Gazete Vatan Logo

‘Son bir yıla ait evrak inceleniyor’

Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda yapılan aramalara dün de devam edildi.

Kararda, aramanın son bir yıla ait evrakla sınırlı tutulduğu belirtildi

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla başlatılan soruşturmada, Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’ndaki arama üçüncü gün de devam etti.

Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi ekipleriyle birlikte Kirazlıdere mevkindeki askeri bölgeye gitti. Savcı ve polisleri taşıyan araçlar saat 11.40’da Seferberlik Bölge Başkanlığı’na girdi. İlk gün 10 saat, ikinci gün ise 27.5 saat süren aramalar bir kısmı devlet sırrı niteliğinde olduğu iddia edilen ve “kozmik oda” olarak adlandırılan bölümde sürdürüldü. Aramaya, arama kararlarını veren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan’ın da katıldığı belirtildi. Aramaya askeri yetkililerle askeri savcılar da eşlik etti. Devlet sırrı niteliğindeki belgelerin örneğinin alınmasına izin verilmemesi nedeniyle bunların tek tek incelenerek notların alındığı, bu yüzden aramanın uzun sürdüğü belirtildi. Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda ilk gün yapılan aramada sadece Arınç’a suikast iddiasında adı geçen ve gözaltına alınan iki subayın odasında arama yapılmıştı. Askeri yetkililerin gizli belgelerin bulunduğu bölüme girilmesine izin vermemesi üzerine soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Bilgili’nin talebiyle hakim Kadir Kayan, gizli bölümde arama yapılmasına yönelik ikinci bir karar vermişti. Bu kararda gizli bölümde yapılacak arama son bir yıla ait evrakla sınırlı tutulduğu belirtildi. Bu yüzden bir yıldan daha öncesine ait belgelerin incelenmediği iddia edildi.


Bugün Adliye’ye çıkarılabilirler

İlk günkü aramada gözaltına alınan 8 askeri personelin bugün adliyeye çıkarılması bekleniyor. Gözaltına alındıkları Genelkurmay Başkanlığı tarafından duyurulan askeri personel halen Merkez Komutanlığı’nda tutuluyor. Yasanın öngördüğü 4 günlük gözaltı süresi bugün dolacak olan askeri personel, özel yetkili savcı Mustafa Bilgili tarafından sorgulanacak.

Baskını başlatan ‘dinlemeyi’ MİT yapmış

ANKARA Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda arama yapılmasını sağlayan telefon dinlemesinin MİT tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, Arınç’a suikast iddiasıyla önceki hafta bir albay ve bir binbaşının gözaltına alınıp serbest bırakılmasının ardından MİT de bu konuda istihbarat çalışmasına başladı. MİT Ankara Bölge Başkanlığı, iki subayın görev yaptığı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda görevli birçok asker için istihbari dinleme kararı çıkardı. Bu kapsamda Arınç’a suikast iddiasıyla gözaltına alınan albay E.Y.B ile binbaşı İ.G’nin şoförü er S.T’nin babasıyla yaptığı telefon görüşmesi de kayda alındı. S.T olaydan 5 gün sonra 24 Aralık Perşembe akşamı babası R.T.’yi telefonla aradı ve aralarında şu konuşma geçti:



Asker S.T.: Alo baba...

Baba R.T.: Nasılsın iyi misin?

Er: İyi, biz de evrak yakıyoruz.

Baba: Neden?

Er: Delilleri...

Baba: Talimat mı var?

Er: Ya var işte, bir sürü şeyler var onları falan yakıyoruz.

Baba: Bak sen telefonda böyle şeyler söyleme bize tamam mı?

Er: Yok ya...

Baba: Telefonunu dinlerler...

Bu görüşme arama kararını çıktı

Bu görüşmeden sonra MİT, kayıtları soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Bilgin’e iletti. Bilgin hemen 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak delillerin karartılmasını önlemek için arama kararı çıkarttı. Soruşturma kapsamında er S.T’nin de ifadesinin alınacağı öğrenildi. Soruşturmanın en kritik konularından biri olan iki subayın Arınç’ın evinin önünde gözaltına alınmasına ilişkin ihbarın yapıldığı telefonun tespit edilemediği ileri sürülüyor. Tefonun tespit edilememesi soruşturmayı başlatan ihbarın vatandaş tarafından değil ‘profesyonel’ bir ekip tarafından yapıldığı iddialarını güçlendirdi. Arınç’ın evinin yakınlarında biri kiralık biri de resmi iki araçta gözaltına alınan albay E.Y.B ile binbaşı İ.G’nin ikinci kez gözaltına alınmalarında “resmi evrakta sahtecilik” yaptıklarının tespit edilmesinin etkili olduğu iddia edildi.

MİT neden dinledi?

MİT’e dinleme yetkisi veren 5397 sayılı kanuna göre, MİT, “Devlet güvenliğinin sağlanması, casusluk faaliyetlerinin ortaya çıkarılması, devlet sırrının ifşasının tespiti ve terörist faaliyetlerin önlenmesi” amacıyla önleme dinlemesi yapabiliyor. Dinleme hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde MİT Müsteşarı veya yardımcısının yazılı emriyle yapılabiliyor. Yazılı emir, 24 saat içinde hâkimin onayına sunuluyor. Elde edilen kayıtlar bir davada delil sayılmıyor, suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla kullanılabiliyor.

Rekor arama sürüyor!

6 saat 20 dakİka... 19 ARALIK: Saat 17.10 civarında bir albayla bir binbaşının şüphe üzerine yakalanmasından sonra gerekli prosedürün tamamlanması ve üst araması ile iki aracın tamamlanması 23.30’a kadar sürdü.

4 saat... 20 ARALIK: 00.30-04.30 saatleri arasında iki subayın lojmanında arama yapıldı.

10 saat.. 25 ARALIK: Özel yetkili savcıların Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda yaptıkları arama, 10 saat sürdü. Yakalanan 2 subayın ofislerinde yapılan arama sonucunda bu 2 subayla birlikte Seferberlik Bölge Başkanı’nın da aralarında bulunduğu 8 askeri personel gözaltına alındı. Savcıların Bölge Başkanlığı arşivine girmelerine izin verilmeyince arama kararını veren hakim de olay yerine geldi ancak yine izin verilmeyince arşiv mühürlendi.

27.5 saat... 26 ARALIK: Saat 21.30’da mühürlenen arşive, kararı alan hakim Kadir Kayan’ın girmesine izin verildi. Kayan, 27 saat 15 dakika süren aramayı ertesi gece 00.45’te tamamladı.

28 aralIk: Hakim Kadir Kayan saat 11.45’te arşive yeniden girdi.

Haberin Devamı