Gazete Vatan Logo

‘Taç giyen baş akıllanır’

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun, HDP’nin aldığı yüzde 13’lük oyun, PKK’yı ciddi anlamda bağladığını belirtiyor: “HDP’nin TBMM’de çok güçlü bir aktör olması ve 6 milyon oy alması PKK’nın silah kullanma şartlarını artık tamamen ortadan kaldırmıştır.”

Çözüm süreciyle birlikte iki yıldan fazla bir süredir devam eden çatışmasızlık seçim sonuçlarının ardından ne olacak? HDP’nin aldığı 6 milyon oy Kandil’i nasıl etkileyecek? Bu sonuç PKK’nın parmağını tetikten uzaklaştırdı mı? İşte bu soruların cevaplarını Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi. Doç. Dr. Vahap Coşkun’la konuştuk.
‘Kandil sürüklemez’
“Kandil’in sonuçtan memnun olduğu ortada. Kandil’in bu seçim sonuçlarıyla siyaseten eli güçlendi. Öte yandan HDP’nin TBMM’de çok güçlü bir aktör olması, 6 milyon oy alması PKK’nin silah kullanma şartlarını artık tamamen ortadan kaldırdı diye düşünüyorum. HDP yüzden fazla belediyesiyle hem yerelde hem de 80 milletvekiliyle mecliste etkili ve güçlü olarak temsil ediliyor. Dolayısıyla taleplerini ve siyasetini genişleyen demokratik alan içinde sunabilir. Bu sonuç Kandil’in herhangi bir şekilde silaha başvurmasını, tekrar çatışma başlatmasını zorlaştıran bir durum. Kandil’in Türkiye’nin her yerinden oy almış bir HDP’yi herhangi bir şekilde zor durumda, toplum karşısında kendini savunamaz halde bırakacağını düşünmüyorum.”
‘HDP tacı giydi’
“Bu zafer hem Kandil Hem de HDP’yi daha olumlu ve sorumlu davranmaya mecbur ediyor. Dün Diyarbakır’da yaşanan olaya HDP hemen tepki verdi. İhya-Der camiasına taziyelerini iletti. İngilizlerin bir lafı vardır; ‘Taç giyen baş akıllanır’ derler. HDP şimdi tacı giydi. Ben tacı giyenin siyaseten daha akıllı ve sorumlu davranacağını düşünüyorum.”
‘HDP tabanı da dindar’
“HDP’nin oy artışında iki önemli faktör etkili. HDP daha önce AKP seçmeni olan Kürtlerin oyunu Türkiye’nin her yerinde aldı. İkincisi ise AK Parti’nin tek başına mecliste Anayasa’yı değiştirecek çoğunluğa erişmesini istemeyenler HDP’nin barajı geçmesi için destek verdi. Dindar Kürtler tanımlamasını dikkatli kullanmak lazım. Sanki dindar Kürtler Ak Parti’ye diğerleri HDP’ye oy veriyor gibi bir sonuç çıkıyor. Öyle değil. HDP tabanı da Ak Parti tabanı kadar dindar. Kürtler dindar bir toplum. Önceden AK Parti’ye oy veren Kürtler, Ak Parti’nin kullandığı dilden ve uyguladığı siyasetten duyduğu memnuniyetsizliği HDP’ye oy vererek gösterdi.”
“Demirtaş’ı lider haline getirdiler”
“HDP’nin bu kadar etkili bir aktör haline gelmesi Ak Parti’nin izlediği stratejiyle oldu. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Ak Parti’nin önde gelenleri, kendine yakın medya; işi gücü bırakıp sadece HDP ile uğraştı. Selahattin Demirtaş’ı seçimin en önemli siyasal lideri haline getirdiler. Herkes Demirtaş’a saldırdı. HDP’yi vuracağız diye kullandıkları bu dilin aslında Kürtleri yaralayacağını ve Kürtlerde ciddi manada bir tahribat yaratacağını öngöremediler.”
PKK-Hizbullah fay hattı...
“Hüda-Par ile HDP ya da Hizbullah ile PKK arasında bir gerginlik isteyen ya da karşı karşıya getirmeye çalışanlar mutlaka bu fay hattını kullanacaklardır. Bir yıl önce de üniversiteli gençler karşı karşıya getirildi. Bence Hüda-Par ile HDP’nin oturup siyasal alanda rakip olduklarını ama kanlı eylemlerin içinde olmayacaklarını ve bu eylemlerde yer alanların kendilerinden olmadığını açık ve net bir şekilde söylemeleri lazım.”

Haberin Devamı