Gazete Vatan Logo

‘Türkiye o zırhlılar için BM’ye gidebilir’

ABD’nin “Bağdat’taki birliklerimde kullanacağım” diye taahhüt ettikten sonra PKK’nın Suriye kolu YPG’ye gönderdiği zırhlı personel taşıyıcılarla ilgili tartışma devam ediyor

‘Türkiye o zırhlılar için BM’ye gidebilir’

Ülkeler arasındaki silah dahil tüm askeri malzemelerle birlikte zırhlı askeri araç sirkülasyonu da Birleşmiş Milletler ile NATO tarafından takip ediliyor. Müttefik ya da işbirliği içinde olmayan ülkeler arasında benzer sorunlar yaşandığında uzlaşma ve çözüm organı olarak BM öne çıkıyor.

‘Siyasi çözüm’

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve devletler hukuku uzmanı Prof. Dr. Mehmet Dalar, Türkiye’nin meseleyi BM’ye taşıyabileceğini belirtiyor: “Bir devletin terörist olarak gördüğü bir gruba müttefikinin silah ve askeri malzeme vermesi dostane ilişkileri zedeler. Bu tip durumlarda BM çözüm sağlayabilir. Türkiye istediği takdirde bu durumu BM’de gündeme getirebilir. Ancak bu hukuki olmaktan öte siyasi bir adım olacaktır. Devletler arası uzlaşma olmadığı durumlarda anlaşmazlıklar ancak siyasi yollardan çözülebilir. Ayrıca BM’nin, ABD üzerinde bir yaptırım gücü bulunmadığı gibi benzer durumları denetleyip engellemesi de mümkün görünmüyor.”

Libya ve Sudan emsal olabilir

Haberin Devamı

Kanadalı bir başka zırhlı personel taşıyıcı üreticisi olan Streit Group geçtiğimiz yıllarda BM tarafından silah ambargosu uygulanan Libya ve Sudan’a toplamda 173 adet, 2 ayrı tipte zırhlı araç sattı. BM’nin başlattığı soruşturma geçtiğimiz aylarda tamamlandı. BM’nin raporuyla şirketin iki ülkeye ambargoyu delerek zırhlı askeri araç sattığını ortaya çıkardı. Şimdi BM’nin hem şirkete hem de araçların ihraç edildiği Birleşik Arap Emirlikleri’ne dava açması bekleniyor. Öte yandan BM kararıyla şirketin ihracat izninin iptal edilmesinin de gündeme geldiği ifade ediliyor.