Gazete Vatan Logo

`Türkiye enerji köprüsü olacak'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler Kayseri'de temaslarda bulundu

ENERJİ ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Kayseri'de incelemeler yaptı ve işadamlarıyla enerji konusunda görüş alışverişinde bulunarak, bu konudaki projeleri anlattı. İstanbul Boğazı'ndaki petrol taşıyan tankerlerin yoğunluğunu Samsun- Ceyhan boru hattı ile azaltıp, İstanbul'u tehlikeden kurtaracaklarını belirten Bakan Güler, yoksullara 4.5 milyon ton parasız kömür dağıttıklarını, sanayi ve turizmciye de ucuz elektrik sağladıklarını söyledi. Bakan Güler, "Yürüttüğümüz projelerle Türkiye coğrafyası, doğalgaz ve petrol hatlarının kesiştiği önemli bir bölge olacak" dedi

Kayseri'de Müsiad tarafından düzenlenen `Enerji Zirvesi' ve Kayseri Organize Sanayi Müdürlüğü'nce düzenlenen toplantıda konuşan bakan Hilmi Güler, aynı zamanda sosyal boyutta çalışmalar yürüttüklerini, sadece dar gelirli vatandaşlara 4.5 milyon ton kömür dağıttıklarını kaydetti. 800 bin ton yeni kömür sahası bulduklarını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Hilmi Güler, "Bakanlık olarak sosyal Dayanışma Vakıflarına yoksullara verilmek üzere 25'er kiloluk torbalar halinde 4.5 milyon ton kömür dağıttık. Bu kömürler daha öncede yerin altında duruyordu. Biz bu hizmetimizle hem 14 bin kişiye istihdam sağladık, hem de fakir fukaranın duasını aldık. Sadece çalışma yapmıyoruz, dua da alıyoruz." diye konuştu. Sanayici ve iş adamlarının önerilerini almak, çalışmaları Ankara'dan değil yerinden yönetmek için Kayseri'ye geldiklerini ifade eden Güler, gelişmeleri yerinde görüp denetimini yapmak ve bizzat müdahale edip çözüm üretmek istediklerini anlattı.

UCUZ ELEKTRİKLE EKONOMİYE KATKI

Cari açık içinde enerji ithalinin önemli bir payı bulunduğunu ve Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Hilmi Güler, dışa bağımlılığı azaltmak için 4 yıldır uyguladıkları enerji politikasıyla israfı azalttıklarını söyledi. İktidara geldikleri 4 yıldan bu yana elektrik fiyatlarına zam yapmayarak ülke ekonomisine önemli katkı sağladıklarına dikkat çeken Bakan Güler, bu sayede sanayiye 6.9 milyar dolar, konutlara da 3.5 milyar dolar katkı yaptıklarını, elektrik fiyatlarının ucuzluğu nedeniyle Antalya gibi turizm bölgelerinin artık ısınma ve soğutmada elektrik enerjisine yöneldiğini söyledi. Sanayicinin ihracatta rekabet yapabilmesini, turizmde ise çok turist gelmesine bakanlık olarak katkı yaptıklarını belirten Hilmi Güler, "Antalya'nın elektrik altyapısını yüzde 109 artırdık. Düşünün küçücük bir bağevinde kullanılan kalem kadar teli, 600 yataklı otel için trafo kurarak artırdık. Turizm merkezleri karanlıkta olmasın, pırıl pırıl görünsün diye her türlü alt yapıyı götürdük. Artık Türkiye'de otellerin büyük bölümü ısınmalarını elektrikle yapıyor. Zira, elektrik enerjisi daha ucuz. Klima satışları da arttı" dedi.

"İSTANBUL BOĞAZI RAHATLAYACAK"

İstanbul boğazından tanker geçişlerinin yüzde 300 ıranında arttığını ve İstanbul'un bu nedenle tehlike altında olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler şöyle devam etti:

"İstanbul'u korumamız lazım. Oturup size İstanbul'un önemini ve tarihi degerini tek tek anlatacak değilim. O nedenle Samsun- Ceyhan Boru hattının projesini hazırladık. bu proje ile İstanbul Boğazı'nın yükü azaltılacak. Önümüzdeki günlerde Rus ve Kazak petrolünü Samsun üzerinden bir boru hattıyla Ceyhan'a indireceğiz. İstanbul'dan geçen tankerler, son 3 yılda arttı. Önümüzdeki günlerde trafik daha da artacak. İstanbul'u ve boğazı korumamız lazım. Muhtemel bir kaza İstanbul'u büyük tehlikelere sokabilir. Bunu önlemek için Samsun- Ceyhan boru hattını ele aldık. Projeleri temel atma noktasına geldi. Kazak petrolünü Samsun'dan boru hattıyla Ceyhan'a, oradan tankerlerle daha aşağılara uzatacağız. Mısır gazının Suriye üzerinden Türkiye'ye getirilmesi için anlaşma imzaladık. Ya kaynak coğrafyası, ya geçiş coğrafyası olacaksınız. Kaynak coğrafyası olmak için de çalışmalarımız sürüyor. İthalatçı pozisyonunu ihracatçı pozisyonuna geçirmeye çalışıyoruz."

