Gazete Vatan Logo

‘Türkiye’de darbe planı hazırladı’

Gürcistan’da adını Gül Devrimi ile duyuran Mikhail Saakaşvili, 2004-2013 yıllarında oturduğu devlet başkanlığı koltuğunda Rusya güdümündeki ülkesini Batı’ya yaklaştırmak için gösterdiği çabalarının bedelini çok ağır ödüyor. İki dönem başkanlık yaptığı için 2013’teki seçimlerde Saakaşvili, lideri olduğu Birleşik Ulusal Hareket Partisi’nden (UNM) Nino Burjanadze’yi aday gösterdi. Ancak Rusya yanlısı Gürcistan Rüyası (GR) koalisyonu adayı Giorgi Margvelaşvili, devlet başkanlığı koltuğuna oturdu. 9 yıllık iktidarı boyunca, yaptığı lüks harcamalar ve seyahatler yüzünden eleştirilen Saakaşvili, siyaset sahnesinden çekildiği anda soruşturmalarla yüz yüze kaldı.

ABD’de yaşıyor

İlk olarak Saakaşvili hakkında hükümet fonlarını çıkar amaçlı kullanmak ve görevini kötüye kullanmak suçlarından soruşturma başlatıldı. Hükümet fonlarını lüks yaşamı için kullandığı gerekçesiyle hakkında 5 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Seyahate çıkacağını söyleyerek Avrupa’ya kaçtığı sırada hakkında tutuklama kararı çıktı. Banka hesapları dondurulan, evine baskın yapılan Saakaşvili ABD’ye giderek orada yaşamaya başladı. Saakişvili için kırmızı bülten çıkartan Tiflis hükümeti, UNM’ye yönelik tutuklamalara başladı. Saakişvili’nin makam şoförü ve eski içişleri bakanlık yetkilileri gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı son olarak Saakaşvili ve parti üyeleri hakkında ‘darbe planlama’ suçundan soruşturma başlattı.

İçişleri Bakan Yardımcısı Levan Izoria, önceki gün yaptığı açıklamada Saakaşvili’nin UNM üyesi yüzlerce kişiyi anayasal rejimi değiştirmek için ayaklanmaya teşvik ettiğini söyledi. Saakaşvili’nin Türkiye ve Ukrayna’da 500 kadar parti üyesiyle bir araya gelerek Gürcistan’da kaos yaratmak için planlar yaptığını ve “İsyan ve ayaklanmayla anayasal düzeni yıkmaya çalışmak” suçundan hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi. Izoria, 500 kişilik isyan ekibinin mobil gruplara ayrıldığını, ülkenin önemli noktalarında polisle çatışma planları yaptığını, söylentiler yayarak halk arasında huzursuzluk yaratıp ekonomiyi çökertme hedefleri olduğunu söyledi.

Parti binası basıldı

Haberin Devamı

Hükümet yanlısı ‘Yeni Jenerasyon” isimli gençlik grubu, önceki gün Saakaşvili’nin partisi UNM’nin Tiflis’teki genel merkezini bastı. Partinin kapatılmasını isteyen grup, genel merkez önünde bulunan UNM yandaşlarıyla çatıştı. Polis olaylara müdahale ederek iki grubu ayırdı. Hükümet yaşanan olaylar sonrasında Saakaşvili’nin partisine uyarıda bulundu. ABD’de olan Saakaşvili ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemde partime yönelik yapılanları kaygıyla izliyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı