Gazete Vatan Logo

‘Teröre karşı en güzel yanıt Aydan Hanım’

‘Teröre karşı en güzel  yanıt Aydan Hanım’

Başbakan Davutoğlu, Almanya’da Göç ve Uyum Bakanı olan Özoğuz’u örnek gösterdi: “Aydan Hanımın bu resimde yer alması bir başarı hikayesi olarak terör üteşvik etmek isteyenlere en güzel cevaptır”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fransa’daki terör saldırılarına karşı Paris’te düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşü’ne katıldıktan sonra Almanya’ya geçti. Davutoğlu, Berlin’deki temasları kapsamında, Şansölyelik Binası’nda, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile katıldığı çalışma yemeğinin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi. Fransa halkına taziyelerini yineleyen Davutoğlu, özetle şunları söyledi:
‘AB Türkiye’yi alırsa...’
“Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girişi, başarı hikayesine dönüştüreceği için aşırıcıların, din çatışması, kültür çatışması çıkarmak isteyenlerine alanını daraltır. O Paris resminde biz de vardık, bütün Avrupa’yla birlikte vardık, bu resim gibi AB bir gün Türkiye’yi de içine alabilecek şekilde, çok kültürlü bir resim verdiği zaman, Avrupa zirvelerinde her Müslüman da kendini Avrupa içinde, Avrupa’nın parçası addedecek. Ama hiç Müslüman olmadığı zaman bir başka Avrupa resmi ortaya çıkar.”
‘En güzel mesaj olur’
“Bugün Aydan Hanımın, ki ben Sayın Merkel’e ve Alman hükümetine bu konuda takdirlerimi ifade ettim, Türk dosyasını entegrasyon dosyasını işliyor olması Almanya’nın başarısıdır, Aydan Hanımın başarısıdır. Nasıl Aydan Hanımın bu resim içinde yer alması dışlayıcı değil tam tersine bir başarı hikayesi olarak terör ve şiddeti teşvik etmek isteyen, ‘Müslümanlar ile Hristiyanlar bir arada olamaz’ diyenlere en güzel cevaptır, bir Avrupa resminde Türkiye olduğu zaman, Türk liderler olduğu zaman o resim bütün dünyaya şu mesajı verecektir: ‘Müslümanlar, Hristiyanlar ve Museviler, kimler olursa olsun dünyada barış isteyenler aynı taraftadır, dünyada şiddet, tiranlık, zorbalık savunanlar başka bir taraftadır. O resmi birlikte oluşturabiliriz.”
‘Suçumuz sınır olması mı?’
Davutoğlu, bir gazetecinin Fransa’daki saldırganın eşi Hayat Boumedienne’in, Türkiye’den Suriye’ye giriş yaptığını söylemesi ve “Acaba Türk hükümetinin daha çok çaba göstermesi gerekir diye düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine, şöyel yanıt verid: “Birileri eğer Türkiye’yi suçlarsa, yarın sınırları kapatırız ama öbür tarafta katledilen her çocuğun vebali üzerinde olur. Uluslararası toplum bu meseleyi çözmek zorunda. İstihbarat gelmesi lazım ki, ‘şu kişiler şüphelidir’ diye, Türkiye gerekli tedbirleri alabilsin. Nitekim, bize verilen isimlerden 7 bin kişi, aralarında Alman vatandaşları da var, giriş yasağı koyduk. Bu kadın, Madrid’ten geliyor. Madrid’ten önce nerelere gitti bilemiyoruz. Şimdi İspanya’yı suçlamak mümkün mü? Türkiye’nin tek suçu, Suriye’ye sınır olması mı?”
‘Hristiyan terörü demedik’