TÜRKİYE ENERJİ KÖPRÜSÜ OLACAK

Dünya petrolü ve doğal gazının yüzde 70'inin Türkiye'nin doğusundaki ülkelerde bulunduğunu, Türkiye'nin batısında ise bu doğal gaz ve petrolü tüketen ülkeler olduğunu vurgulayan Bakan Güler şöyle devam etti:

"Türkiye önemli bir köprü durumunda. Yürüttüğümüz projelerle Türkiye coğrafyası doğal gaz ve petrol hatlarının kesiştiği önemli bir bölge olacak. Hazar bölgesinin petrolünü Azerbaycan'dan Gürcistan üzerinden Türkiye'ye getiren bin 176 kilometre uzunluğundaki Bakü- Tiflis- Ceyhan boru hattı, bir günde 1 milyon varil petrol taşıyor. Gece gündüz takibini yaparak petrolü Hazar Denizi'nden alarak Ceyhan'dan tankerlere ulaştırdık. 100'üncü tanker şubat ayında dolacak. Bu tankerlerin her biri 3 futbol sahası uzunluğunda 350- 400 bin tonluk dev tankerler. Bu projede 10 bin kişi çalıştı. Sadece bu proje için 300 ırmağın yerini değiştirdik. Güneydoğu Avrupa Ringi projesiyle de Yunanistan üzerinden İtalya'ya doğal gaz ulaştıracağız. Temmuz ayında ilk gaz Yunanistan ve İtalya'ya verilecek. Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği yerlere şimdi doğalgazla yeniden gireceğiz. Avrupa Cezayir, Norveç ve Rusya'dan doğal gaz alırken, dördüncü kaynak olarak Türkiye'de devreye girecek. Hem Avrupa hem Balkanlara bizim üzerimizden doğalgaz gidecek."

"DOĞALGAZ VE ELEKTRİK FİYATI AB'DEN UCUZ"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğal gaz ve elektrikte Türkiye'nin dünyanın en pahalı enerjisini kullandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını, 4 yıllık dönemde doğal gazda fiyat değişiminin yüzde 127 olduğunu, bu artışı konutlara yüzde 82, sanayiye yüzde 60 yansıttıklarını, sanayi için elektrik üretenlere doğal gazı yüzde 20 ucuza verdiklerini belirtti. Elektriğe zam yapmadıkları için kendilerini eleştirenlerin bile olduğunu dile getiren Güler, sözlerini şöyle sürdürdü :

"Türkiye'de elektrik ve doğal gaz fiyatları, bir çok AB ülkesinden daha düşük seviyededir. Elektrik üretiminde yerli oran yüzde 38'di. Yerli kaynaklara ağırlık verip bu oranı yüzde 47'ye çıkardık. Ruslarla doğal gaz pazarlığı yaptık. 3 ayrı fiyattan doğal gaz alırken, indirime gidip tek fiyata bağladık. Kullanmadığımız 40 milyar metreküp gazın parasını ödüyorduk, bunu engelledik. Suyumuzun ve kömürümüzün yüzde 35'ini kullanıyorduk, bu oranı artırdık. Bulgaristan'dan elektrik ithal ediyorduk, şimdi bazı ülkelere bir miktar da ihraç ediyoruz."

ÖZEL SEKTÖRE YATIRIM İMKANI

Enerji Bakanlığının kömür, rüzgar ve diğer santralleri özel sektöre yaptırmak istediğini belirten Bakan Güler, elektrik üretiminde kullanılan tribün sektöründe 20 milyar dolarlık, rüzgar santralleri konusunda da 10 milyar dolarlık piyasa olduğunu, bu alanlarda yatırım yapılması için fizibilite çalışmasının sürdürüldüğünü belirtti. Bakan Güler, "500 Kilovat saatten 5 megavata kadar elektrik üretecek fizibilite hazırlıyoruz. Küçük su kaynaklarından, derelerden, çaylardan sanayicilerin seyyar türbünlerle elektrik üretimini teşvik ediyoruz. Türk tipi elektrik modeli ile bunu başaracağız" diye konuştu.

İCRALIK OLAN ÇİFTÇİLERİN DURUMU

Bakan Güler, elektrik enerjisi kullandıkları ve birbirlerine kefil oldukları için icralık olan binlerce çiftçinin sorunlarının çözümü için çalışma yaptıklarını, bu konuda modeller oluşturduklarını devlet bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile görüşüp, sorunu çözeceklerini söyledi. Bakan Hilmi Güler, "Tarlasını elektrik enerjisi kullanarak sulayan veya Birlik kurup sulama yapan kooparatiflerin durumlarını ele aldık. Onlarla konuştuk. Avrupa birliğinin en ucuz elektrik parası alan ülkesiyiz. Borçlu çiftçiye önce 36 ay taksit yapıp, faizlerini almadık. Sonra, `ürünümüzü alıp ödeme yapalım' dedikleri için 4 aylık ertelemede bulunduk. Borçla ilğili konuyu TEDAŞ çözecek. Ancak, konu bizim bakanlığın dışında Devlet Bakanlığını ve Maliye Bakanlığı'nı da ilgilendiriyor. İki bakanımızla görüşüp, bir haftaya kadar bu sorunu çözeceğiz" dedi.

KAHVALTI YAPTI, ANKARA'YA GİTTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Hilmi Güler, bu sabah Kayseri Polisevinde sanayicilerle bir araya gelerek, kahvaltı yaptı. Kayseri Organize sanayi Bölgesi başkanı Ahmet Hasyüncü'nün evsahipliğindeki kahvaltıda sanayicilerin sorunlarını dinleyen, sorularını yanıtlayan bakan Güler, Katmer, su böreği, poğaça, pastırma, sucuk, bal kaymak, tulum peyniri yumurtadan oluşan kahvaltı yaptı. Bakan daha sonra Kayseri'ye birlikte geldiği genel müdür düzeyindeki 7 bürokratı ile birlikte " `Ankara'ya gidene kadar bazı konuları konuşuruz' diyerek aynı minibüse binerek, Ankara'ya hareket etti.

Haberin Devamı