Gazete Vatan Logo

'Son devrimci olacağım'

Walesa: Ben son devrimci olmak istiyorum. Yeni devrimlerin olmasını istemiyorum, belki...

Polonya’nın eski Cumhurbaşkanı, Nobel Barış Ödülü sahibi, Solidarnocs (Dayanışma Hareketi) kurucusu ve ilk başkanı, AB Düşünce Grubu üyesi Lech Walesa, Türkiye’nin AB’ye girmesinin AB’nin çıkarına olduğunu herkesin görmesi gerektiğini söyledi.

HAK-İŞ Konfederasyonu ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nin ortak düzenlediği, Rixos Otel’deki “Demokratikleşme, Haklar, Özgürlükler ve AB: Solidarnosc’ten AB Üyeliğine Polonya Deneyimi” konulu panelde konuşan Walesa, bir politikacı olarak “ne demek istediğini anlatmak için en az 4 saate ihtiyacı olduğunu ama kimsenin buna izin vereceğini sanmadığı için kısa konuşmaya çalışacağını” söyledi.

Açılış konuşmalarını HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın yaptığı panelde sendika yöneticileri, üyeleri ve çok sayıda konuğa seslenen Walesa, “komünizme karşı yaptıkları mücadeleye” değinerek, “o dönemde hiç kimse Polonya’da bir şey yapılabileceğine inanmıyordu, bu sistemin yıkılabilmesi için ancak nükleer bir savaşın çıkması gerektiğine inanılıyordu. Bizim neslimiz, her şeye rağmen bu değişikliği yaptı. Ben, kendi neslimin yaptıklarından gurur duyuyorum” dedi. Devletlerin çıkarlarının, birliğin genişlemesini zorlaştırdığını kaydeden Walesa, “Türkiye’nin AB’ye girmesinin AB’nin çıkarına olduğunu göstermemiz gerekiyor. Ülkenize her geldiğimde, ne kadar büyük imkanlara sahip olduğunuzu görüyorum. AB’nin sahip olmadığı çok fazla imkana sahipsiniz. Bunlar, sadece Avrupa için değil, dünya için kazanç olacak” diye konuştu.

‘Emekli başkanlar sendikası’

Lech Walesa, bugünkü sistemin de sorunları olduğunu ve bu sorunları en yakın zamanda Yunanistan’da krize neden olduğunu belirterek, reformların sürekli olması ve sendikaların Avrupa’da da daha etkili olması gerektiğini kaydetti. Walesa, şöyle konuştu: “Avrupa’yı hangi temeller üzerine inşa etmek istiyoruz? Özgürlük, serbest pazar, hukukun üstünlüğü. Avrupa’nın değerlere de dayandırılarak yapılandırılması gerekiyor. Dinler arasındaki temel değerleri tespit etmemiz lazım. Ortak Avrupa ekonomisini nasıl sağlamlaştırırız diye sormak lazım. Demokrasinin güçlendirilmesi gerekiyor, artık insanlar ilgisiz, katılım az.”

Walesa, “Türkiye’nin artık Avrupa’da olduğunu ve Avrupa’dan sorumlu hissetmesi gerektiğini” belirterek, “Biz beraber yaşıyoruz, aynı Avrupa’dayız” dedi. “Kendi yaptığı mücadelenin kansız olması nedeniyle geçmişinden memnun olduğunu” kaydeden Walesa, “Biz yeni bir dönem açtık. Ama bu yeni dönemi yönlendirip yönlendiremeyeceğimizi düşünmemiz lazım. Ben son devrimci olmak istiyorum. Yeni devrimlerin olmasını istemiyorum, belki olmayacak. Ama bizim programlarımızı iyi düzenlememiz, akıldan ve birikimden yararlanmamız gerekiyor” diye konuştu.

TÜRKİYE’SİZ AB FAKİRDİR

Lech Walesa, Başmüzakereci Egemen Bağış ile Rixos Otel’deki çalışma kahvaltısında biraraya geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile özel bir ilişkisi olduğunu belirten Walesa, Sarkozy’nin kendisinin sözünü dinleyeceğini kaydetti. Bazı kesimler tarafından dile getirilen “Türkiye’nin AB’de yer alamayacağı” yorumlarına anlam veremediğini ifade eden Walesa, “Türkiye’siz bir AB fakirdir” dedi.

Eski cumhurbaşkanları sendikası kurmak istiyorum

Geçmişte sendika içindeki mücadelesinin sonunda “Cumhurbaşkanı olmak zorunda kaldığını, bunu kariyer yapmak için seçmediğini” anlatan Walesa, “Kendimi en çok sendikanın içinde iyi hissediyordum ancak başına geçtiğim devrim için Cumhurbaşkanı olmam gerekiyordu” dedi.
Walesa “Eski Cumhurbaşkanları Sendikası” kurmak istediğini belirterek, şöyle konuştu:“(Sendikadaki yerimi özlediğim için) Eski Cumhurbaşkanları Sendikası kurmaya çalıştım. Gorbaçov, Bush, Mitterand ile biraraya geldiğimde onlara da söyledim. Herkes bu fikrimi destekledi, ama kimin liderlik yapacağı konusu bizi böldü. Belki sizin yaşayan eski cumhurbaşkanlarınız da bu girişimi destekler.”

Erdoğan ile Walesa 25 dakika görüştü

Başbakan Erdoğan, dün Yunanistan dönüşü Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde, Devlet Bakanı Egemen Bağış ile birlikte Ankara’dan gelen Polonya Eski Devlet Başkanı Lech Walesa ile 25 dakikalık bir görüşme yaptı. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından Walesa havalimanından ayrılırken Erdoğan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ile mini bir zirve yaptı.

İLGİNÇ ZARF



Erdoğan, mini zirve yaparken bir koruma odaya sarı bir zarf getirdi.

Haberin Devamı