Gazete Vatan Logo

'Ucube' heykel belgesel oldu

Müjdat Gezen, Kars’ta İnsanlık Anıtı yıkılırken filmini çekip belgesel yaptığını, ’İlk ve Son’ isimli belgeseli Altın Portakal Film Festivali’ne getireceğini açıkladı.

Gezen, "Belgesel, heykelin başı koparken bitiyor. Bu benim ilk ve son belgeselim olacak. Belgeselde, Rutkay Aziz’in sesinden ’O, tarihe heykel yıkan adam olarak geçecek, eğer geçebilirse’ ifadeleri yer alıyor" diye konuştu.

Başbakanın ’Heykeli beğenmedim, yıkın’ demesinin faşizm olduğunu öne süren Müjdat Gezen, "Bir heykeli beğenirsin, beğenmezsin o ayrı konu. Ben de başbakanı beğenmiyorum ’ucube’ diyor muyum ben ona?" ifadesini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı’nın heykelin yıkılışıyla ilgili duruşunu da eleştiren Müjdat Gezen, dinleyici sıralarından yükselen ’dönek’ kelimesi üzerine, "Dönek filan değil, onu vantilatör olarak kullanıyorlar" karşılığını verdi.

TOPLANIYA BİN KİŞİ KATILDI

ANTALYA’da sohbet toplantısına katılan tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen, Aziz Nesin’in Sivas olaylarında alevler içindeyken yaşadığı bir anısını anlattı. Gezen, "Alevler içinde itfaiyenin su ile müdahale ettiği anlarda oda arkadaşına seslenen Aziz Nesin, ’Kalk yatağa sırtüstü yatalım. Bizim korktuğumuzu kimse anlamasın’ demiş. Korku herkes için bir duygu" dedi.

Müjdat Gezen, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği her ay düzenli yapılan ’Halkın Gündemi’ adlı sohbet toplantısına konuk oldu. Antalya Kültür Merkezi’ni dolduran 1000 kişiye konuşan Gezen, gündemle ilgili sorulara mizahi yaklaşımla yanıtlar verdi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın’ın da katıldığı söyleşide Müjdat Gezen, sohbetin soru cevap şeklinde geçmesini isteyerek davetlilerden sorular almaya başladı. Bir vatandaşın sorusu üzerine ’Kanal İstanbul’ hakkındaki düşüncelerini anlatan Gezen, "Oradan çıkan toprakla Marmara’ya ada yapılacakmış. Fazla ada göz çıkarmaz" dedi.

Sohbetinin bir bölümünde ’Ressam Kenan Evren’ diyerek 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’den bahseden Gezen, "Bir gün Kenan Paşa’yı çocuk esirgeme kurumuna getirdiler. Orada Paşa bir çocuğun başını okşayarak, ’Söyle bakalım çocuğum anneni mi daha çok seviyorsun yoksa babanı mı?’ diye sordu. Orası kimsesizler yurdu ya, çocuğun annesi babası yok, orada en sorulmayacak soruyu sordu ya" dedi.

AZİZ NESİN’İN ANISINI PAYLAŞTI

Korku ile ilgili bir soruyu da cevaplayan Müjdat Gezen, şunları anlattı:

"Bir gün Aziz Abi’ye dedim ki, korkuyor musun? ’Evladım biz artık korku duvarını aştık. Ne olacak bu yaştan sonra’ dedi. Sonra Sivas Madımak olayı oldu. O gece onu buldum. Korktun mu dedim. ’Korktum ilk defa’ dedi. ’Yanarak ölmek istemiyorum’ dedi. Bunlar sinmişler bir yere itfaiye sürekli üzerlerine su serpiyor. Sonra Aziz abi uyanmış, yanındaki oda arkadaşına demiş ki ’Kalk yatağa sırtüstü yatalım. Bizim yanmış cesedimizi bulanlar korktuğumuzu anlamasın’ demiş. Korku herkes için bir duygu. Bedri Baykam’ı gördünüz. Başbakan ’Bu eser ucubedir’ dedi. Bedri Baykam ’Bu eser ucube değildir’ dedi. Sonra geldi birisi bıçakladı. Çocuk ölüyordu. Korku insan içindir ama artık bunlardan korkan bunlar gibi olsun yani."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın karikatüristleri, tiyatrocuları dava etmesini eleştiren Müjdat Gezen, kendisinin de Erdoğan aleyhine 50 bin liralık dava açtığını hatırlattı. Gezen, "Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir başbakan tiyatrocuyu dava ediyor, cumhuriyet tarihinde ilk defa bir tiyatrocu başbakanı dava ediyor" diye konuştu.

Haberin Devamı