Gazete Vatan Logo

‘Titanyum kafa’ ile hayata tutundu

Trafik kazası sonucu kafatasının iki tarafı parçalanan genç, Türkiye’de ilk defa üç boyutlu yazıcıyla ‘titanyum’dan üretilen kafatası parçası ile hayata bağlandı

‘Titanyum kafa’ ile hayata tutundu

Üniversite hayallerine kavuşmak için motosikletle pizza dağıtımı yapan Muhammed Ali Köse’nin hayatı, geçirdiği kaza sonrasında adeta kâbusa döndü. Kafatasının her iki tarafında kazanın yol açtığı açıklık nedeniyle aylarca yoğun bakımda kalan Köse, bu süreç içerisinde üç büyük beyin ameliyatı geçirdi. Köse’nin kafatasındaki açıklığı kapatmak için Ankara Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Doç. Dr. Özhan Tehli ve Medikal Üretim ve Tasarım Merkezi (METÜM)mühendislerinin ortaklaşa yürüttüğü çalışma, hem hastanın hayatını kurtardı hem de tıp literatürüne girdi.

Titanyumdan üretilen kemik parçalarıyla yapılan beyin ameliyatı hakkında bilgi veren Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Özhan Tehli, Muhammed’in motosiklet kaskı takmasına rağmen şiddetli bir kaza geçirdiğini anlatarak, “Muhammed Ali’nin kafatasının her iki tarafında da yüzde 20’nin üzerinde bir açıklık bulunuyordu. Kafatası olmayınca dokunduğunuz zaman beyni rahatlıkla hissedebiliyorsunuz. Muayene ettiğimizde beynin bir tarafındaki basıncın rahatlıkla yer değiştirdiğini hissedebiliyorduk” dedi.

Haberin Devamı

Medikal Üretim ve Tasarım (METÜM) Merkezi Müdürü Simel Ayyıldız ise ilk kez çift taraflı kafatası defekti çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

Özhan hocamızın yapacağı ameliyat sayesinde biz de ilk defa böyle bir çalışmaya imza attık. Çift taraflı defekti çalışmanın farkı sağ ve sol simetriye dikkat edilmesidir. Mühendis arkadaşlarımız bunun için çok çaba sarf ettiler. Bu tasarım yapılırken ortam eksikliği hacim olarak hesaplandığında yüzde 43 eksiklik olduğu ve titanyum implantlar kapatılacak şekilde tespit edildi. Her zaman yapılan işlem gibi ama iki kez yapıyormuş gibi hastanın genel görüntüsü üzerinde tasarımı yapıldı. Üç boyutlu metal yazıcılarla üretimi yapıldı. Beyin cerrahisi ekibimiz ile birlikte başarılı bir operasyon gerçekleştirildi.

Kafatasım düzeldi

Muhammed Ali Köse, 3D yazıcıyla imal edilen titanyum kafatası sayesinde hem sağlığına hem de düzgün bir görünüme kavuştu.

Haberin Devamı