Gazete Vatan Logo

‘Sıkı dostlar’ Kahire’de buluştu

Başkent Kahire’yi ziyaret eden Rusya lideri Vladimir Putin, Batı’ya Rusya’nın Mısır’la yakın ilişkilerinin sürdüğü mesajını verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi temaslarda bulunmak üzere 10 yıl aradan sonra Mısır’ın başkenti Kahire’ye geldi. Ukrayna’da yeni yönetimle Rusya yanlısı ayrılıkçılar

arasında süren çatışmalar nedeniyle Batı’yla kriz yaşayan Putin’in bu ortamda yaptığı ziyaret büyük önem taşıyor.

Putin’in 2 günlük ziyaretinin, Moskova ile Kahire arasındaki yakın ilişkiyi dünyaya gösterme amacı taşıdığı yorumları yapılıyor.

Mısır’ı en son 2005 yılında ziyaret eden Putin’in temaslarında Suriye ve Libya krizlerini, Filistin-İsrail sorununu, terörle mücadeleyi, doğalgaz ve nükleer iş birliğini, teknik, askeri ve yatırım konularını’ ele aldığı kaydedildi.

Rusya, Arap Baharı ayaklanmaları sonrasında Ortadoğu’da değişen dengeler ışığında etkisini yeniden artırmaya çalışıyor.

Suriye’de Esad rejimini destekleyen Putin, Mısır’da da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrildiği 3 Temmuz darbesine destek vermiş ve Sisi’nin yanında durmuştu. Mısır’da ‘terör örgütü’ ilan edilen Müslüman Kardeşler, Rusya tarafından da 2003 yılında kara listeye

Haberin Devamı

alınmıştı.

‘Romantik buluşma’
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’nin Rusya lideri Vladimir Putin’le önceki akşam baş başa yediği yemek, sosyal medyada espri konusu oldu. Birçok internet kullanıcısı, iki liderin yemek sırasında çekilen fotoğraflarının son derece ‘romantik’ olduğu yorumunu yaptı.