“Terör terördür, terörist de teröristtir. Önüne bir sıfat koyduğunuzda, hele hele bir dini sıfat koyduğunuzda, kolektif bir suç üretmek isteyenlere, bir malzeme vermiş oluruz. İslam ile terör yan yana gelmez. Mesela Norveç’te 2011’de katliam, terör yapıldığında hiçbir zaman aklınızdan bu bir ‘Avrupa terörüdür, Hristiyan terörüdür’ demek geçmedi. Çünkü doğru değil. El Kaide ise El Kaide, ama İslam ile yan yana terör kullanılmaması gerekir.”
Türk ‘Uyum Bakanı’
Başbakan Davutoğlu’nun örnek gösterdiği Aydan Özoğuz, Almanya’da 2013’te Göç ve Uyum Bakanı görevine getirildi. 1989 yılında Almanya vatandaşı olan Özoğuz, öğrencilik yaptığı yıllarda Hamburg’ta iki yıl süreyle Türk Öğrenci Derneği başkanlığını yaptı. Siyasete giren ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin ilk Türk asıllı başkan yardımcılığı görevini yürüten Özoğuz, 2001 ile 2008 yılları arasında Hamburg Parlamentosu’nda yer aldı. Hamburg’ta senatör Michael Neumann ile evli olan Özoğuz’un iki çocuğu var.
Davutoğlu ve Merkel’in nazik atışması
Basın toplantısında Merkel’e Davutoğlu’nun, “Türkiye AB üyesi olsaydı bu kültürel gerilimler yaşanmazdı” açıklaması anımsatılarak, “Almanya’nın Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili fikri” soruldu.
Merkel, bu soruya, “Fikrimi değiştirmedim. Şimdi tam üyelik konusunda kesinlikle müzakerelerin sürdürülmesi konusunu destekledim. Eğer böyle böyle olsaydı böyle böyle olmazdı varsayımda bulunmak oldukça spekülatif bir yaklaşım. Teröre karşı dayanışma içinde omuz omuza olmalıyız. Önemli olan budur. Elbetteki görüşmemiz gereken konular da bulunmaktadır, henüz çözülmemiş” yanıtını verdi.
‘İnşallah o günleri görürüz’
Alman gazetecinin benzer soruyu Davutoğlu’na sorması üzerine “benim kastettiğim şu” diyerek sözlerine açıklık getirdi. Davutoğlu, “Avrupa’da yaşayan Müslümanlar için başarı hikâyesine ihtiyaç var. Türkiye’nin AB’ye girişi, bu güzel örneği başarı hikâyesine dönüştüreceği için aşırıcıların, din çatışması, kültür çatışması çıkarmak isteyenlerine alanını daraltır. Nasıl Aydan Hanım’ın Almanya’da bakan olması; terör ve şiddeti teşvik etmek isteyen, ‘Müslümanlar ile Hıristiyanlar bir arada olamaz’ diyenlere ve en güzel cevaptır. ‘Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Museviler, kimler olursa olsun dünyada barış isteyenler aynı taraftadır, dünyada şiddet, tiranlık, zorbalık savunanlar başka bir taraftadır. AB’de Türkiye yer aldığında, eminim bu Avrupa’ya da en güzel mesaj olacaktır. İnşallah bir gün o günleri hep beraber görürüz” dedi.
Merkel de basın toplantısında İslam’ın Almanya’nın bir parçası olduğunu bu doğrultuda Alman yasalarına saygı duyanların aynı dili konuşanların herkes gibi içtenlikle karşılandıklarını belirterek “Ben herkesin hangi kökenden olursa olsun hepsinin Başbakanıyım, Aydan Özoğuz da bakan. Müslümanların da çok net ayrım koymaları ‘şiddet söz konusu olduğu anda bizler dur diyoruz, hayır diyoruz’ demeleri bizim açımızdan çok önemli. Dinler arasında birlikte yaşam açısından çok önemli” dedi.
Merkel, “Belli konularda farklı görüşlerimiz olabilir ama terör konusunda beraberiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Kürtlerle olan barışma sürecini başlatmak için kendisi girişimde bulundu. Bu daha önce yapılsaydı Irak’taki durum bugünkü aşamasında olmayabilirdi” diye konuştu.

Haberin Devamı