Gazete Vatan Logo

‘Uçan baluk geliyor!’

Akıncı Taarruz İnsansız Hava Aracı’nın (TİHA) ilk fotoğraflarını Baykar’ın teknik müdürü Selçuk Bayraktar bu sözlerle paylaştı

‘Uçan baluk geliyor!’

Türkiye’nin ilk yerli SİHA’sını üreten Bayraktar’ı üreten Baykar Makine Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Twitter hesabından yine bir ilki açıkladı. Bayraktar, çift motorlu olarak tasarlanan ve havada 24 saat kalabilen Akıncı Taarruz İnsansız Hava Aracı’nın (TİHA) fotoğraflarını, sosyal medya hesabından “Üretim hattına büyük bir uçan baluk girdi. Yolda, geliyor... Takipte kalın” notuyla paylaştı.

24 saat havada kalıyor

Akıncı TİHA 5 ton ağırlığında ve çift motora sahip olacak, 24 saat havada kalabileceği gibi, 40 bin feet’e kadar çıkabilecek. Baykar Makina tarafından tasarlanan TİHA’da TAI imalatı PD170 motorlarına sahip olacak sistem, 5 palli pervanesi ile motorun ürettiği gücü daha verimli kullanacak. Kanat açıklığı 20 metreye kadar çıkacak Akıncı’da uydu haberleşmesi için SAT-COM sistemi yer alacak. Böylelikle aracın menzili çok daha uzatılabilecek.

900 kiloluk mühimmat

Gövdenin altında ASELSAN tarafından geliştirilen CATS sistemi, hedefin takip edilmesi ve görüntü alınması amaçlı kullanılacak. Akıncı, 2 adet Roketsan MAM-L, 2 adet 500’er librelik Mk82 (Roketsan TEBER) veya 2 adet Mk82 (TÜBİTAK SAGE KGK kitli) bomba taşıyabilecek. Yani 900 kilogram mühimmat ve gövde içinde 450 kilogramlık faydalı yükle uçabilecek.

Haberin Devamı

Bayraktar TB2, 1.129 teröristi etkisiz hale getirdi

Türkiye’nin ilk silahlı İHA’sı Bayraktar TB2 şimdiye kadar 50 bin saat görev uçuşunu yaptı. Afrin semalarında ise toplam 4 bin 916 saat uçtu. Zeytin Dalı Harekatı sırasında 382 sorti yaparken 1.129 teröristi etkisiz hale getirdi. Şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne teslim edilen 52 Bayraktar TB2, terörle mücadelede etkin olarak kullanılıyor.

‘İnsansız savaş uçağına geçişin son aşaması’

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye’nin yerli imkanlarla 2020 yılında taarruz insansız hava aracına sahip olacağını açıklamış ve “Akıncı taarruz SİHA’sı aslında insansız savaş uçağına giden yolun son aşaması. F35’lerin insanlı son savaş uçağı olduğu kabul ediliyor. Artık bundan sonra yeni model insansız savaş uçağına geçiş şeklinde” demişti.

Haberin Devamı