü, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Üyeliği, Express Trade Bank Yönetim Kurulu Başkanlığı, Karadeniz Bakır İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği, Türkiye Sanayi Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği, Taksim Otelcilik Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulunmuştu. İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görevlendirilen ve buradan ayrıldıktan sonra Egebank’ta görev alan Erdem, evli ve 1 çocuk babasıydı.

Haberin Devamı