Gazete Vatan Logo

'Tek devlet tek millet tek bayrak zırvadır'

Öcalan’ın yapılmasını istediği ‘Demokratik İslam Kongresi’ başladı. Öcalan gönderdiği mesajında ‘Tek devlet, tek millet, tek bayrak’ için “Zırva” dedi

Diyarbakır’da, Irak, Suriye ve Avrupa’dan da katılımın olduğu iki gün sürecek olan ‘Demokratik İslam Kongresi’ başladı. Çok sayıda din adamı ve kanaat önderinin katıldığı kongrede, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım da bir konuşma yaptı. Yıldırım, Hz. Peygamber’in farklı dil ve kimliklerin bir koalisyon ve konfederasyon halinde birlikte yaşamalarının en büyük projesi olan Medine Sözleşmesi’nin 20. yüzyıla kadar sumen altı edildiğini söyledi.

Kışanak ağladı

Suriye’de Kürtlerin denetiminde bulunan Rojava bölgesinin Cizire Kantonu temsilcisi Nureddin Şakir ise yaptığı konuşmada bölgede yaşanılan acıları anlatırken başta Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak olmak üzere salonda bazı kişiler ağladı. Açılış konuşmalarının Kürtçe yapıldığı kongrede, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, İmralı Cezaevi’nde bulunan Abdullah Öcalan’ın mesajını Türkçe okudu.

‘Tek millet zırva’

“Hizbullah ve El Kaide bozguncuları esasında kapitalist hiçleştirmenin İslam ümmetinin başına bela ettikleri güncel faşizmi temsil etmektedirler” diyen Öcalan, “Çağdaş İslami ümmet ’millet birliğini’ anlamlı bulur. Ama bu asla ’tek devlet, tek millet, tek bayrak’ zırvalamaları anlamına gelmemektedir.

Tersine ilgili ayetteki ’birbirinizi tanıyasınız diye sizi farklı kavimler halinde yarattık’ hükmü gereğince çoğulcu, demokratik, eşit ve özgür bir İslami ve birliğinde olan diğer kavimlerin ’milletler birliğini’ ifade etmektedir” ifadelerini kullandı. Öcalan ayrıca, Kürt halkının savaşçılarına “Hz. Ali gibi kahramanlık” yakıştırılmasını istedi. Mesaj, “Toplumsal esinin adil, özgür adı olan Allan’ın birliğine davetle birlikte güven olmanızı diliyor ve kongreyi selamlıyorum” ifadesiyle bitti.

Haberin Devamı