Gazete Vatan Logo

‘Soruların niye zor olduğu anlaşıldı’

İnternetteki sosyal paylaşım sitelerinin dün bir numaralı konusu YGS’deki şifre iddialarıydı. Sınava giren öğrencilerden iddialara tepki yağdı. İşte ‘ekşi sözlük’ ve ‘twitter’daki yorumlardan birkaçı...

*Soruların zor olması zaten şaşırtmıştı herkesi. Ardından bu şifre olayı çıkınca anlaşıldı neden zor olduğu. (rebelmert)

- Bu tesadüfe hayat yetmez

40 sorudan rastgele bir işaretlemeyle 29 doğru çıkarma ihtimalini hesaplarsak c(40; 29)*(1/5) 29*(4/5) (40-29) eder. Bu da yaklaşık 4 milyarda 1 yapıyor. Yani her saniye böyle bir algoritma yazsak bu kadar doğru oran çıkaracak bir algoritma üretmeye hayatımız yetmez. ama 1966 yılından beri her sene istinasız a)1 ... e)5 gibi düzgün artan veya azalan şekilde sıralanan seçenekler bu yıl tuhaf bir şekilde rastgele sıralandı, ve beş gün içinde, en basit algoritma olan küçükten-büyüğe sıralama büyük başarıyla tuttu. buna tesadüf diyenlerden ricam, lütfen bu skorlarla tutan sınav sırasında uygulanabilecek ikinci bir algoritma bulun.

- Ne yapılmalı?

1. Öncelikle soru kitapçığı dağılımı yapan kodlar incelenir ve belli kriterlere göre belli adaylara kitapçık dağılımı yapılıp yapılmadığı kontrol edilir. Hile hurdayı yapan yeterince akıllı değilse zaten daha bu aşamada foyası ortaya çıkar.

2. Açıklanmış olan algoritma ve benzeri rastgele olmayan dizilimler için adayların soru kitapçıkları analiz edilir ve bu dizilimlere uyup uymadıkları, hangi oranda uydukları kontrol edilir. Basına yansıyan algoritma ve/veya hacker’lar tarafından belirlenecek diğer algoritmalar belli sayıda/oranda adayın soru kitapçığı ile eşleşiyorsa şüphe doğar.

3. Ortadaki açık sadece belli adayların soru kitapçıkları için sağlanabiliyorsa eldeki veri ve yazılım üzerinden adaylar ve soru kitapçıkları arasında nasıl bir bağlantı kurulduğu ortaya çıkarılır. (iron)

- Şıklar değişirse şifre tutmaz

Şıkların yeri değişirse şifre yerine oturmaz!önemli olan hangi kitapçıkta bu şıklar şifreye göre... (blntksdl)

- KPSS’de kopya, YGS’de şifre

KPSS’de kopya YGS’de şifre..Genel Seçim hangi güvenceyle yapılacak? (@bkaraagac)

- Şifre dersi konulsun

Dersaneler artık yeni bir ders ekler. Şifre Çözme Sistemi (melikerzen)

Haberin Devamı