Gazete Vatan Logo

‘Türkiye’nin sistemi değişti’

‘Türkiye’nin sistemi değişti’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisiyle ilgili eleştirilere yanıt verirken, “Artık ülkede sembolik değil fiili gücü olan bir cumhurbaşkanı var. Türkiye’nin yönetim sistemi bu anlamda değişti. Anayasa da değiştirilmeli” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün memleketi Rize’de inşaatı 3 yıl süren Rize Güneysu Kıbledağı Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Cami’nin açılışını yaptı ardından da sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. Erdoğan konuşmalarında koalisyon görüşmeleri başta olmak üzere önemli mesajlar verdi ve özetle şöyle dedi:

NETİCEYİ BİLDİRECEKLER: Dünkü (önceki gün Ak Parti- CHP görüşmesi) netice aslında belirleyici bir netice değil. Başbakan bir de MHP Genel Başkanı’ndan randevu talebinde bulundu. Bu talebi neticesinde kendisine bir randevu verilmiş. Bu randevudan sonra nasıl bir tablo ortaya çıkar o zaman görüp, nihai durumu değerlendirmemiz gerekiyor. Şimdi de bir diğer en fazla oy alan muhalefet partisini ziyaret etmek suretiyle herhalde kendileri de bir karara varacaklar ve o neticeyi de bana bildirecekler.

Haberin Devamı

ONLAR KARAR VERECEK: Bana bildirdikten sonra da ben Cumhurbaşkanı olarak o tabloya göre eğer buradan bir koalisyon neticesi çıkıyorsa mesele yok. Bu defa onlar kendi aralarındaki koalisyon müzakerelerini yapacaklar ve şartlarını oluşturacaklar. Bu koalisyon uzun süreli bir koalisyon mu olur, yoksa erken seçime yönelik bir koalisyon mu olur, bu onların görüşmelerinden sonra ortaya çıkacak bir neticedir. Bunun kararını verecek olan şüphesiz ki ben değilim. Onlar o kararı olgunlaştıracaklar.

VAKTİ GELDİĞİNDE...45 günden sonra neler olabilir? Meclis erken seçime gidebilir. Erken seçime gitmiyorsa Meclis, Cumhurbaşkanı erken seçime götürme yollarını arayabilir. Bunların hepsi anayasal uygulamalardır. Ülkemiz hiçbir zaman hükümetsiz kalamaz ve hükümetsiz bırakılamaz. Bunun için atılması gereken adımları vakti saati geldiğinde atarız.

‘Bahçeli’yi muhatap almam’

Erdoğan, “Bahçeli de Sayın Başbakanın sizin etkinizde kalmaması gerektiği uyarısında bulundu” hatırlatması üzerine “Sayın Bahçeli’yi bu konularda muhatap almayacağım. Çünkü bu süreler içinde makamımla, şahsımla, ailemle ilgili edep sınırlarını çok aşan ifadeler kullanmıştır. Onun için muhatap almayacağım. Onunla ilgili tüm süreçler yasaldır. Yasalar hakkım olarak neyse bunları kullanıyorum” diye yanıtladı.
‘Şartlar değişti’
“MHP ile koalisyon olmazsa Kılıçdaroğlu’na görev vereceğinizi daha önce söylemiştiniz. Hala aynı noktada mısınız?” sorusunu yanıtlarken de “Şu anda şartlar çok değişti. Bakalım, nihai noktayı görelim. Ondan sonra kararımızı veririz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

İddialarını ispatlasınlar

Erdoğan, bir gazetecinin, “Ak Parti - CHP koalisyonunun oluşmamasında sizin de etkiniz olduğu iddiaları var. Etkiniz var mı bu tabloda?” sorusu üzerine şöyle dedi: “İddia sahibi, iddiasını ispatla mükelleftir. Birileri, ‘Beştepe aşağı, Beştepe yukarı’. Birileri ‘Beştepe anayasal sınırlar içine çekilmelidir’ der. Sorun bunlara, sınırları bilmezler. Cumhurbaşkanı olarak anayasal sınırları gayet iyi bilirim. Onların siyasetteki mazisiyle siyasetteki mazimi de asla mukayese etmem.”

Haberin Devamı

‘Almanya ne yapacak?’
Eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın kaçışıyla ilgili: “Önce Gürcistan, sonra Ermenistan… Şimdi de Almanya. Almanya’yı da göreceğiz. Süratle büyük ihtimalle kırmızı bülten çıkacaktır. Kırmızı bültenle Almanya’yı da göreceğiz ne yapacak? Eğer yapmazsa, Almanya bizden herhangi bir suçluyu, Tayyip Erdoğan imzasıyla alamaz. Türkiye muz cumhuriyeti değildir.”
‘Sembolik değil güçlü’
“Ben onların arzu ettiği cumhurbaşkanı olmadım, olmayacağım. Ben milletin tarafında olacak bir cumhurbaşkanı olacağımın sözünü vermiştim. Neymiş, toplu açılışa katılıyorum, eee bu onları rahatsız ediyor. Bundan sonra da katılacağım. Milletimle benim bağımı koparamazsınız. Artık ülkede sembolik değil, fiili gücü olan bir cumhurbaşkanı var. İster kabul edilsin, ister edilmesin. Türkiye’nin yönetim sistemi bu anlamda değiştirilmiştir. Şimdi yapılması gereken, bu fiili durumun hukuki çerçevenin anayasal olarak kesinleştirilmesidir.”
‘Seçilmiş üstündür’
“Muhtarlarımıza şunu söyledim. Bir mahallede köyde hangi evde kim var, kim oturuyor bunu en iyi bilen sizsiniz. Muhtar olarak hangi evde kim olduğunu, kimin neshebinin ne olduğunu gayet iyi biliyorsunuz dedim. Bunlar teröristse, adi suçlar işlemişse, şu veya bu… Bunları emniyet mensuplarımıza adli görevlilere bildirecek olan sizsiniz. Çünkü siz atanmış değilsiniz, siz seçilmişsiniz dedim. Seçilmiş atanmıştan her zaman üstündür dedim.”
Başına keklik kondu
Erdoğan caminin karşısında bulunan tabiat parkında ağaç dikti, doğaya güvercin, keklik ve sülün saldı. “Ne kadar çevreci olduğumuzu görsünler” diyen Erdoğan, kekliklerin salınması sırasında zor anlar yaşadı. Kekliklerden biri Erdoğan’ın da başına kondu. Olayı gülerek karşılayan Erdoğan kısa süre şaşkınlık yaşadı.

Haberin Devamı