Gazete Vatan Logo

‘Topal Ördek’ten çılgın yasa teklifi

Dip yapan petrol fiyatları küresel ekonomiyi tehdit ederken, ABD Başkanı Obama enerji devlerinden her bir varil için 10 dolar vergi alınmasını önerecek.

‘Topal Ördek’ten çılgın yasa teklifi

12 yılın en düşük seviyesine gerileyen petrol fiyatları Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Rusya gibi ekonomileri petrol gelirine dayanan ülkeleri zora sokarken, Shell, BP gibi enerji devlerinden birbir binlerce kişinin işten çıkarma haberleri geliyor. Düşük petrol fiyatları nedeniyle yılbaşından bu yana küresel piyasalar dalgalanıyor, güvenli limanı arıyor.

İşte tüm bu olumsuzluklara bir de son 2 yıldır Demokratlar’ın Kongre’de çoğunluğu kaybetmesiyle ‘topal ördek’ olarak anılan ve Kasım’da başkanlık koltuğunu bırakmaya hazırlanan Barack Obama ekledi. Obama, hazırladığı çılgın yasa teklifi ile adeta petrolün fitilini ateşledi. ABD Başkanı Obama, temiz ulaşım ve enerji yatırımlarının finansmanı için petrol şirketlerinden ürettikleri her varil petrol için 10 dolar vergi alınmasını teklif etmeye hazırlanıyor.

Sürücüsüz otolara destek

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın haftaya duyuracağı 2017 bütçe teklifinin ‘21. Yüzyıl Temiz Ulaşım Sistemi’ projesi altında 300 milyar doları aşan altyapı yatırımı öngördüğü ve bunların maliyetini karşılamak amacıyla petrol devlerine vergi getirilmesinin planlandığı bildirildi. Enerji şirketlerinin ürettikleri her varil başına 10 dolar vergi ödemesinin, ABD’nin temiz ulaşım yatırımlarını yüzde 50 artıracağı kaydedildi. Ek verginin ayrıca temiz teknolojilere yönelik inovasyonu teşvik edip, ulaşım sisteminin geleceğini şekillendirmeye yardımcı olacağı savunuldu.

Haberin Devamı

Açıklamada, “Ulaşım sistemimize yeni bir yaklaşım getirmemiz, fosil yakıtlarına bağımlılığımızın ve karbon kirliliğinin azaltması ile iklim değişikliğinin etkilerine karşı direncimizin artırılmasını sağlarken, sürücüsüz araçlar gibi yeni teknolojilere entegre olunmasına yardımcı olabilir” ifadelerine yer verildi.

Ekonominin bel kemiğini kırar

Barack Obama’nın önerisini Cumhuriyetçiler, sert şekilde eleştirdi. ABD Petrol Enstitüsü Başkanı Jack Gerard, “Beyaz Saray, Amerikalıların petrole yeteri kadar harcama yapmadığını düşünüyor ki fiyatları galon (3,8 litre) başına 0.25 dolar yükseltebilecek bir vergi öneriyor. Bu teklif, düşük petrol fiyatlarından yararlanan tüketicilere zarar verecek, istihdamı düşürecek ve ABD’nin küresel enerji lideri olmasını engelleyecek” değerlendirmesinde bulundu. Obama’nın önerisi Cumhuriyetçi Kongre üyeleri tarafından da adeta topa tutulurken, Demokratlar’ın sessiz kalması dikkati çekti. Temsilciler Meclisi Başkanı Ryan Paul, önerinin Obama’nın ekonominin bel kemiği kırma konusundaki kararlılığını kanıtladığını belirtti. Ryan söz konusu bütçe planının Kongre’ye varır varmaz reddedileceğinin altını çizdi.

Haberin Devamı